włoskie kule ryżowe

edith
edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasja Smaku
Arancini - włoskie kule ryżowe

Arancini - włoskie kule ryżowe 266

0
{{headerMessage}}
Arancini zachwyciły mnie na jednym z wesel. Wcześniej nie znałam tej potrawy, ale od tamtej pory tylko czekałam na moment, gdy będę mogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasja Smaku
Arancini - włoskie kule ryżowe

Arancini - włoskie kule ryżowe 229

1
{{headerMessage}}
Arancini zachwyciły mnie na jednym z wesel. Wcześniej nie znałam tej potrawy, ale od tamtej pory tylko czekałam na moment, gdy będę mogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W Arancini, przekąsce prosto z Sycylii, zakochałam się od pierwszego kęsa. Każdy kto lubi risotto, doceni smak ryżowej, smażonej w głębokim tłuszczu kuleczki. Najlepsze w kulach jest to, że można je Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Arancini to dobry sposób aby wykorzystać resztki sosu bolońskiego albo ryżu. Składniki: - ryż (2 szklanki) - pomidory w puszce (250g) - mięso mielone wołowo-wieprzowe (200g) - cebula (1szt) - czosnek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
każdego dnia pić inną kawę. Nie do końca się udał, ale zmiast corretto czy ristretto było arancini. Wybaczcie ten strasznie chaotyczny charakter postu, ale to z tęsknoty za słońcem. Cappuccino z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- 2 łyżki octu ryżowego (może być jabłkowy, a nawet winny) - 2 łyżki białego wytrawnego wina (można pominąć) C. - bułka tarta Przygotowanie Składniki z listy A zemleć w maszynce. Dodać składniki z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami. Szybko zagniatamy. Ciasto jest bardzo kruche i sypkie. Dzielimy ciasto na 3 części (1 na spód, 1 ciemna na środek i mała na Zobacz więcej
MP3-ka
MP3-ka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnia MP3-ki
Arancini

Arancini 27

1
{{headerMessage}}
Arancini to włoskie kulki ryżowe, w panierce z bułki tartej, smażone na głębokim tłuszczu, często z niespodzianką w środku :) Nie jadłam ich nigdy będąc we Włoszech, ale postanowiłam zrobić sama. Moje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ryżu. Formujemy kuli wielkości małej pomarańczy. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie w roztrzepanym, posolonym jajku, a na koniec w mące tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złote. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cukier, sól, wanilię. Wszystko utrzeć na puszystą, kremową masę ( to trwa chwilę, początkowo masa jest płynna). Wymieszać z mąką i proszkiem. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Formować kule Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ręcznie. wersja z cukrem trzcinowym i z ksylitolem (po 50g) Z wymieszanego ciasta odrywamy kawałki i toczymy dłońmi kule wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś mija 5 dzień w towarzystwie kul. Noga już mniej boli, ale nadal nie jest tak jak być powinno. Mam nadzieję, że długo to już nie potrwa, bo moje ręce odmawiają już powoli współpracy :) (choć tutaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI: 150 g mąki ryżowej 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 5 łyżek mleka kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kokosowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki zagniatam. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przyozdabiamy mieloną, słodką papryką i oliwą z oliwek. Hummus polecam także w wersjach smakowych – np. z papryczkami chili, suszonymi pomidorami czy rozmarynem. Zobacz także: Makrel Kornel i pasta z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Odstaw aby wystygło. Na rękę układaj porcję ryżu, formując miseczkę. Do środka włóż kawałek sera mozarella i porcję mięsa. Zamknij miseczkę kolejną porcją ryżu i ściśnij, aby powstała zwarta kula. Zobacz więcej
BlogSiK
BlogSiK Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie i Kolorowo
Sycylijskie arancini

Sycylijskie arancini 263

1
{{headerMessage}}
Arancini po raz pierwszy jadłam podczas ubiegłorocznych wakacji z narzeczonym w Trapani. Na Sycylii jest to dobrze znana przekąska. Jej nazwa pochodzi od słowa "arancia", które w języku włoskim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubicie kaki? Ze względu na dużą zawartość wapnia polecane są osobom chorującym na osteoporozę. Dziś podam prosty przepis na kule z ryżu w sosie z tych owoców. Smak owoców jest dość mdły dlatego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Arancini czyli sycylijskie kule z ryżu już niedawno gościły na blogu. Dziś wracają w jeszcze lepszej wersji. Nadzienie z szynki parmeńskiej i mozzarelli przerosło moje oczekiwania. Jakbym jadła ryżowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na blogu Natalii „Poezja smaku” znalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się zachwycająco – jak wszystko u Natalii:)- a poza tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Miałam ogromną ochotę na knedle... Zrobię je na pewno, przecież bez nich nie ma sezonu :) Tymczasem, na śniadanie znowu miksowałam, a potem lepiłam - kule z tofu, banana i płatków owsianych nadziane Zobacz więcej