wołowina japońska

znalazło się żadne stricte mięsne danie. Oczywiście miałam świadomość, że japońska kuchnia to nie tylko ryż i owoce morza, że jej bogactwo może być wręcz przytłaczające, ale biorąc pod uwagę jednak Zobacz więcej
Japonią byłam zafascynowana już od dziecka. Historie o gejszach, ceremonia parzenia herbaty, kimona, wachlarze, kwietnąca wiśnia i tak postawa skrywająca prawdziwą twarz człowieka. Bardzo mocno Zobacz więcej
Hayashi rice to jedno z najpopularniejszych dań japońskiej kuchni yōshoku, czyli kuchni zachodniej dostoswanej przez lata do japońskich gustów. Danie wywodzi się z miasta Ikuno w prefekturze Hyogo. Zobacz więcej
Taco Rice to najpopularniejsze danie japońskiego rejonu Okinawa. Stworzył je w 1984 roku Matsuzo Gibo dla swych dwóch restauracji. Jest ono nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i ogromnie smaczne. Zobacz więcej
Witam w te już o wiele chłodniejsze, prawie jesienne dni. Ponurą i pochmurną aurę trzeba sobie rekompensować kolorami w kuchni i na talerzu, dlatego u mnie dziś żółty omlecik, zielone brokuły i Zobacz więcej
Przepis prosty i efektywny. 4 porcje 30 minut 300 g wołowiny jak na fondue, pokrojonej w paski 500 g brokuła Szalotka Pomarańcza 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cm świeżego imbiru Zobacz więcej
Kaiseki to japońskie haute cuisine. To wyśmienita kolacja składająca się z wielu dań podawanych w małych porcjach. Nie tylko smak, ale i zapach, konsystencja składników oraz sposób podania są Zobacz więcej
gukinga
gukinga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dziecijedza.com
Bento dla dzieci

Bento dla dzieci 137

0
Bento dla dzieci Dziś nieco japońskiego klimatu Kolejny raz skusiliśmy się na bento, czyli niecodzienne drugie śniadanie Tym razem do pudełeczka zapakowaliśmy robota z parówki i ryżowego stworka, a za Zobacz więcej
Wczoraj w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie odbyło się spotkanie Kulinarna kultura Japonii. Prowadziła je przemiła Pani Hiroko Nakazawa, z którą miałam okazję spędzić trochę czasu podczas Zobacz więcej
Szybki sposób na obiad. Kurczaka można zamarynować wcześniej. Idealnie smakuje z sałatką japońską (wersja bez wołowiny) jak i frytkami czy ryżem. Składniki: 250 g mięsa z wyfiletowanych nóg kurczaka 2 Zobacz więcej
Anuskap
Anuskap Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarne va va voom
Gyudon

Gyudon 60

0
Typowe danie kuchni japońskiej. Duszona w sosie sojowym z dodatkami wołowina z dużą ilością cebuli. Coś pysznego! Jedno z moich ulubionych dań, niezawodne i zawsze robi furorę na imprezach. Składniki: Zobacz więcej
jestsmak
jestsmak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jest Smak
PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI

PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI 327

0
na zimno z łososiem Roladki francuskie Kefty wieprzowe Pikantny omlet hiszpański Szparagi z sosem holenderskim Zapiekany omlet ze szparagami Kuskus z fetą, groszkiem i oliwkami Francuskie paszteciki Zobacz więcej
To bardzo intrygujący i niezwykle smaczny dodatek. Tak przygotowane ziemniaki zachwycą każdego smakosza. Można je podawać do ryb, owoców morza, ale równie pyszne są z wołowiną. Składniki: 500g Zobacz więcej
Czasami, gdy mam więcej czasu lubię przygotowywać małe przystawki o ciekawym smaku. Jednym z moich ulubionych dodatków w kuchni jest japońska, sproszkowana, zielona herbata matcha. To świetny dodatek Zobacz więcej
Jeśli ktoś ma chęć, to taką zupę można przygotować w 10 minut. Należy tylko wykonać wiele czynności równolegle: gotowanie makaronu, szybkiego przygotowanie bulionu, ugotowanie jajek i blanszowanie Zobacz więcej
Nazwany "Mekką warszawskiego hipsterstwa" Burger Bar na Mokotowie poleciła mi Gosia z pracy. Miejsce niepozorne, obok kebabu i skupu czegośtam, okolica raczej nieciekawa. Postanowiliśmy się tam wybrać Zobacz więcej
"Na początek proponuję danie kuchni azjatyckiej. Ostatnio jeden z moich ulubionych jeśli chodzi o kuchnię dalekowschodnią. Jest banalnie prosty i zawsze smakuje tak samo. Przepis pochodzi z Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Warsztaty z Fairy

Warsztaty z Fairy 88

0
TRUFLOWĄ I 9 LETNIM OCTEM BALSAMICZNYM - GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU - SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM - KACZKA Z OWOCAMI - POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE - SANDACZ Z Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Makaron soba

Makaron soba 1979

0
Jest to proste danie kuchni japońskiej, które nas zachwyciło.Przygotowujesięje szybko. Nie wymaga wielu składników, ani wiele pracy. Jest lekkie, ale możnasięnimnajeść. Do dania można dodać dowolne, Zobacz więcej
Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w warsztatach poświęconych "Kuchni i kulturze Japonii" organizowanych przez Ambasadę Japonii. Całe wydarzenie odbyło się w Muzeum Etnograficznym w Warszawie. We Zobacz więcej