wołowina japońska

{{headerMessage}}
znalazło się żadne stricte mięsne danie. Oczywiście miałam świadomość, że japońska kuchnia to nie tylko ryż i owoce morza, że jej bogactwo może być wręcz przytłaczające, ale biorąc pod uwagę jednak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Japonią byłam zafascynowana już od dziecka. Historie o gejszach, ceremonia parzenia herbaty, kimona, wachlarze, kwietnąca wiśnia i tak postawa skrywająca prawdziwą twarz człowieka. Bardzo mocno Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Hayashi rice to jedno z najpopularniejszych dań japońskiej kuchni yōshoku, czyli kuchni zachodniej dostoswanej przez lata do japońskich gustów. Danie wywodzi się z miasta Ikuno w prefekturze Hyogo. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Taco Rice to najpopularniejsze danie japońskiego rejonu Okinawa. Stworzył je w 1984 roku Matsuzo Gibo dla swych dwóch restauracji. Jest ono nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i ogromnie smaczne. Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Jedzonko do pracy #40

Jedzonko do pracy #40 92

0
{{headerMessage}}
Witam w te już o wiele chłodniejsze, prawie jesienne dni. Ponurą i pochmurną aurę trzeba sobie rekompensować kolorami w kuchni i na talerzu, dlatego u mnie dziś żółty omlecik, zielone brokuły i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis prosty i efektywny. 4 porcje 30 minut 300 g wołowiny jak na fondue, pokrojonej w paski 500 g brokuła Szalotka Pomarańcza 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cm świeżego imbiru Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Grube, jasne kluchy udon połączone z wołowiną i warzywami w szybkim daniu z woka – jeśli to nie jest tzw. comfort food, to nie wiem co jest. Ten przykład kuchni japońskiej świetnie sprawdzi się na Zobacz więcej
karorad
karorad Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Japońska Kuchnia Karoliny
Kaiseki ryori

Kaiseki ryori 190

0
{{headerMessage}}
. Nam zaserwowano sezamowe tofu z kiszonym kwiatem wiśni zanurzone w przepysznym dashi z tuńczyka. Następnie podano "hassun". To danie ma na celu zaakcentowanie panującej pory roku. Gotowana krewetka, Zobacz więcej
gukinga
gukinga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dziecijedza.com
Bento dla dzieci

Bento dla dzieci 169

1
{{headerMessage}}
Bento dla dzieci Dziś nieco japońskiego klimatu Kolejny raz skusiliśmy się na bento, czyli niecodzienne drugie śniadanie Tym razem do pudełeczka zapakowaliśmy robota z parówki i ryżowego stworka, a za Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wczoraj w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie odbyło się spotkanie Kulinarna kultura Japonii. Prowadziła je przemiła Pani Hiroko Nakazawa, z którą miałam okazję spędzić trochę czasu podczas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szybki sposób na obiad. Kurczaka można zamarynować wcześniej. Idealnie smakuje z sałatką japońską (wersja bez wołowiny) jak i frytkami czy ryżem. Składniki: 250 g mięsa z wyfiletowanych nóg kurczaka 2 Zobacz więcej
Anuskap
Anuskap Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarne va va voom
Gyudon

Gyudon 84

0
{{headerMessage}}
Typowe danie kuchni japońskiej. Duszona w sosie sojowym z dodatkami wołowina z dużą ilością cebuli. Coś pysznego! Jedno z moich ulubionych dań, niezawodne i zawsze robi furorę na imprezach. Składniki: Zobacz więcej
jestsmak
jestsmak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jest Smak
PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI

PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI 462

1
{{headerMessage}}
Muszle nadziewane na sałacie Roladki paprykowe z anchois Śledzie solone w śmietanie Tortilla Jajka faszerowane z łososiem Tartoletki z fetą i cebulą Pomidory faszerowane serem kozim Jajka faszerowane Zobacz więcej
De Care
De Care Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przysmaki Świata
Purée z japońskim wasabi

Purée z japońskim wasabi 58

0
{{headerMessage}}
To bardzo intrygujący i niezwykle smaczny dodatek. Tak przygotowane ziemniaki zachwycą każdego smakosza. Można je podawać do ryb, owoców morza, ale równie pyszne są z wołowiną. Składniki: 500g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czasami, gdy mam więcej czasu lubię przygotowywać małe przystawki o ciekawym smaku. Jednym z moich ulubionych dodatków w kuchni jest japońska, sproszkowana, zielona herbata matcha. To świetny dodatek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeśli ktoś ma chęć, to taką zupę można przygotować w 10 minut. Należy tylko wykonać wiele czynności równolegle: gotowanie makaronu, szybkiego przygotowanie bulionu, ugotowanie jajek i blanszowanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nazwany "Mekką warszawskiego hipsterstwa" Burger Bar na Mokotowie poleciła mi Gosia z pracy. Miejsce niepozorne, obok kebabu i skupu czegośtam, okolica raczej nieciekawa. Postanowiliśmy się tam wybrać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Na początek proponuję danie kuchni azjatyckiej. Ostatnio jeden z moich ulubionych jeśli chodzi o kuchnię dalekowschodnią. Jest banalnie prosty i zawsze smakuje tak samo. Przepis pochodzi z Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Warsztaty z Fairy

Warsztaty z Fairy 115

0
{{headerMessage}}
TRUFLOWĄ I 9 LETNIM OCTEM BALSAMICZNYM - GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU - SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM - KACZKA Z OWOCAMI - POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE - SANDACZ Z Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Makaron soba

Makaron soba 2156

0
{{headerMessage}}
Jest to proste danie kuchni japońskiej, które nas zachwyciło.Przygotowujesięje szybko. Nie wymaga wielu składników, ani wiele pracy. Jest lekkie, ale możnasięnimnajeść. Do dania można dodać dowolne, Zobacz więcej