Nie jadłem bitek ze sto lat. Ostatnio w pracy jakoś zeszliśmy na temat jedzenia i na kopytka. Zacząłem wspominać jak to dawno temu, kiedy byłem jeszcze w podstawówce i po szkole chodziłem do dziadków,
Zobacz więcej
Bitki z szynki. Ci co lubią proste, mięsne dania kuchni polskiej często tutaj zaglądają! Przeważnie szukają pysznych obiadowych przepisów. Na pewno Was tym razem zainteresuje przepis na bitki z szynki
Zobacz więcej
Są rzeczy dobre, których nie da się popsuć. Moja Ciocia zwykła mawiać, że dobre z dobrym musi zawsze wyjść dobrze. Niestety znam przypadki znakomitych mięs, które się przypaliły, zwarzonych kremów
Zobacz więcej
Solidne danie, które obok klasycznego schabowego, kojarzy mi się z niedzielnym obiadem. Podałam oczywiście klasycznie z ziemniakami i mizerią :) To zdecydowanie slow food, jeśli chcemy kremowego sosu
Zobacz więcej
Opublikowano: 26-06-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 6 Tagi: cebula, marchew, wołowina Składniki 75 dag udźca wołowego 2 marchwie 1 duża cebula 1 łyżka oleju sól
Zobacz więcej
Wołowina to zdrowe i smaczne mięso, jednak zbyt drogie , to główny powód braku dań z wołowiny w naszym menu. Uwielbiam tatara ze świeżej wołowiny, z dodatkiem świeżego żółtka, siekanej cebuli i ogórka
Zobacz więcej
Ostatnio często serwowałam potrawy ze schabu. Niedawno za sprawą Reni, która podała przepis na bitki, przypomniał mi się przepis mojej mamy na pyszne bitki z szynki. Postanowiłam je zrobić, ponieważ
Zobacz więcej
Tak się jakoś złożyło, że wołowina mimo iż jest tak pyszna gości dość rzadko w moim domu. Zwykle dania z tego gatunku mięsa przeznaczam na weekendy lub wyjątkowe okazje jak np. święta.Za to kiedy już
Zobacz więcej
Pomimo, że kuchnia polska, której jestem wielkim fanem, opiera się głównie na wieprzowinie i drobiu, to jem bardzo dużo wołowiny w różnych postaciach. Czy to pieczeń wołowa, czy to steki wołowe, czy
Zobacz więcej
Bitki wołowe Bitki wołowe przepis na tradycyjne, domowe bitki w sosie z grzybami. Uwielbiam kruche, delikatne i pyszne bitki. Pamiętajcie, że aby wołowina zmiękła należy dusić ją długo i powoli.
Zobacz więcej
Bitki, kopytka, sałatka. Bitki, kluski kładzione, sałatka. Bitki, ziemniaki, sałatka. Bitki, kasza, sałatka. Chyba nie ma osoby, która nie lubi powyższych zestawów obiadowych. Same pyszności. Poza tym
Zobacz więcej
Lubicieproste, mięsne dania kuchni polskiej? Zapewne tak, gdyż często ich szukacie na blogu.Udało mi się kupić piękny kawałek karkówki bez kości, idealnie nadawał się na bitki wieprzowe. Można też z
Zobacz więcej
Pomimo, że kuchnia polska, której jestem wielkim fanem, opiera się głównie na wieprzowinie i drobiu, to jem bardzo dużo wołowiny w różnych postaciach. Czy to pieczeń wołowa, czy to steki wołowe, czy
Zobacz więcej
Jednogarnkowiec, idealny na środek tygodnia. Odgrzewany każdego dnia jest lepszy. Podajcie z młodymi ziemniakami z koperkiem, buraczkami lub puree. Moje dzieciaki wylizują talerz :). Liczba porcji: 8
Zobacz więcej
Najczęściej jadamy w naszym domu dania z kurczaka albo z wieprzowiny.Stwierdziłam, że musimy nadrobić zaległości w jedzeniu dań z wołowiny. Ostatnio przygotowywałam tradycyjne bitki wołowe z kluskami
Zobacz więcej
Stwierdziłam, że w naszym domu rzadko jadamy dania z wołowiny. Kiedyś regularnie jadało się w moim domu zrazy wołowe zawijane, czy bitki wołowe. Jednak ostatnie bitki jakie przygotowałam były przed
Zobacz więcej
Bitki wołowe w sosie Dziś prezentuję przepis na bitki wołowe w sosie. Danie bardzo smaczne, choć wołowina ma to do siebie, że należy ją dłużej gotować czy dusić niż inne rodzaje mięs. Ale opłaca się ,
Zobacz więcej
mojej teściowej :) Są przepyszne i łatwe że hej! Składniki 0,5 kg schabu bez kości pół małej cebuli sól, pieprz, papryka słodka - do przyprawienia mięsa masło klarowane mąka ziemniaczana i pszenna
Zobacz więcej
Klasyka polskiej kuchni tradycyjnej, czyli zrazy wołowe – tutaj w wersji niezawijanej, potocznie zwane bitkami wołowymi. Zrazy wywodzą się z kuchni staropolskiej, w szczególności myśliwskiej i
Zobacz więcej
Nic prostszego. Kupujecie plastry dobrej wołowiny, najlepiej zrazowej. Rozbijacie cienko. Posypujcie solą i pieprzem – postarajcie się o to, by były to przyprawy świeżo przez Was mielone. Leciutko
Zobacz więcej