włoskie kule ryżowe

Arancini zachwyciły mnie na jednym z wesel. Wcześniej nie znałam tej potrawy, ale od tamtej pory tylko czekałam na moment, gdy będę mogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa Zobacz więcej
Arancini zachwyciły mnie na jednym z wesel. Wcześniej nie znałam tej potrawy, ale od tamtej pory tylko czekałam na moment, gdy będę mogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa Zobacz więcej
W Arancini, przekąsce prosto z Sycylii, zakochałam się od pierwszego kęsa. Każdy kto lubi risotto, doceni smak ryżowej, smażonej w głębokim tłuszczu kuleczki. Najlepsze w kulach jest to, że można je Zobacz więcej
Arancini to dobry sposób aby wykorzystać resztki sosu bolońskiego albo ryżu. Składniki: - ryż (2 szklanki) - pomidory w puszce (250g) - mięso mielone wołowo-wieprzowe (200g) - cebula (1szt) - czosnek Zobacz więcej
czekoladą i bitą śmietaną. Marocchino - kawa serwowana z mleczną czekoladą, mlekiem, posypana kakao. Pochodzi z Alessandrii. Arancini - czyli pomarańczki. Danie pochodzi z Sycylii, podawane często Zobacz więcej
- 2 łyżki octu ryżowego (może być jabłkowy, a nawet winny) - 2 łyżki białego wytrawnego wina (można pominąć) C. - bułka tarta Przygotowanie Składniki z listy A zemleć w maszynce. Dodać składniki z Zobacz więcej
mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami. Szybko zagniatamy. Ciasto jest bardzo kruche i sypkie. Dzielimy ciasto na 3 części (1 na spód, 1 ciemna na środek i mała na Zobacz więcej
ryżu. Formujemy kuli wielkości małej pomarańczy. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie w roztrzepanym, posolonym jajku, a na koniec w mące tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złote. Zobacz więcej
cukier, sól, wanilię. Wszystko utrzeć na puszystą, kremową masę ( to trwa chwilę, początkowo masa jest płynna). Wymieszać z mąką i proszkiem. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Formować kule Zobacz więcej
ręcznie. wersja z cukrem trzcinowym i z ksylitolem (po 50g) Z wymieszanego ciasta odrywamy kawałki i toczymy dłońmi kule wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 150 g mąki ryżowej 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 5 łyżek mleka kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kokosowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki zagniatam. Zobacz więcej
przyozdabiamy mieloną, słodką papryką i oliwą z oliwek. Hummus polecam także w wersjach smakowych – np. z papryczkami chili, suszonymi pomidorami czy rozmarynem. Zobacz także: Makrel Kornel i pasta z Zobacz więcej
. Odstaw aby wystygło. Na rękę układaj porcję ryżu, formując miseczkę. Do środka włóż kawałek sera mozarella i porcję mięsa. Zamknij miseczkę kolejną porcją ryżu i ściśnij, aby powstała zwarta kula. Zobacz więcej
Arancini po raz pierwszy jadłam podczas ubiegłorocznych wakacji z narzeczonym w Trapani. Na Sycylii jest to dobrze znana przekąska. Jej nazwa pochodzi od słowa "arancia", które w języku włoskim Zobacz więcej
Lubicie kaki? Ze względu na dużą zawartość wapnia polecane są osobom chorującym na osteoporozę. Dziś podam prosty przepis na kule z ryżu w sosie z tych owoców. Smak owoców jest dość mdły dlatego Zobacz więcej
Arancini czyli sycylijskie kule z ryżu już niedawno gościły na blogu. Dziś wracają w jeszcze lepszej wersji. Nadzienie z szynki parmeńskiej i mozzarelli przerosło moje oczekiwania. Jakbym jadła ryżowe Zobacz więcej
Na blogu Natalii „Poezja smaku” znalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się zachwycająco – jak wszystko u Natalii:)- a poza tym Zobacz więcej
Miałam ogromną ochotę na knedle... Zrobię je na pewno, przecież bez nich nie ma sezonu :) Tymczasem, na śniadanie znowu miksowałam, a potem lepiłam - kule z tofu, banana i płatków owsianych nadziane Zobacz więcej