włoski deser

Grillowane owoce z sosem zabaglione to pyszny, lekki, włoski deser, który przypomina o lecie kiedy za oknem cały czas plucha, a wiosna jakoś nie chce nadejść. Sałatka owocowa, polana jest sosem Zobacz więcej
Tiramisu to klasyczny i przede wszystkim przepyszny włoski deser. Robię go bardzo często, jednak jakoś tak wyszło, że do tej pory nie zamieściłam przepisu na blogu:) Czas to nadrobić;) Co prawda w Zobacz więcej
. Przelewam masę do przygotowanych foremek. Zostawiam do wystygnięcia, następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. W tym czasie przygotowuję mus truskawkowy. Miksuję świeże truskawki z cukrem i Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Feeria Smaków
Włoski Deser z Figami

Włoski Deser z Figami 247

0
« Brownies z Solonymi ... Aksamitne Czerwone Babeczki » Włoski Deser z Figami Jesienny deser wyglądem i sposobem przygotowania przypominający tiramisu, jednak smakiem znacznie bardziej zbliżony do Zobacz więcej
Klasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem Zobacz więcej
Panna Cotta to klasyczny włoski deser. Bardzo prosty do wykonania wystarczy podgrzać śmietanę z żelatyną i przeleć do filiżanek, odstawić do wystygnięcia. deser podawać można z różnego rodzaju Zobacz więcej
Dzisiaj klasyka i prostota włoskiego deseru...Panna Cotta :) Panna Cotta oznacza po włosku gotowaną śmietankę Do śmietany dodaje się tylko laskę wanilii oraz żelatynę,polewa się musem z owoców Zobacz więcej
TIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku! Tiramisu – po włosku znaczy” PODERWIJ MNIE ” , a ja myślę , że każdego z Was uda mi się „poderwać” tym sposobem. Deser smakuje Zobacz więcej
Tiramisu to mój ulubiony deser - przyjemnie słodki, ale i wyrazisty, delikatny, aczkolwiek okraszony nutką charakternego likieru, lekki, kremowy, elegancki i włoski... Czy trzeba czegoś jeszcze? :) Zobacz więcej
Bonet to klasyczny piemoncki deser. Tym razem przepis na Bonet w wersji mini, czyli w formie małych okrągłych ciastek. Więcej o samym Bonet i genezie jego nazwy możesz przeczytać w moim wcześniejszym Zobacz więcej
Jakieśdwa lata temu znalazłam ten deser na Galerii potrawbo byl tam bardzo zachwalany. Postanowiłamspróbowaćco tez w nim jest takiego ze inni sie w nim zakochali. Coz powiem tylko tyle ze i ja go Zobacz więcej
TIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku! Tiramisu – po włosku znaczy” PODERWIJ MNIE ” , a ja myślę , że każdego z Was uda mi się „poderwać” tym sposobem. Deser smakuje Zobacz więcej
Przed wami ekspresowy deser w włoskim stylu. Idealny do wykonania, kiedy cukier drastycznie spadnie we krwi. Robi się w 5 min, natomiast zjada w mniej niż minutę. Spróbujcie. Do usłyszenia w Zobacz więcej
Kto był w moim domu ten wie, że kolekcjonuję książki kulinarne, szczególnie te w ładnej oprawie. Uwielbiam przeglądać piękne fotografie kulinarne i inspirować się przepisami z całego świata. Ale moją Zobacz więcej
zaszaleć i przygotowałam pizzę! Tak jest, smakowitą, włoską zdrową pizzę. Nie ma to jak zdrowy fast-food, nie? :) Podstawą ciasta do pizzy jak zwykle są (nie)zawodne otręby pszenne. Jako dodatki, Zobacz więcej
Podobny do włoskiego tiramisu, ale to nie do końca to. Prawdziwe tiramisu jest z dodatkiem białego rumu, amaretto lub innego alkoholu. Ponadto w prawdziwym włoskim tiramisu do przesypywania kolejnych Zobacz więcej
Pientka
Pientka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
DOTER Cooking
Deser w stylu włoskim

Deser w stylu włoskim 92

1
Dzisiaj proponuje deser zdecydowanie w stylu włoskim, nieco przypominający tiramisu, ale w prostszej wersji- podany w pucharkach. Z amaretto, kawą i czekoladą. Pyszny. Czekoladę zetrzeć na bardzo Zobacz więcej
Obecnie zauważalnym trendem w cukiernictwie są monoporcje, czyli indywidualne desery, zatem sama zakupiłam odpowiednie formy i postanowiłam je wypróbować ;) Deser składa się z wilgotnego i delikatnego Zobacz więcej
Książki pt. "Kuchnia włoska" Laury Zavan oraz "Ciasta i desery" Marianny Magnier-Moreno są serią książek kucharskich, które zawierają wiele wskazówek, w jak prosty i szybki sposób można przygotować Zobacz więcej
w Sienie. Zostało stworzone przez cukierników toskańskich, którzy w oczekiwaniu na przybycie wielkiego księcia Toskanii Cosimo de Medici, zdecydowali się na stworzenie tego wspaniałego deseru. Tort Zobacz więcej