wok z tajską bazylią

Świeża bazylia holy jest dostępna w naszym sklepie internetowym – zapraszamy! Tajska bazylia holy: często mylona z tajską bazylią, także używaną w kuchnii tajskiej, która jest jednak innym gatunkiem Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja Mała Kuchnia
Tajskie zielone curry

Tajskie zielone curry 282 @

7
, pokrojone na piórka 1 zielona papryka, pokrojona na kawałki pół szklanki mrożonego groszku puszka mleczka kokosowego (ok. 300 ml) 2 łyżki oleju 1 spora łyżka zielonej pasty curry liście świeżej Zobacz więcej
) 2 łyżki sosu rybnego (plus więcej do smaku) szczypta cukru kilka liści bazylii tajskiej lub zwyczajnej Rozgrzać woka, patelnię, lub szeroki rondel o grubym, nieprzywierającym dnie. Wlać olej i Zobacz więcej
Kolejny błyskawiczny przepis na tradycyjne tajskie danie. Składniki banalne, przygotowanie proste a efekt znakomity. My podaliśmy to danie z warzywami z woka, także z kuchni tajskiej, i oczywiście Zobacz więcej
Gai phad bai krapao – kurczak z chili i tajską bazylią Proste, pyszne i szybkie danie! Wyjdzie pysznie pod jednym warunkiem – musimy użyć tajskiej bazylii. Ta z doniczki smakuje zupełnie inaczej, nie Zobacz więcej
Tajski makaron satay przepis pochodzi z książki BBC "Wegetariańskie Dania" dla 4 osób Składniki: 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki słodkiego sosu chilli 100 ml gęstego mleka kokosowego 100 ml wywaru Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Małże z chili i bazylią

Małże z chili i bazylią 72

0
, pokrojone w cienkie paseczki 2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sojowego garść liści tajskiej lub zwyczajnej bazylii przygotowanie Małże opłukać pod strumieniem zimnej wody, wyrzucić te które są Zobacz więcej
kokosowego lub 2 małe puszki 2 sztuki liści limonki kaffir 2 łyżeczki cukru palmowego 1-2 łyżeczki sosu rybnego kilka listków tajskiej bazylii olej arachidowy do smażenia Rozgrzewamy olej w woku. Zobacz więcej
z jednej limonki, Pokroić filet z kurczaka w cieniutkie paseczki. Rozgrzać dużą patelnię albo wok, wlać olej, poczekać aż zacznie dymić. Wrzucić czosnek, cebulę szalotkę, papryczki chili, sól, pieprz Zobacz więcej
grzybów chińskich 2 łyżki oleju arachidowego 6 dymek posiekanych 60 g wiórków kokosowych 1 świeże zielone chili 300 g ryżu jaśminowego 400 ml wywaru rybnego (zastąpiłam wywarem z kostki bulionowej Zobacz więcej
czosnku 3 papryczki chili 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju garść świeżych liści bazylii Mięso pokroić na kawałki o długości ok. 2,5 cm. Szalotkę Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Tajskie curry

Tajskie curry 700

2
, opłukać i osączyć. Z mleka kokosowego zebrać 7 łyżek śmietanki i wlać ją do woka lub patelni o wysokich brzegach. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodać pastę curry i wymieszać. Smażyć, nie Zobacz więcej
tajskiej. Zanim zabrałemsięza gotowanie zastanawiałem się, czy panierowanie ryby w mące przed obsmażeniem jest dobrym pomysłem - w końcu miała się później dusić w mleku kokosowym, do którego mąka mi Zobacz więcej
Dzisiaj polecam aromatyczne, rozpływające się w ustach pulpety w pomidorowym sosie z dodatkiem mleka kokosowego. Przepis pochodzi z kuchni Lidla, a jego autorem jest Pascal. Potrawa ma zdecydowanie Zobacz więcej
schabu (lub pokrojonego w małą kosteczkę) 1 łyżka oleju 1 cebula pokrojona w pióra 1- 1 i 1/2 posiekana papryczka chili 2 posiekane ząbki czosnku 3 garści groszku (mrożonego) garść listków bazylii do Zobacz więcej
Zielone curry jest chyba najbardziej popularnym tajskim daniem typu curry, a żeby je przyrządzić potrzebujemy pasty, która nada właściwy smak i aromat tej potrawie. Można użyć gotowej pasty ze sklepu, Zobacz więcej
kokosowego lub 2 małe puszki 2 sztuki liści limonki kaffir 2 łyżeczki cukru palmowego 1-2 łyżeczki sosu rybnego kilka listków tajskiej bazylii olej arachidowy do smażenia Rozgrzewamy olej w woku. Zobacz więcej
Jak przekształcić kawałek mięsa wołowego w orientalny posiłek w zaledwie kilka chwil? To bardzo proste, wystarczy kilka świeżych składników, sos ostrygowy i wok. Do przygotowania porcji dla 2 osób Zobacz więcej