wołowina mleczko kokosowe

Przyprawy do uprażenia i zmielenia: kmin rzymski, nasiona kolendry, anyż gwiazdkowy, płatki papryki, curry, ziele angielskie. Mięso - smażymy ze zmielonymi przyprawami i imbirem Dowolne warzywa Zobacz więcej
curry, mleczko kokosowe, pokrojoną drobno czerwoną chilli,przecier pomidorowy, sos rybny tajski, sok z cytryny, wołowy wywar, Wymieszać i zagotować. doprawić do smaku solą, jeśli nie jest Zobacz więcej
Zielone curry z wołowiną Przygotowanie:40 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Składniki: - ok 30 dag polędwiczki wołowej - 400 ml mleczka kokosowego - 100 ml wody - słoiczek marynowanych małych kolb Zobacz więcej
na bardzo małym płomieniu ognia blisko 3 godziny. Powstał treściwy, bardzo smaczny wywar. Przecedziłam go przez gęste sito, mięso pokroiłam w dużą kostkę. Do rosołu włożyłam 5 ziemniaków obranych i Zobacz więcej
Majówka totalnie oderwała mnie od rzeczywistości. Dlatego powracam do niej czym prędzej, by w pełni korzystać z wiosny! Dziś proponuję czerwone curry z wołowiną. Pikantne, wyraźne, sycące. Czerwone Zobacz więcej
Od kiedy mam woka, chętnie eksperymentuję z daniami w stylu orientalnym. Dzisiejsza propozycja obiadowa powstała z inspiracji kuchnią tajską. Pierwsza myśl? Kokos! Do dania wykorzystałam wiórki Zobacz więcej
Moje ulubione smaki czyli curry i mleczko kokosowe. Bardzo często pojawiają się w naszym codziennym jadłospisie :) Nie mogło i zabraknąć ich w tym tygodniu :) Co powiecie na Wołowinę? Muszę Zobacz więcej
Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 łyżeczka chilli kawałek imbiru wielkości kciuka 1 łyżka oleju 1 i 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego 1/2 opakowania mrożonej fasolki Zobacz więcej
Satay to generalnie malajsko/indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa – kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, etc. nadzianych na patyczki bambusowe, które później są grillowane Zobacz więcej
Miękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam Zobacz więcej
Przepyszny sos, który jest również bardzo sycący dzięki ciecierzycy. Wołowina przyprawiona dużą ilością garam masala i curry spędziła w lodówce całą noc. Dla takiego smaku było warto czekać. Zobacz więcej
mieszamy wołowinę, pastę z przypraw, dodajemy mleko kokosowe, kawałek cynamonu, liście limonki kaffir i trawy cytrynowe związane w węzeł, sól. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do małego, przez Zobacz więcej
Według jednej z teorii curry Massaman ma pochodzi z południowej Tajlandii i powstało dzięki kontaktom z arabskimi kupcami. I to właśnie ze względu na muzułmańskie korzenie, jest najczęściej Zobacz więcej
! · Sos Bazylia z Trawą Cytrynową - Sos na bazie naturalnych składników. Aromatyczny sos z wyraźną nutą bazylii i trawy cytrynowej. Doskonały dodatek do wołowiny, ryb oraz owoców morza · Słodki Sos Zobacz więcej
Dodatek mleczka kokosowego i masła orzechowego nadaje bardzo ciekawy, oryginalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego, odkrywać nowe smaki i połączenia. Ja to danie zrobiłam w wersji Zobacz więcej
Korma to indyjska potrawa przygotowana na bazie jogurtu, śmietanki lub mleczka kokosowego z przyprawami. Chyba najpopularniejsza jest korma z kurczakiem, ale spotykane są też wersje z jagnięciną, Zobacz więcej
2 suszone pomidory 1 łyżka oliwy 2 łyżki wody i ew. pół łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Cebulkę, czosnek i pomidory drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, uformować 3 średnie Zobacz więcej
tak macie, że jak ciemno, to od razu zasypiacie? Składniki na 2-3 porcje: (na bazie tego przepisu) 500 g karkówki (lub innego rodzaju wołowiny) 300-400 ml mleczka kokosowego 300 ml wody 1 laska Zobacz więcej
Curry to pikantna, przypominająca gulasz potrawa przyrządzana na bazie past z mnóstwa ziół i przypraw. Jest wyjątkowe i niepodobne do żadnej z potraw kuchni Zachodu. W Tajlandii curry stanowi Zobacz więcej