Przepis na włochy + polska

Włosi mają świetny makaron, a Polacy genialnych kucharzy Może dlatego w Polsce króluje spaghetti a’la carbonara. Włoska wersja oczywiście ma swój smak, ale nasze jest po prostu dobre bo polskie To Zobacz więcej
Miałam okazję trochę Węgier zobaczyć, i poznać kilka narodowych smaków - miasteczko marcepanu (tam dopiero polubiłam ten smak!), romska karczma i uliczne budki z ichnimi fast foodami. Jakiś czas temu Zobacz więcej
Jak my lubimy łączyć kuchnie... :) Lecz jest pewnien problem w moich oczach. Pokazując niektórym tajniki jednej kuchni, oni następnie zmieniają oryginalną potrawę na polską w smaku. Dlaczego Polacy Zobacz więcej
Szampan i Truskawki
Szampan i Truskawki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szampan i truskawki
Włochy

Włochy 84

Przepisy przepisami, ale mamy wakacje, więc pora wybrać się w trasę. Na początek Włochy i kilka ciekawostek o nich. Włochy każdego roku cieszą się ogromną popularnością wśród turystów. Każdy znajdzie Zobacz więcej
Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych kuchni świata. Najprostsza pod słońcem, a zarazem wyrafinowana. Kocham ją za jej prostotę. Trudno jest mi zresztą znaleźć osobę, która nie lubi kuchni Zobacz więcej
Kiełbasa polska wędzona z gorczycą Kiełbasa polska wędzona z gorczycą Składniki: - wieprzowina kl. I - 2kg, - wieprzowina kl. II - 3kg, - peklosól 19g/kg, - cukier 2g/kg, - pieprz naturalny 1,5g/kg, Zobacz więcej
Megg
Megg Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i podróże
Numana - Włochy

Numana - Włochy 90

Kuchnia i podróże: Numana - Włochy Kuchnia i podróże Podróże O mnie Współpraca Strona główna Przepisy Porady Bieszczady Polska Węgry Włochy Chorwacja Czarnogóra Albania Egipt Izrael Jordania Tajlandia Zobacz więcej
Megg
Megg Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i podróże
Castel Sant'Elia - Włochy

Castel Sant'Elia - Włochy 137

Kuchnia i podróże: Castel Sant'Elia - Włochy Kuchnia i podróże Podróże Strona główna O mnie Współpraca Konkursy Przepisy Recenzje Porady Bieszczady Polska Węgry Włochy Chorwacja Czarnogóra Albania Zobacz więcej
Jak wynika z nowo wydanej książki Wojciecha Nowickiego, zatytułowanej "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce" - to nie bardzo. Nowicki, krakowski smakosz, a zarazem krytyk kulinarny, publikujący Zobacz więcej
Minął już ponad miesiąc od tej wyjątkowej wyprawy. Biję się w pierś, że tak długo mi zeszło z napisaniem relacji i w tym wpisie się poprawiam. Zwłaszcza, że to dzięki Wam i Waszym głosom byłam jedną z Zobacz więcej
sandrafrej.com
sandrafrej.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sandrafrej.com
Włochy #1

Włochy #1 39

Włochy #1 - sandrafrej.com przepis podróże kontakt Search for: Facebook Pinterest Instagram BlogLovin RSS YouTube Włochy #1 podróże Marzec 6, 2017 Pierwsza porcja smakołyków od przyjaciół z Włoch. Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
menudnia
WŁOCHY - pasticcio dolce

WŁOCHY - pasticcio dolce 223

Menu Dnia: WŁOCHY - pasticcio dolce Menu Dnia Początkowo blog miał być tylko moim notesem, bo zwykle nie umiałam znaleźć przepisu, który już kiedyś wykonywałam. A zbieram je nałogowo z różnych Zobacz więcej
Ostatnie lata przyniosły swoistą rewolucję na polskim rynku restauracyjnym. Z kuchni przestarzałej, ciężkiej i ociekającej tłuszczem, powoli przeistaczamy się w zdrową, korzystającą z regionalnych Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
Polska - jesienna zapiekanka

Polska - jesienna zapiekanka 212

dlaczego wybrałam akurat taki przepis na zakończenie makaronowej wyprawy po europie? z dwóch powodów. pierwszy, to składniki - leśne grzyby, z wielką chęcią zbierane przez polaków i wermiszel - krótki Zobacz więcej
Kinia87
Kinia87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kultura Kulinarna
Risotto po polsku

Risotto po polsku 34

Byłam sceptyczna widząc przepis na risotto z dodatkiem boczku i oscypka. Boczek wydawał mi się zbyt ciężkim dodatkiem do czegoś tak lekkiego jak risotto, a za oscypkiem po prostu nie przepadam… Jednak Zobacz więcej
Niech was nazwa nie zmyli, dzisiaj będzie o kuchni włoskiej. Enoteka powstała ponad trzy lata temu na warszawskim Nowym Mieście. Od razu zaskarbiła moje podniebienie. Szef kuchni Paweł i jego zespół Zobacz więcej
Na przekór wszechobecnej modzie na "włoską" kuchnię, dziś będzie polska odsłona spaghetti. Pieczarki, czosnek, liść pietruszki, lubczyk, liść laurowy, czarny pieprz i wieloziarnisty makaron to Zobacz więcej
Choć kilka razy we Włoszech byłam, nie skupiałam się na jedzeniu tak, jak robię to przy każdej podróży od jakichś dwóch lat. Nie kupuję więc magnesów z katedrą, otwieraczy – delfinków, parasolek I” Zobacz więcej
Pierwszy przystanek w mojej podróży kulinarnej... Na razie tylko wirtualnej, ale w przyszłości... kto wie? Włochy - królestwo makaronu i ryżu. Dwa podstawowe składniki i mnóstwo wariacji na ich temat. Zobacz więcej
Christopher
Christopher Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarny karnet Christophera
Koreczki kibica

Koreczki kibica 1245

Kuleczki mozzarelli Pomidorki coctailowe czerwone i żółte Jajeczka przepiórcze Śledziki marynowane Czarne oliwki Ser żółty Plasterki kiełbasy Piłkę robimy z twarogu i czarnych oliwek PS. Na paterze od Zobacz więcej