włoskie ciasteczka

1 maja, święto pracy, więc my świętowaliśmy w Teatrze dla Okruszków spektaklem „W bajkowym ogrodzie”. Tradycyjnie po przedstawieniu na widzów czekała świeżo parzona kawa i moje wypieki. Tym razem Zobacz więcej
Włoskie ciasteczka Kruche, szybkie w wykonaniu i do tego z marmoladą . Podobne spotykamy w cukierniach ale domowe smakują lepiej - warto sprawdzić. Ocena: Składniki na 2 blaszki do pieczenia. Blaszki Zobacz więcej
Podwójnie orzechowe ciasteczka z orzechów włoskich to świetna propozycja na jesienną, słodką przekąskę. Są idealnie kruche i utrzymują wykrojony kształt - pora więc wygrzebać z kuchennych szuflad Zobacz więcej
Składniki na ok 70 ciasteczek 340 g masła 90 g cukru pudru + drugie tyle do obtoczenia po upieczeniu 3/4 łyżeczki soli 220 g zmielonych migdałów aromat migdałowy (opcjonalnie) 375 g mąki 1 jajko Zobacz więcej
Chrupiące włoskie ciasteczka Amaretti, które swoją nazwę zawdzięczają likierowi Amaretto robionemu z migdałów. Odrobinę bezowe ciasteczka mają delikatnie ciągnący środek i nieco twardawą skorupkę na Zobacz więcej
Kruche ciasteczka przełożone galaretka malinową, z orzechami zatopionymi w czekoladzie. Inspiracja Sól i Pieprz. Składniki: (ok. 20 szt) 200 g mąki 50 g mielonych orzechów włoskich 100 g cukru Zobacz więcej
Bardzo, bardzo słodkie ciasteczka :), jak dla mnie - zbyt słodkie, ale dobre ;), po prostu nie da się ich zbyt dużo zjeść :-). Przepis znalazłam tutaj i pozwolę sobie zacytować :) : Składniki na około Zobacz więcej
Włoskie ciasteczka migdałowe Dzisiaj w Toruniu festiwal kawy, na który Was zapraszam, a widomo – jak jest kawa to musi być i ciastko. Przepis na ciasteczka migdałowe pochodzi z książki ‘Mamma Mia, Zobacz więcej
Włoskie ciasteczka cantuccini. W ciasteczkach cantuccini niezwykły i niecodzienny smak nadaje starta skórka z cytryny. Oprócz tego wartozaznaczyć, że ten przysmak najlepiej smakuje z mlekiem lub kawą. Zobacz więcej
Owoce te zawierają dużo witaminy E i witamin z grupy B, do tego lipidy, proteiny i węglowodany. W orzechach są też znaczne ilości soli mineralnych. Liście, łupiny, kora i owoc są stosowane jako Zobacz więcej
Włoskie ciasteczka kukurydziane Kolejne ciasteczka z maszynki. Są one jednym z powodów, dla których kupiłam maszynkę. Chodziły one za mną od momentu, kiedy po raz pierwszy poznałam smak włoskich Zobacz więcej
Tęsknię za Włochami. I nie mam na myśli ciemnowłosych facetów w okularach przeciwsłonecznych. Chciałabym usiąść z bratem i jego włoską rodziną na tarasie,patrzeć na piękne Alpy z kieliszkiem prosecco Zobacz więcej
Te włoskie ciasteczka w oryginale nazywają się Biscotti Simplici Simplici ! Są banalnie proste, pyszne i dają szerokie pole do kulinarnego manewru. Jeśli jesteście mało odważni możecie spróbować Zobacz więcej
Tradycyjnie już dołączyłam do akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem naszym zadaniem właściwie nie było przygotowanie potrawy na śniadanie, lecz na deser;) Pierwszy raz miałam okazję upiec i Zobacz więcej
Powrót do Włoch. Cantuccini zwane też cantuccilubbiscottii di Prato to włoskie ciasteczka z migdałami, które pochodzą z Toskanii. Zwane są łamaczami zębów ;) są dość twarde, dlatego tuż przed Zobacz więcej
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Do zrobienia ciasteczek użyłam blanszowanych migdałów ze sklepu Skworcu, które zmieliłam. Jeśli nie macie dostępu do gotowych, zmielonych na mąkę migdałów to Zobacz więcej
Składniki: na ciasto: 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny na masę: szklanki mleka szklanki cukru 15 dag masła lub margaryny 2 szklanki mleka w Zobacz więcej
Nie wiem jak Wasze dzieci (jeśli macie) lubią żółtka z jajek, bo moje nie. Chłopaki uwielbiają gotowane jajka ale żółtko trzeba wyciągnąć aby mogli się delektować białkiem. Zawsze wywalałam żółtka, aż Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam na włoskie cantuccini (zwane również biscotti di Prato) - kruche ciasteczka z grubo siekanym migdałami. Cantuccini są słodkie i bardzo aromatyczne. Je się je zazwyczaj zanurzając w Zobacz więcej
Niezwykle pulchne ciasteczka o lekko piaskowej konsystencji. Idealne do filiżanki gorącej herbaty lub kawy, czy nawet do zabrania ze sobą do pracy. WŁOSKIE CIASTECZKA KUKURYDZIANE: duża blaszka Zobacz więcej