wołowina z piernikiem

Gdy zobaczyłam ten odcinek "Pascal po polsku", w którym przygotowywał te wołowinę postanowiłam przygotować to danie żeby sprawdzić jak naprawdę smakuje połączenie mięsa, ciemnego piwa i piernika. Zobacz więcej
kubek w kubek
kubek w kubek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kubek w kubek
woła wina.

woła wina. 154

0
Dobry wieczór! Po całym tygodniu w zabieganiu przyszedł czas, by zjeść coś ugotowanego. Jako wielka fanka TVN Style, postanowiłam znaleźć coś smacznego w "Rewolucji na talerzu". Nieco po swojemu Zobacz więcej
książki. Mam nadzieję, że będziecie co jakiś czas wracać do jej kuchni, a ja postaram się aby co jakiś czas jej jeden przepis nadal się pojawiał na blogu. A za pół roku spotkajmy się znowu w jej Zobacz więcej
Aileen
Aileen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
buena appetite
Flaczki

Flaczki 311

0
Flaczki Czy zgadzacie się ze mną, ze flaczki to uwielbiana zupa przez dorosłych a znienawidzona przez dzieci? Ja rowież, gdy byłam dzieckiem nie lubiłam flaków, ba! Brzydziłam sie nimi. Chyba, każdy z Zobacz więcej
i chce, żeby na obiad był rosół z ryżem. O.k. tak będzie! Na drugie wykorzystam wołowinę i kurczaka z rosołu. Wołowina będzie w stylu Dijon – smarowana musztardą, panierowana w bułce tartej i Zobacz więcej
belgijskie (u mnie alzackie;-) ). Od niego zależy smak potrawy. No i ten piernik... :) Przepis zmodyfikowany przez mnie. Carbonade flamande (wołowy gulasz na piwie) (źródło: Les meilleurs recettes de Zobacz więcej
W przedświątecznym gwarze nie zawsze mamy czas na gotowanie wykwintnych obiadów. Dlatego między piernikiem a makowcem możemy iść na łatwiznę i przygotować porządną wyżerkę na 2 lub 3 dni. Później Zobacz więcej
(najlepsze będzie połączenie indyka z wołowiną). Do tego standard - jajka, woda, bułka tarta lub czerstwa namoczona w mleku. Mała cebulka i przyprawy. Tym razem będą to: pęczek świeżego koperku, Zobacz więcej
Duszona wołowina w ciemnym piwie jest sztandarowym daniem francusko-belgijskiego regionu zwanego Flandres. W okolicach Lille podaje się ją po prostu duszoną w sosie, gdy zbliżamy się do granicy Zobacz więcej
jest skuteczny wobec paciorkowca, gronkowca.... Goździki są stosowane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych. Goździki są doskonałą przyprawą do herbat, kompotów, nadzienia Zobacz więcej
centka
centka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cooking & eating
Kuchenna dyktatura

Kuchenna dyktatura 349

0
zawiesisty gulasz, jesienią -ciśnienie na nowalijki, wiosna pachnie mi piernikiem, a że lodynajzdrowiej jeść zimą,to akurat fakt :-) Dodam tylko, że Niesforny Mąż ma tak samo, ale (dla urozmaicenia Zobacz więcej
froszka
froszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kolacja we Dwoje
Woda Śledziowa

Woda Śledziowa 268

1
Ostatnio wpadała mi w ręce bardzo sympatyczna wołowina. Są wspomnienia pewnego niedzielnego obiadu. Są historie o maśle i śmietanie. Bo ja bardzo lubię pisać o tym co kocham (ostanio jest to … ekhem Zobacz więcej
froszka
froszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kolacja we Dwoje
Woda Śledziowa

Woda Śledziowa 275

1
Ostatnio wpadała mi w ręce bardzo sympatyczna wołowina. Są wspomnienia pewnego niedzielnego obiadu. Są historie o maśle i śmietanie. Bo ja bardzo lubię pisać o tym co kocham (ostanio jest to ... ekhem Zobacz więcej
Aga
Aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pichcę sobie
Sezon na truskawki :)

Sezon na truskawki :) 86

0
... Tematycznie bez pieczenia(3) biszkoptowe(1) Boże Narodzenie(7) bułeczki(2) chleby(2) ciasteczka(5) ciasto(9) curry(4) cynamon(1) czekoladowe(11) desery(3) Drożdżowe(2) drób(1) dziczyzna(1) glazura Zobacz więcej
Słyszysz "tourtière", myslisz "co to jest?", prawda? Miałam dokładnie tak samo, jak szukałam kanadyjskich smakołyków. A to prosty placek z ciekawym, mięsnym nadzieniem. Trochę jak pasztet, tylko Zobacz więcej
Ciasta biszkoptowe, biszkopty Ciasta czekoladowe Ciasta z kremem, przekładańce, kostki Drożdżowe Pierniki Rolady Serniki Tarty, Ciasta kruche, Półkruche Torty Ciastka Ciasteczka Ciastka z Zobacz więcej