wódka żytnia

Kilka tygodni temu miałam farta i udało mi się zakwalifikować do testowania wódki Żytniej. Takiej samej jak sprzed laty. Otrzymałam paczkę od Agencji Talk Marketing, w której znalazłam dwie butelki Zobacz więcej
naszukać w sklepach tej wódki, bo nie jest aż tak dostępna. Jest dostępna wódka żytnia, a ja używam żytniówki :-) Nalewki trzymam 14 dni w ciepłym miejscu, codzinnie potrząsając. Po 14 dniach zlewam Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Nalewka z aronii

Nalewka z aronii 9561

2
; - 0,5 l wódki (u mnie żytnia. 1. Aronię wstawiamy na noc do zamrażalnika, żeby przemarzła. 2. Przemarzniętą aronię, cukier, wanilię i goździki wrzucamy do słoja. 3. Zalewamy wódką. 4. Wstrząsamy Zobacz więcej
Dla mnie ajerkoniak czyli popularny sklepowy Advocaat to wódka PRl -u. I choć okazuje się że Advocaat i ajerkoniak to dwie różne sprawy, bo Advocaat robiony jest z dodatkiem koniaku a ajerkoniak z Zobacz więcej
oznaczać mega nudy i wyrzeczeń. Przygotowałam trzy pyszne, zdrowe kanapki bez grama alergenów – bez mąki pszennej, masła, jaja kurzego czy sera żółtego. Do zrobienia kanapek użyłam zdrowego i Zobacz więcej
z przetartych pomidorów -100 ml wody naturalnie gazowanej -15 ml soku ze świeżej cytryny -kilka kropel sosu worcestershire -5 listków bazyli -sól, pieprz Sok pomidorowy z wodą i bazylią miksujemy w Zobacz więcej
) 1/2 l spirytusu 96% 1/2 l wódki żytniej 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 i 1/2 szklanki cukru 2 goździki, kawałek cynamonu, laska wanilii 2 łyżki miodu Porzeczki umyć, osączyć, zmiksować, przełożyć Zobacz więcej
dagooshya
dagooshya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Culinary Art
Porzeczkówka

Porzeczkówka 200

1
Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 laska kory cynamonu 2 goździki 700 ml żytniej wódki 200 ml spirytusu rektyfikowanego 500 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Do Zobacz więcej
bulionem i gotować wszystko do miękkości. Zupę zestawić z ognia i zmiksować na krem. Przyprawić sokiem z cytryny, wódką, solą i pieprzem. Podawać na gorąco z chlebem żytnim. Dodaj do ulubionych: Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kucharzenieedi
Esencja waniliowa

Esencja waniliowa 409

1
wypieki będą bardziej aromatyczne. Esencja waniliowa 2 laski wanilii 250 ml alkoholu 70% ja zawsze daję wódkę żytnią czysta buteleczka o pojemności 250 ml Laski wanilii pokroić na mniejsze kawałki Zobacz więcej
składniki i odstawcie. Łososia wyjmijcie z folii, oczyśćcie z buraków i opłuczcie pod zimną wodą. Osuszcie ręcznikiem i pokrójcie na cienkie plasterki. Przygotujcie placki ok 100 ml mleka 35 g mąki Zobacz więcej
Zdrowsza wersja pierniczków :] bo wykonana z mąki żytniej i miodu gryczanego. Mąka żytnia pochodzi z pełnego przemiału dzięki temu jest zrównoważona odżywczo. Miód gryczany ma korzenny smak, dlatego Zobacz więcej
Kiedy zobaczyłem to ciasto wiedziałem, że je upiekę. Akurat miałem zakupioną puszkę mleka, więc nie zwlekałem. Przepis zaczerpnięty z dobrym skutkiem stąd. Zamieniłem olej kokosowy na rzepakowy, a Zobacz więcej
Wystarczy tylko spojrzeć na składniki, by przekonać się, że nalewka staropolska do banalnych nie należy. Przepis na nalewkę staropolską to przepis na oryginalny trunek, którym zaskoczymy znajomych. Zobacz więcej
), to pasta z sardynek i twarogu. Bardzo mi się podoba jej nazwa, a Wam? Awanturka - pasta z sardynek i twarogu Składniki: 200 g twarogu 1 mała puszka sardynek w oleju (110 g, samej ryby 77 g) 1 łyżka Zobacz więcej
. Rzadszy, oprócz ziemniaków miał grzyby suszone, majeranek, białą kiełbasę albo boczek i smażoną cebulę, czasem ugotowane na twardo jajko… Moja osobista wersja żurku jest zbliżona do wersji mamy. Zobacz więcej
i około godziny 20 z piekła wyszło te tutaj niżej ciało. SZLACHETNY PIERNIK NA ZAKWASIE (za Polcią, ja na zielono) 100g migdałów (pomięłam) 100g orzechów włoskich (pominęłam) 500g miodu (użyłam Zobacz więcej
Laktoowo
Laktoowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lakto Owo
Jesienne Heca!

Jesienne Heca! 163

0
w dowolnych proporcjach, * posiekana cebulka i pestki słonecznika (aby dodać element chrupkości), * przyprawy: sól, pieprz, ew. czosnek lub coś ulubionego, * mąka żytnia do obtaczania i olej. Warzywa Zobacz więcej
, mniej wytrawnego dżemu polecam, abyś wtedy obsypał /-a ciasteczka tuż przed podaniem cukrem pudrem. Wersja light:Do ciasta nie dodawaj w ogóle cukru lub zastąp mąkę pszenną, mąką żytnią. Pytanie: Zobacz więcej
, a może suszona śliwka?Mąka orkiszowa czy żytnia? Wskrzesiłam więc zakwas, zagniotłam bochenek, a skoro po 5 dniach dokarmiania miałam cały spory słoik bakterii, nie tylko chleb: Słoneczna sobota w Zobacz więcej