włoska obwarzanka

Prezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii, ale także jako podwieczorek w Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakować
Obwarzanki/ Ciambelle

Obwarzanki/ Ciambelle 43

0
W przyszłym tygodniu Tłusty Czwartek. Oto propozycja nieco prostsza niż pączki. Obwarzanki smażone w tłuszczu, po włosku Ciambelle. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g cukru 50 g masła w kawałkach 2 Zobacz więcej
- ciasteczka będą idealne dla alergików, ponieważ nie zawierają jajek ani innego nabiału. Ciambella - to po włosku obwarzanek, więc stąd wziął się ich niepowtarzalny kształt. (około 35-38 ciasteczek) Zobacz więcej
Wiem, że kuchnia włoska ma wielu zwolenników i ja do nich należę. A jeżeli ktoś był we Włoszech to wie o czym mówię, bo i ja miałam okazję tam być może nie w celach typowo turystycznych ale troszkę Zobacz więcej
Od długiego czasu zaniedbuję moje ukochane miejsce w domu, czyli kuchnię, a raczej zapominam o robieniu zdjęć. Niestety przebywanie od kilku dni u rodziców mnie rozleniwiło. W dodatku wczoraj Zobacz więcej
ciemnozłote. Ciasto wychodzi zwarte i niezwykle aromantyczne. Warto wypróbować! Obwarzanek rodem z Włoch, więc i włoska miłość. Kraj ten rozkrzyczany, kierowany bowiem silną kobiecą ręką, to Zobacz więcej
. Mąkę z ciecierzycy używa się jak zwykłą, można nią zastąpić bułkę tartą. Nie wymyśliłam tych kotletów, wynalazłam je w starej gazecie, która przyjechała ze mną z Włoch. Przy czym nie jest to przepis Zobacz więcej
Bułki, buły, bułeczki, plecionki … Są bardzo pyszne, miękkie, puszyste, pachnące czosnkiem i włoskimi ziołami, z wypieczoną skórką. Polecam je wypróbować, gdyż są łatwe w wykonaniu, na pewno Wam będą Zobacz więcej
smażone w soli z pieprzem (kuchnia chińska) (18.08.2013)Rzodkiewka (16.08.2013)W kolorach lata (14.08.2013)Kofta (kuchnia arabska) (08.08.2013)Mój Egipt Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Trufle

Trufle 255

1
- strona głównaTrufle (29.09.2013)Jesień idzie... (25.09.2013)Placki z dyni i kurczaka (20.09.2013)Cytrynowe kuracje (18.09.2013)Świetny sposób na cytryny (18.09.2013)Cytryna (15.09.2013)Mak Zobacz więcej
- strona głównaJesień idzie... (25.09.2013)Placki z dyni i kurczaka (20.09.2013)Cytrynowe kuracje (18.09.2013)Świetny sposób na cytryny (18.09.2013)Cytryna (15.09.2013)Mak (06.09.2013)Obwarzanki z Zobacz więcej
Włoski karnawał słodkości Właściwie nie jest do końca wiadomo, w którym regionie Włoch narodziły się ciambelle (lub bombe, ale do tego przejdę za chwilę). Tradycyjnie przygotowywane na karnawał „ Zobacz więcej
Z przykrością muszę stwierdzić, że zdjęcia z festiwalu gdzieś wyparowały :( Jedyne co mi po nim zostało to dwie dorodne dynie (z czego część jednej z nich wykorzystana m.in. do tego ciasta;), reszta Zobacz więcej
wrócić :) ), z rana, ktoś z domowników szedł po dwa wielkie obwarzanki z makiem. Na to masło, ser ( zawsze kupowaliśmy valbon, teraz tutaj turek, też dobry :) ) i do tego ciepła inka z mlekiem <3 Zobacz więcej
są spójne;) Jeden z popularnych serwisów gastronomicznych doliczył się ich przeszło 1000 na samym tylko Starym Mieście. Trzeba przyznać, że robi to wrażenie. Pod względem kulinarnym każdy znajdzie Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Przekąski

Przekąski 716

1
Książka Wydawnictwa Olesiejuk „Przekąski. Wyśmienite przepisy na zdrowe życie” Michela Neri to jedna z moich ulubionych pozycji książkowy (a trochę ich mam!). Książkę przeglądałabym o każdej porze Zobacz więcej
W dzieciństwie selery kojarzyły mi się zupełnie niekulinarnie. Selerami nazywało się inaczej “obwarzanki” na rajstopach, kiedy te były za duże albo niezbyt dobrze założone i marszczyły się na nogach, Zobacz więcej
Przy wszechobecnej modzie na burgery, do łask wróciły, nie całkiem zapomniane, bajgle. Bułeczki z dziurką, kojarzone głównie z Krakowem - niekoniecznie słusznie, często są mylone z obwarzankiem, o Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Ka'ach bilmalch

Ka'ach bilmalch 75

5
… czyli jerozolimskie obwarzanki. Wypiek ten przypomina mi zarówno kształtem, jak i smakiem, włoskie taralli, zwłaszcza te kalabryjskie, do których bardzo często dodawane są nasiona fenkułu. W Zobacz więcej