wódka żytnia

Kilka tygodni temu miałam farta i udało mi się zakwalifikować do testowania wódki Żytniej. Takiej samej jak sprzed laty. Otrzymałam paczkę od Agencji Talk Marketing, w której znalazłam dwie butelki Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Nalewka z aronii

Nalewka z aronii 9845

2
; - 0,5 l wódki (u mnie żytnia. 1. Aronię wstawiamy na noc do zamrażalnika, żeby przemarzła. 2. Przemarzniętą aronię, cukier, wanilię i goździki wrzucamy do słoja. 3. Zalewamy wódką. 4. Wstrząsamy Zobacz więcej
. Jeden stał na półkach a drugi "rzucali" i właśnie ten "rzucany" czasami udawało się kupić i to na kartki. Teraz ten smak znalazłam w tym likierze który przedstawiam. Recepturę wymyślił Paweł z Zobacz więcej
Niedzielne zakupy na Le Targ sprawiły mi ogromną radość. Kupiłam konfiturę z arbuza z dodatkiem wódki, pyszną konfiturę z borówek z dodatkiem porto, truskawkową musztardę, rewelacyjne kozie sery i Zobacz więcej
Mieliśmy wczoraj gości. Świetny wieczór za nami, miło jest tak się spotkać od czasu do czasu i na spokojnie porozmawiać. W naszym gronie była przyszła mama i postanowiłem jej przygotować coś zdrowego, Zobacz więcej
) 1/2 l spirytusu 96% 1/2 l wódki żytniej 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 i 1/2 szklanki cukru 2 goździki, kawałek cynamonu, laska wanilii 2 łyżki miodu Porzeczki umyć, osączyć, zmiksować, przełożyć Zobacz więcej
dagooshya
dagooshya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Culinary Art
Porzeczkówka

Porzeczkówka 210

1
Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 laska kory cynamonu 2 goździki 700 ml żytniej wódki 200 ml spirytusu rektyfikowanego 500 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Do Zobacz więcej
Coś dla maniaków buraków. Ja do nich należę. A ta zupa okazała się fajną alternatywą dla zwykłego czerwonego barszczu, który zawsze robi moja mama. Prezentowany niżej krem przypominał swoją Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kucharzenieedi
Esencja waniliowa

Esencja waniliowa 421

1
wypieki będą bardziej aromatyczne. Esencja waniliowa 2 laski wanilii 250 ml alkoholu 70% ja zawsze daję wódkę żytnią czysta buteleczka o pojemności 250 ml Laski wanilii pokroić na mniejsze kawałki Zobacz więcej
obwińcie folią, przełóżcie do głębokiego naczynia, przykryjcie płaskim talerzem, deską i obciążcie słoikiem z wodą. Odstawcie do lodówki na 48 godzin. W dzień podania przygotujcie sos i placki. Sos Zobacz więcej
Zdrowsza wersja pierniczków :] bo wykonana z mąki żytniej i miodu gryczanego. Mąka żytnia pochodzi z pełnego przemiału dzięki temu jest zrównoważona odżywczo. Miód gryczany ma korzenny smak, dlatego Zobacz więcej
Kiedy zobaczyłem to ciasto wiedziałem, że je upiekę. Akurat miałem zakupioną puszkę mleka, więc nie zwlekałem. Przepis zaczerpnięty z dobrym skutkiem stąd. Zamieniłem olej kokosowy na rzepakowy, a Zobacz więcej
Wystarczy tylko spojrzeć na składniki, by przekonać się, że nalewka staropolska do banalnych nie należy. Przepis na nalewkę staropolską to przepis na oryginalny trunek, którym zaskoczymy znajomych. Zobacz więcej
Według pewnej reklamy, pogoda zawsze jest barowa :) Bary z wódką i zakąskami za kilka złotych, na dobre opanowały Warszawę (i nie tylko, bo wspaniałe bary zwiedzałam też we Wrocławiu) już kilka lat Zobacz więcej
Vin
Vin Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co tak pachnie?
Pieczone faworki

Pieczone faworki 56

13
Pieczone fit pączki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, postanowiłam więc pójść o krok dalej i przygotować też zdrowszą wersję faworków (lub chrustu, jak kto woli). Pieczone faworki polecają Zobacz więcej
. Rzadszy, oprócz ziemniaków miał grzyby suszone, majeranek, białą kiełbasę albo boczek i smażoną cebulę, czasem ugotowane na twardo jajko… Moja osobista wersja żurku jest zbliżona do wersji mamy. Zobacz więcej
i około godziny 20 z piekła wyszło te tutaj niżej ciało. SZLACHETNY PIERNIK NA ZAKWASIE (za Polcią, ja na zielono) 100g migdałów (pomięłam) 100g orzechów włoskich (pominęłam) 500g miodu (użyłam Zobacz więcej
Laktoowo
Laktoowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lakto Owo
Jesienne Heca!

Jesienne Heca! 165

0
w dowolnych proporcjach, * posiekana cebulka i pestki słonecznika (aby dodać element chrupkości), * przyprawy: sól, pieprz, ew. czosnek lub coś ulubionego, * mąka żytnia do obtaczania i olej. Warzywa Zobacz więcej
, mniej wytrawnego dżemu polecam, abyś wtedy obsypał /-a ciasteczka tuż przed podaniem cukrem pudrem. Wersja light:Do ciasta nie dodawaj w ogóle cukru lub zastąp mąkę pszenną, mąką żytnią. Pytanie: Zobacz więcej