włoska zupa toskańska

Dziś rozpoczynam na blogu tydzień włoski. Podzielę się z Wami tym, czego nauczyłam się w Toskanii. Rozpoczynam od pierwszego dania- toskańskiej zupy z ciecierzycy. Jest po prostu rewelacyjna a Zobacz więcej
Na przepis natknęłam się niedawno w jednym z magazynów. Zupa wydała się interesująca, w moich i w mojej rodzinki smakach. 1/2 główki czerwonej kapusty 1 szklanka czerwonej fasoli (ewentualnie puszka Zobacz więcej
Zapraszam serdecznie na kolejną edycję Restaurant Day Poznań. Na tę okazję przygotuję dania wywodzące się z prostej, chłopskiej kuchni środkowych Włoch. Będą więc dwie toskańskie zupy, cebulowa Zobacz więcej
Tradycyjna zupa toskańska ,przyrządzana jest na wywarze z flaków. Do tej pory bardzo popularna na ulicach Florencji. Składniki 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g kapusty włoskiej 200 g ryżu Zobacz więcej
Banalnie prosta, sycąca, gęsta. Idealna na zimę :) Fasolówka, tym razem we włoskiej odsłonie. Zuppa di fagioli alla toscana - toskańska kremowa zupa fasolowaSkładniki (na dwie duże porcje): dwie Zobacz więcej
Nietrudno zauroczyć się Toskanią. Widoki zapierają dech w piersiach, słońce, a prawie każdy marzy, żeby zamieszkać tam na jakiś czas. Do tego kuchnia włoska, która kusi świeżością, zapachem ziół, Zobacz więcej
Zauważam, że znowu uaktywnia się mój zupoholizm. Od kiedy mieszkam w Gawrze, zamrażalnik ma stały dopływ świeżo warzonego bulionu do zamrożenia. W odróżnieniu jednak od czasów zamrażalnika w Zacisznej Zobacz więcej
Wczesna jesień to pora połowów kurka czerwonego (po włosku gallinella). Ten, którego kupiłam złowiony został w Oceanie Atlantyckim, ale na stronie Wikipedii, pod hasłem ryby Polski wyczytałam, że Zobacz więcej
sisters
sisters Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paleta Smaku
Melon z prosciutto

Melon z prosciutto 69

0
Zapach książek, szelest kartek... Lubię czytać, zwłaszcza te książki, które sprawiają, że przenoszę się w zupełnie inne miejsca. Po raz kolejny dzięki Marlenie de Blasi poczułam leśne aromaty, Zobacz więcej
Jakiś czas temu obiecałam Wam, że napiszę kilka słów o książce, jaką otrzymałam od Wydawnictwa Jedność. Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy, to książka której autorką jest Giulia Scarpaleggia - Zobacz więcej
Słodka pomidorówka na koncentracie ze śmietanką To nieśmiertelny przepis w moim domu . Robię różne odmiany ,że tak to ujmę , tej zupy , po włosku , ze świeżych pomidorów , po indyjsku , toskańsku itp Zobacz więcej
cały rok Szybka sałatka z młodego szpinaku Tarta z cebulą o smaku "curry" Tarta z dyni i ziemniaków Tarta z musztardą z ziarnami gorczycy i pomidorami Tarta z pomidorkami koktajlowymi i ricottą Zobacz więcej
zaczęto zaopatrywać się w lokalnych panetteriach. Pieczywo jest podstawą włoskiej diety i żaden posiłek nie może obyć się bez kawałka chleba, żaden kawałek też się nie zmarnuje. Czerstwy chleb Zobacz więcej
Włoski obiad, czyli spaghetti z ricottą i pomidorami Uwielbiam kuchnię włoską, mogłabym żyć tylko na niej. Makarony, zupy, pizze, lody, desery – wszystko jest idealne, proste i wykwintne Zobacz więcej
Kiedy pogoda w Polsce i tak przypomina środek włoskiego lata, przez co nikomu nie chce się jeść tradycyjnych zup i kotletów, warto uciec do Toskanii – choćby kulinarnie. Proponuję, żebyśmy wybrali się Zobacz więcej
Kuchnia włoska wywodzi się z biednej, chłopskiej kuchni, a w rzeczywistości to prawdziwa skarbnica smaków, pomimo iż kojarzy się nam głównie z pizzą i spaghetti to tak naprawdę kryje w sobie mnóstwo Zobacz więcej
Zima w Toskanii to czas ribollity. Czyli chłopskiej zupy z fasoli, kapusty, różnych sezonowych warzyw i suchego toskańskiego chleba. Przygotowanej poprzedniego dnia i jedzonej następnego, po odgrzaniu Zobacz więcej
Krem z suszonych pomidorów Fakt, że Włosi od zup stronią, nowością nie jest. Mimo to, na ich stołach czasami pojawia się danie „zupo podobne”. I chociaż we włoskiej nazwie zazwyczaj pojawia się słowo Zobacz więcej