serce wołowe / sos chrzanowy / kuskus / 3 surówki Serce wołowe w sosie chrzanowym podane z kaszą kuskus i z surówkami: z marchewki, czerwonej cebuli orazogórka z rzodkiewką. Składniki: serce wołowe
Zobacz więcej
Podroby to często temat kontrowersyjny. Wielu ludzi już na samo hasło wątróbki się krzywi, a co dopiero gdy zacznie się wspominać o sercach, ozorach czy żołądkach. A szkoda, bo to naprawdę pyszne
Zobacz więcej
Wybrałam się na mały obchód sklepów w poszukiwaniu czegoś "innego" na obiad dzisiejszy i na niedzielę.Znalazłam mały sklepik z dużym wyborem mięsa i wędlin. Zastanawiałam się co by tu... gdy
Zobacz więcej
Na warsztatach kulinarnych w Atelier by Roszakbyłam już kolejny raz i jak zwykle nauczyłam się czegoś nowego. Tym razem tematem przewodnim była wołowina. Przygotowaliśmy idealny stek z polędwicy
Zobacz więcej
Czy można dać Ukochanej Osobie coś więcej, niż swoje serce? Można – swoje serce wraz z talerzem pełnym dobrze przyrządzonego serca wołowego! Czyli – parafrazując pewną pieśń: W garnku gotuję wciąż
Zobacz więcej
Serca są niedocenianym przez wielu składnikiem. Można je wykorzystać na naprawdę świetny gulasz i podać z dodatkiem kaszy i kapusty kiszonej. Tym razem miałam ochotę trochę się pogrzebać w kuchni i
Zobacz więcej
serce wołowe / chili / czosnek / cebula / marchew / kuskus Gulasz z serc wołowych z chili i czosnkiem, podany w towarzystwie kaszy kuskus i szczypiorku. Składniki: serce wołowe 500 g cebula czerwona 1
Zobacz więcej
Przyznam się bez bicia i powiem, iż ten przepis swoje przeleżał zanim został opublikowany. Po prostu gdzieś mi umknęło to uwadze. Ale grzecznie naprawiam błąd. Nieskromnie pochwalę się, iż ten przepis
Zobacz więcej
W 2011 roku w sondażu na najsmaczniejsze jedzenie przeprowadzonym przez CNN wygrała potrawa o nazwie rendang otrzymując 35 tys. głosów. Nie wiem jak wyglądał ten sondaż, podejrzewam mobilizacje na
Zobacz więcej
Serce wołowe już gościło w mojej kuchni i na blogu. Ostatnim razem przedstawiłam Wam przepis na Gulasz z serca wołowego. Przepis był smaczny, spodobał się mi, K. a takżetym z Was, którzy odważyli się
Zobacz więcej
Zrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Mięso
Zobacz więcej
O podrobach i ich wartości pisałam już przy okazji przepisu na wątróbkę drobiową. Ta jest powszechnie dostępna jednak trzeba uważać na to skąd pochodzi i czym karmione były kury, których podroby
Zobacz więcej
Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z cebulą to bardzo smaczna i niezbyt skomplikowana potrawa idealna na obiad. Zrazy należy na początku podsmażyć na patelni, a następnie dość długo gotować, by mięso
Zobacz więcej
Tradycyjne, pyszne, mięciutkie bitki wołowe - łatwy obiad, który zawsze smakuje :) SKŁADNIKI 500 g ligawy 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liście laurowe 2 szklanki bulionu olej do smażenia
Zobacz więcej
Policzki wołowe to, jak sama nazwa wskazuje, mięśnie policzkowe krowy. Są bardzo twarde i niezwykle chude. Na szczęście, długie pieczenie działa na ich korzyść i sprawia, że mięso staje się niezwykle
Zobacz więcej
Bitki wołowe - pyszne, mięciutkie mięso w sosie. Idealne do gotowanych ziemniaków, kopytek a nawet klusków kładzionych...Wprawdziemusi się dość długo dusić, ale warto poczekać :) Składniki : * 4
Zobacz więcej
Policzki wołowe od dawna były na naszej liście do zrobienia. Wiedzieliśmy, że to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, szkoda tylko, że tak mało popularny. Danie, które dziś Wam przedstawiamy jest
Zobacz więcej
Pierwszy raz się z nim spotkałam, kiedy przed moim weselem, razem z mamą i kucharką (podobno najlepszą w okolicy), omawiałyśmy menu weselne. Kiedy powiedziała, czego zamierza użyć do popularnego
Zobacz więcej
Kolejne tradycyjne danie kuchni staropolskiej - zrazy wołowe zawijane z kawałkami warzyw, zwane również roladą wołową. Podawane najczęściej z kluskami śląskimi i polane sosem śmietanowo-grzybowym.
Zobacz więcej
Policzki wołowe ostatnio cieszą się dość sporą popularnością i często pojawiają się w programach kulinarnych oraz w menu różnych restauracji. Postanowiłam zaryzykować i muszę przyznać, iż ryzyko się
Zobacz więcej