Przepis na woda z kwiatów pomarańczy

Chałka marzyła mi się od dawna. Delikatna, miękka i pachnąca. Tym wypiekiem udało mi się spełnić wszystkie moje wymagania na niedzielne śniadanie. Dodatek wody pomarańczowej okazał się być świetnym Zobacz więcej
Luty to czas kiedy tęsknota za świeżymi warzywami i owocami zaczyna coraz bardziej nam doskwierać. Po marokańskim obiedzie w postaci tagine, zachciało nam się czegoś lekkiego na deser. Padło na Zobacz więcej
Chciałam poeksperymentować, poeksperymentowałam... Woda z kwiatów pomarańczy ma smak "perfumeryjny", a spodziewałam się bardziej naturalnego, zdecydowanie ostatni raz używam jej w kuchni, ale wpadłam Zobacz więcej
Nowy tydzień zaczynam kolejną wariacją na temat owsianki. Tym razem wersja nieco bardziej orientalna, inspirowanatym przepisem na kulki daktylowe. Bogactwo smaku zawdzięcza ona wodzie z kwiatów Zobacz więcej
Takie pistacjowo-pomarańczowe babeczki to pomysł nie tylko na Wielkanoc. Świetne także na piknik czy jako niedzielny podwieczorek. Pięknie pachną dzięki dodatkowi pistacji i wody z kwiatów pomarańczy, Zobacz więcej
Mam słabość do wszelkiego rodzaju tart, a w wersji mini lubię je jeszcze bardziej. Cieszą oko i są odpowiedniej wielkości, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego, ale równocześnie nie przytłaczają Zobacz więcej
Posiadanie maszyny do robienia lodów jest źródłem mojej nieustającej radości. Wystarczy, że zmiksuję garść owoców, dodam trochę cukru i soku z cytryny i na tym w zasadzie robota się kończy. Resztę Zobacz więcej
Uwielbiam eksperymentować z sernikami, zarówno tymi pieczonymi jak i na zimno. Uważam, że w serniku można zawrzeć smak jaki tylko się zamarzy. Pomysły często wpadają mi do głowy tuż przed samym Zobacz więcej
'W krajach arabskich popularnym dodatkiem do deserow, jak i dan wytrawnych, jest woda różana, czyli hydrolat pozostaly po destylacji olejkuróżanego. Zostala wynaleziona w XI w. przez Awicenne. Zobacz więcej
O burakach już tu pisałam. Przepis na sałatę okazał się przebojem, co mnie nie dziwi, bo burakom niewiele potrzeba, żeby błyszczeć na talerzu, jak nie przymierzając, Syriusz w Wielkim Psie! W zasadzie Zobacz więcej
Nie będzie o tym, że zimno, choć od tygodnia to główny temat naszych rozmów w pracy czy przy stole. I nie będzie dzisiaj fondue ani gęstej, rozgrzewającej zupy. Bo jest po prostu pięknie, i szkoda Zobacz więcej
Obowiązkowy deser w sezonie wiśniowym! Pyszne, rozpływające się w ustach migdałowe ciasto z wiśniami i kremem patisserie z wodą z kwiatu pomarańczy i kardamonem. Robiłam je dwa razy, najpierw z innym Zobacz więcej
Libańskie lody pistacjowe z wodą z kwiatów pomarańczy – czyż sama nazwa nie brzmi już tak, że chciałoby się te lody od razu zjeść?! Kochani, bardzo się cieszę, że mogę dziś ogłosić rozpoczęcie nowego Zobacz więcej
Jak już wspomniałam na fanpejdżu strony – przez zatrzęsienie przepisów arabskich w mojej kuchni i na blogu, przyśniły mi się naleśniki :) Jedyne co pamiętam to ich aromat i to, że w śnie występowały Zobacz więcej
Tym razem mam dla Was przepis w sam raz na nadchodzące upały. Lody można modyfikować dowolnie, warto pokusić się nie tylko o dodanie różnych owoców ale także o zamianę części jogurtu na przykład na Zobacz więcej
Korzystam z dobrodziejstw jakie dała mam natura i zamykam je w słoikach. Takim dobrodziejstwem jest czarny bez,który teraz kwitnie w pełnej okazałości i aż grzech był by nie skorzystać z tych darów. Zobacz więcej
Znacie sernik "złota rosa"? Tą szarlotkę mogłabym tak nazwać, choć rosa wyszła przypadkiem:-) Zostawiłam do przestudzenia w piekarniku i utworzyły się kropelki. Przez to beza była po prostu słodką Zobacz więcej
Święta bez słodkości to nie święta! A najbardziej popularnym rarytasem jest kutia, która przecież może być zarówno pyszna, jak i zdrowa! Mnogość przeróżnych wartościowych bakali... morele suszone... Zobacz więcej
Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie. To mój absolutny faworyt wśród syryjskich deserów – cienkie Zobacz więcej