wykorzystać żółtka

Sery kozie stają się coraz popularniejsze, jednak nadal są stosunkowo rzadko wykorzystywane w polskiej kuchni. To zupełnie zrozumiałe – raczej nie znamy ich od dzieciństwa, jak klasyczne twarogi czy Zobacz więcej
Troche pozno dodaje ten przepis, bo sezon na fasolke juz sie konczy, ale wiem ze jest jescze dostepna na bazarkach:). Kto się skusi :)? Składniki: Kruchy spód: * 30g mąki ryżowej * 30g mąki Zobacz więcej
Dzień Dobry! Jeszcze kilka dni i jedziemy na urlop. Tymczasem proponuję wypróbowany przepis z resztek obiadowych, burgery bolognese. Burgery bolognese to kanapki na ciepło nadziewane sosem bolognese i Zobacz więcej
Praktycznie każde danie zaczyna się od cebuli. Używam jej na co dzień. Biała, żółta, szalotka czy czerwona cebula…Na pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak i kolor. Każda ma Zobacz więcej
Jak wykorzystać resztki zupy? Borykasz się czasami z tym pytaniem a nie lubisz marnować jedzenia? Wystarczy, że dowolną zupę zmielisz (o ile już nie jest kremem – niekoniecznie na gładko) i wsypiesz Zobacz więcej
Od dzieckado znudzenia, choć zupełnie przecież słusznie, wpajano we mnie, że jedzenia nie wolno marnować i z większą lub mniejszą sumiennością staram się tej zasady w moim dorosłym życiu przestrzegać. Zobacz więcej
* Kto z nas nie robi bulionu, rosołu lub innych zup, których podstawą jest włoszczyzna? Zdarza nam się, że nie zjemy wszystkich warzyw z zupy , albo były potrzebne tylko na zrobienie aromatycznego Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bullio
Jak wykorzystać mięso rosołowe?

Jak wykorzystać mięso rosołowe? 909

Nie lubię mięsa z rosołu, ale staram się nigdy nie marnować jedzenia Zawsze kombinuję więc jak można je jeszcze wykorzystać. Przedstawiam Wam jeden z pomysłów. Danie jest bardzo proste. Z poniższego Zobacz więcej
Zbliża się lato, a więc sezon na świeże owoce. Maliny, truskawki, jeżyny...sporo tego. Jak jednak wykorzystać mrożone owoce z ubiegłego sezonu, które jeszcze zapewne w niejednej zamrażarce się Zobacz więcej
Panepizza inaczej mozemy powiedziec " pizza z chleba",zeby jednak nie mylic pojec spiesze wyjasnic co z czym i dlaczego. Zaczne od plagi dzisiejszych czasow,czyli wyrzucamy resztki chleba,resztki Zobacz więcej
Jednym ze sposobów na kryzys wizerunkowy jest trzeźwe wykorzystanie jego siły rażenia do zminimalizowania zniszczeń, jakich mógłby dokonać nieujarzmiony, ale niewielu z takiej sposobności korzysta. Zobacz więcej
Często po zjedzeniu rosołu zostaje nam gotowane mięso, na które nie mamy pomysłu, aby przyrządzić je w ciekawy sposób. Przepis ten jest niezwykle prosty, a połączenie chrzanu i miodu sprawia, że nasze Zobacz więcej
Wodę w której gotowały się jajka możemy wykorzystać do podlewania kwiatów. Woda ta zawiera dużo cennych minerałów dlatego kwiaty podlewane taką wodą będą nam ładnie rosły. Do podlewania kwiatów wodę Zobacz więcej
Zostało Wam mięso z rosołu i zastanawiacie się co z nim zrobić? Skoro ostatnio była sałatka, to może tym razem warto wykorzystać mięso z rosołu do czego innego? Jeszcze do tego został makaron. Ja mam Zobacz więcej
Składniki: jajka, łosoś wędzony na zimno, szczypiorek, pieprz, majonez Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Po ostygnięciu obieramy i przecinamy na połowę. Wydłubujemy żółtka. Do żółtek dodajemy Zobacz więcej
Poradnik Magdy: Oddzielanie żółtka od białka - film Kategorie Dzieci Porady Przepisy Thermomix poniedziałek, 24 lutego 2014 Oddzielanie żółtka od białka - film Znalazłam w internecie. Faktycznie Zobacz więcej
Cudowne, mięciutkie kotleciki z mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu - mogą być wykorzystane jak krokiety, do barszczu, lub podane samodzielnie, jako danie obiadowe. Składniki: ok. 350-400 g. mięsa Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
zoltka graved smazone

zoltka graved smazone 24

Ostatnio w „sieci zaistniały” żółtka graved, które przez prawie 1,5 godzinne leżenie w mieszance soli i cukru zmieniają konsystencję i lekko smak. Zyskują delikatną skórkę, a w środku nadal są płynne. Zobacz więcej
Pomysły na całkiem dobre jedzenie, które zostaje po biesiadach przy świątecznym stole, po przyjęciach, grillach są w cenie. Co zrobić z całymi talerzami zeschniętych ciast? Nie lubię kiedy żywność się Zobacz więcej
Bardzo lubię aromaty kwiatów w jedzeniu i napojach - konfiturę z płatków róży, maślane ciasteczka z lawendą, sałatki z nagietkiem, galaretkę fiołkową, herbatę Earl Grey z bergamotką, zieloną herbatę Zobacz więcej