wodzionka

ZOBACZ TAKŻE:

magdalenka_210
magdalenka_210 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rondelek.tygielek
Wodzionka

Wodzionka 333

1
Wodzionka W wielu śląskich domach wodzianka była zupą na beztydzień - dzień powszedni. W niektórych domach spożywano ją na śniadania a w innych często był posiłkiem spożywanym przez cały dzień. Zobacz więcej
misiuziu
misiuziu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Studenckie gotowanie
Wodzionka

Wodzionka 149

0
Zeszła sobota, kolejna kolacja sobotnia była :) Tym razem potrawa prosto ze Śląska - najlepsza z wszystkich śląskich zup, czyli wodzionka. Proporcji nie znam (piszcie w komentarzach jak znacie). Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Wodzianka – wodzionka

Wodzianka – wodzionka 1061

0
Wodzianka - wodzionka Od zawsze chciałem przygotować tę zupę. Legenda na Górnym Śląsku - wodzianka, nazywana wodzionką. Poznaj sekret oryginalnego przepisu. Warto! Dla 4 osób PT5M Czas przygotowania: Zobacz więcej
miski z chlebem i na to daja tyn fet z wusztem. Na koniec co by doprawic daja sól, pieprz i trocha maggi do smaku i fertich, Można żryć. Efekt końcowy To jest tako wodzionka luks, bo kiedys jak mi Zobacz więcej
Wodzionka czyli „suchy chlyb i wody szklonka”. Ma długą historię i określana była zupą biedoty, ponieważ w uboższych domach spożywano ją na śniadanie, obiad oraz kolację. Wodzionka to symbol śląskiej Zobacz więcej
zdzichu
zdzichu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Studenckie
Wodzionka

Wodzionka 58

0
Tradycyjna zupa kuchni śląskiej i studenckiej. Najtańsza pośród tanich zup, najłatwiejsza pośród łatwych i najszybsza pośród szybkich. Składniki: -czerstwy chleb -wrzątek -tłuszcz -sól Opcjonalnie: Zobacz więcej
;) Wodźůnka - Wodzionka, śląska zupa instant ;) Składniki: 2 grube kromki czerwstwego chleba pokrojonego w kostkę ząbek czosnku spora łyżka smalcu (najlepiej domowego) sól i pieprz Czosnek pociąć na Zobacz więcej
grupy przygotowywaliśmy 3 potrawy. Znane już chyba w każdym zakątku naszego kraju - kluski śląskie, wodzionkę oraz szpajzę cytrynową. Tę ostatnią miałam już okazję robić w wersji Zobacz więcej
Wodzionkajet to regionalna zupa śląska.Wodzionka (nie wodzianka) występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą sąchlebiwrzątek. Wodzionkę przyrządza się z czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu Zobacz więcej
to wszysko z łyżkom tłustego. Posolcie, popieprzcie i pomagujcie. Nabiercie na łyżka i sie rozkoszujcie. Żródło: (Maria Boczoń z Kochcic) Wodzionka była kiedyś bardzo popularną potrawą na Śląsku Zobacz więcej
restauracja z cudnymi dekoracjami W ramach warsztatów uczestnicy mieli poznać i przygotować 3 typowe dla kuchni śląskiej, czyli wodzionke, kluski śląskie oraz szpajze cytrynowa. Wszystkie dania sa mi Zobacz więcej
Piątek więc dzisiaj dla odmiany postna tradycyjna śląska zupa. Tym bardziej, że wkrótce karnawał się skończy, zawita post i kiedyś na śląsku ta zupa była codziennością. Dlaczego nie dziś? Zresztą to Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Wodzionka mojej Babci

Wodzionka mojej Babci 93

0
Nalewka z czarnego bzu. Czarny bez jest rośliną leczniczą. Owoce czarnego bzu mają własności przeczyszczające, działają napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo, ... Zobacz więcej
Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna. Witam w kulinarnej podróży po mojej kuchni i zapraszam do stołu ! :) Zobacz więcej
Czyli część druga cyklu, co zrobić z nadmiarem pieczywa. W poprzednim odcinku pokazałem co zrobić z miąższem. Tym razem czas na skórki. Najbardziej istotny jest tu czas. To jest to co odróżni flaczki Zobacz więcej
Kochani szykujcie noże, miseczki, talerzyki i wszystko co chcecie... Dziś Mąż przywiózł z wycieczki rowerowej pierwszą partię czosnku niedźwiedziego. :) Była już zupa, kiszony czosnek, makaron, Zobacz więcej
W tą sobotę mieliśmy okazję wziąć udział w warsztatach z Kuchni Śląskiej sponsorowanych przez Majonez Kielecki Warsztaty odbyły się w klimatycznej i bardzo swojskiej restauracji Chata z Zalipia w Zobacz więcej
, bo zakwas robi się kilka dni, a tę zupę w 15 minut! Jest wyraźnie wyczuwalny smak pieczywa, zupa jest naprawdę gęsta, bardzo dobra i ekonomiczna. A! I jeszcze jedno, to nie jest śląska wodzionka. Zobacz więcej
kilka z ponad stu dań: schab po sztygarsku, nieśmiertelna wodzionka, parzybroda z żeberkami, pieczeń huzarska na kwaśno. W każdej z tych książek, nie tylko w tych trzech wymienionych, miłośnik kuchni Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: