• 8
  • 5
  • 3
  • 5
  • 3
  • 1
przepisów z 6065 blogów

wódka grzanka

BaBka
BaBka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pożeraczka
Grzanki Włoskie- paprykowe

Grzanki Włoskie- paprykowe 49

0
na korytarzu w akademiku. Ewidentnie kojarzy mi się też z semestrem zimowym 4 roku studiów i piciem wódki. A do wódki dobre są optymistyczne rytmy i grzanki włoskie (w sklepie kosztujące około 5 zł Zobacz więcej
W tym roku wiosna coś do nas nie chce przyjść, ciągle jest zimno i deszczowo. Na szczęście na poprawę nastroju zawsze można przygotować coś dobrego, na przykład pyszny pasztet drobiowy na złocistych Zobacz więcej
Lubicie krewetki ?… bo ja bardzo i od czasu do czasu namiętnie z nimi eksperymentuję tym razem podlałam je wódką i podałam na czosnkowych grzankach razowych w towarzystwie naszych rodzimych pomidorów Zobacz więcej
łososia wędzonego na zimno (plasterki) serek naturalny czosnek Możecie zjeść wszystko na grzance, albo rozkroić awokado na pół, do środka napakować serka wymieszanego z czosnkiem, przykryć Zobacz więcej
łososia ze skórą 1 spory pęczek kopru 2 łyżki grubej soli 4 łyżki cukru 30 ml wódki (żubrówka) 1 łyżka świeżo mielonego różowego pieprzu Filet oczyszczam z ości, przekrajam na pół. Mieszam razem sól, Zobacz więcej
. Niech bedzie chrupiąca ale nie wysuszona. Chleb tostowy wrzuć do tostera lub na patelnie i podpiecz na złoty kolor. Przy pomocy kieliszka do wódki wycinaj kółeczka z tostów. Każde kółeczko smaruj Zobacz więcej
inspiracją do stworzenia czterech przepisów, odpowiednio na śniadanie, przekąskę lub zupę, danie główne i deser. Wśród nich znalazły się: cydr Chyliczki, kiełbasa lisiecka, kabanosy dębowe, płatki Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Tatar wołowy. Klasyk.

Tatar wołowy. Klasyk. 188

0
Czytałam ostatnio, że jak grzyby po deszczu w kraju całym wyrastają pijalnie piwa i wódki. A jak wódka to zagryzka. Jak zagryzka, to tatar. Od jakiegoś czasu to jedna z moich ulubionych „przekąsek”. Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Tosty z kawiorem

Tosty z kawiorem 217

0
« Tort tygrysek na 3 urodziny Tosty z kawiorem Lubicie kawior? Ja bardzo. Jednym z moich ulubionych i najprostszych zarazem sposobem na podanie go są grzanki z kawiorem. Opieczony w tosterze, Zobacz więcej
Zima to dla mnie niekwestionowany czas zup. Szczególnie przemawiają do mnie zupy- kremy. Jeszcze przed świętami szukając inspiracji na świąteczny barszcz, trafiłam na przepis na zupę pomidorową na Zobacz więcej
Pamiętajcie : prawdziwa sałatka grecka nie jest przyrządzana z sałatą lodową. Nigdzie w Grecji nie słyszeli o takim pomyśle. To, co się u nas nazywa "sałatką grecką" czyli choriatiki, jest mixem Zobacz więcej
Edi
Edi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód czy wanilia?
FOUNDE SEROWE

FOUNDE SEROWE 52

0
Liczba osób: 8; czas przygotowania: 60 minut; poziom trudności: średni; koszt: mniej niż 100 złotych. SKŁADNIKI 500 g sera ementaler 500 g sera gruyere 250 g śmietany 18% 250 g jogurtu naturalnego 1 Zobacz więcej
Składniki: 300 gram świeżego łososia 4 małe buraki, starte na tarce o dużych oczkach 4 cm chrzanu, startego na tarce 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżki brązowego cukru sok i skórka z 1 Zobacz więcej
). Składniki: 1 kg pomidorów 1 cebula (ja użyłam czerwonej) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 – 1,5 kostki bulionowej (najlepiej warzywnej) 1 kieliszek czystej wódki Kilka kropli sosu tabasco 0,5 – 1 Zobacz więcej
popracujemy nad wyglądem zakąsek są spore szanse, że w ekspresowym tempie zniknie wszystko co przygotowaliśmy. U mnie przyjęcie na 35-te urodziny pewnego dostojnego urzędnika.Przekąski raczej pod Zobacz więcej
Ta sałatka najlepiej smakuje na zimno. Musi odstać swoje 2-3 godziny w lodówce, żeby smaki się mogły przegryźć. Jedna z moich ulubionych. Pasuje na domowe przyjęcia (np. na Sylwestra). Nie przepadam Zobacz więcej
ekologicznego. Oraz drobna kosteczka: cebulka, korniszon, kapary, marynowane grzybki. Jak mam to dodaję kapkę brandy. Całości dopełnią chrupiące grzanki z kromek podpieczonych na patelni lub ciepła Zobacz więcej
prosta: Połącz miód, ocet, oliwę oraz imbir w jednolity sos. Jeśli chcesz możesz użyć blendera. Zalej śledzia powstałym sosem i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem, pokrój ogórka bez Zobacz więcej
ryb i podaje osobno jako zupę z grzanką posmarowaną rouille, czyli aioli na bazie szafranu i pieprzu cayenne. W następnej kolejności na półmisku podaje się ryby i warzywa. Moja zupa jest prostsza, z Zobacz więcej