wschodnie smaki wigilia

Przepis na karpia podany w tym wpisie dobitnie świadczy o tym, że karp jest rybą, którą można przygotowywać przez cały rok a nie tylko na Wigilię. Nie znaczy to, że karpia na Wigilię jeść nie można - Zobacz więcej
Kutia to bożonarodzeniowy przysmak rodem z kresów wschodnich. U nas nigdy się jej nie robiło. Teoretycznie w Krakowie tradycja łączenia maku z pszenicą przybiera formę łamańców z makiem, jednak że Zobacz więcej
tasty point
tasty point Obserwuj blogaObserwujesz bloga
tasty point
Jak smakuje milkfish?

Jak smakuje milkfish? 100

0
. Niezwykle popularna w południowo-wschodniej Azji i na niektórych wyspach Pacyfiku. Na Filipinach, szczególnie zachodnie wybrzeże (okolice Degupan, Alaminos) słynie z hodowli tych niezwykłych ryb. Zobacz więcej
Delimamma
Delimamma Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Delimamma
Kutia

Kutia 90

0
Kutia – tradycyjna potrawa ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i polskiej kuchni kresowej. Moja rodzina wywodzi się z kresów wschodnich także ta potrawa zawsze stanowiła jedną z dwunastu potraw Zobacz więcej
Barszcz czerwony to tradycja. Nie tylko w Polsce, ale także u naszych wschodnich sąsiadów. U nas podaje się go na różne okazje, ale najczęściej chyba gości na stole wigilijnym. Popularny jest nie Zobacz więcej
Kutia obowiązkowa na stole jest i basta. Tak zwałem zawsze mówić przed Wigilią. Nic dziwnego bo często sam ją wcinałem. U mnie w rodzinie każdy nakłada sobie łyżkę, a reszta jest dla mnie :) (i chwała Zobacz więcej
Danie, która prowadzi bloga Consumela. Dana nazywa ów wypiek pierogiem wschodnim. To smak jej dzieciństwa. Pieróg najlepiej smakuje z barszczem czerwonym i tradycyjnie powinien być zrobiony w cieście Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Zupa migdałowa

Zupa migdałowa 184

1
Nigdy wcześniej nie jadłyśmy zupy migdałowej. Zastanawiałyśmy się, jak to możliwe, że jeszcze w dzieciństwie naszych Babć taka zupa nie była niczym zaskakującym? Poza tym, jak to możliwe, że Wigilię, Zobacz więcej
W moim domu na wigilię przygotowywało się jedne, jedyne pierogi. Były to pierogi z kapustą i grzybami. Oczywiście obok zawsze były uszka do barszczu, ale innych pierogów nikt na stół nie stawiał. Nie Zobacz więcej
” Pani Małgosia co roku organizuje w swojej restauracji Galę Smaku i Szyku. Tegoroczne wydarzenie postanowiła obchodzić w sposób specjalny – odrestaurowała kredens, w którym znalazło się miejsce na Zobacz więcej
mielonemozzarellaogórekoliwkiorzechyorzechy włoskiepaprykapieczarkipomidoryrukolaryżserszparagiszynkaszynka parmeńskatruskawkiwołowinaziemniakizupałosośśledź Poprzedni Ciasto kruche Udostępnij Read Zobacz więcej
dowiedzieliśmy się o pielęgnowaniu tradycji w wiekach średnich. W rzeczywistości sprawa ma się tak… Święty Marcin był przyjacielem dzieci i patronem biedaków. Celebracja Święta wywodzi się z Francji, Zobacz więcej
przetwory wędliny przyprawy fotoreportaże… O MNIE Szukaj: dania główne, obiad, wytrawnie, zakąski przekąski Sajgonki 11 maja 2015 Jagodzianka Dodaj komentarz Drukuj Poziom trudności Sajgonki to Zobacz więcej
* E-mail * Witryna internetowa Komentarz Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote Zobacz więcej
dodać trochę wody z gotowania), drugą część fasoli zostawić w całości. Świeży ząbek czosnku drobno pokroić i wrzucić do dużego garnka na gorącą oliwę. Cebule, marchewki i łodygi selera pokroić w Zobacz więcej
* E-mail * Witryna internetowa Komentarz Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote Zobacz więcej
– produkty wysokiej jakości. To właśnie ser smażony, o bardzo wyraźnym smaku i zapachu, wykorzystałam w swoim przepisie na pieczonego dorsza. Porcja dla 4 osób Składniki: 600 g filetów z dorsza Zobacz więcej
15 smaków Sajgonki Sajgonki to taki wschodni fast food. Pierwszy raz usmażyłam sajgonki gdzieś na początku lat 90-tych. Wtedy pojawił się w ... Szparagi w sałatce Żyjemy w dobrych czasach - Zobacz więcej
Komentarz Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> Zobacz więcej
cała zmięknie, odcisnąć w ręce nadmiar wody. Zmielić udziec indyczy, namoczoną bułkę i cebulę. Dodać jajko, przyprawy i wszystko wymieszać. Przelać rosół przez sito (odłowiłam marchewkę i wrzuciłam Zobacz więcej