O tym, że soki z warzyw są kopalnią cennych składników każdy wie (no, prawie każdy). O tym, że dość łatwo jest je zrobić wie ten, kto próbował. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jest sens
Zobacz więcej
kotlety jajeczne, czyli jak wykorzystać jajka z Wielkanocy - zielony środek PRZEPISY śniadania śniadania na słodko śniadania na słono dania główne przekąski sałatki zupy na słodko wegetariańskie
Zobacz więcej
Karkrówka: Jak wykorzystać resztki, które zostały nam po Świętach Karkrówka by Weronika Zawolska środa, 23 kwietnia 2014 Jak wykorzystać resztki, które zostały nam po Świętach Nie wiecie co zrobić z
Zobacz więcej
Kolejnym moim pomysłem na wykorzystanie resztek jest Kotlet z bułki tartej i jajka. Znacie ten pomysł? Lubicie? Bo my z córką uwielbiamy:). Sposób ten podpatrzyłam u mojego taty jak gotował, zawsze mi
Zobacz więcej
Zazwyczaj zostają białka. Na przykład jak robię krajankę z marcepanem (zazwyczaj z paru porcji, co najmniej z dwóch, to i tych białek robi się więcej). Albo jakieś kruche. Albo jeszcze coś innego.
Zobacz więcej
Wodę w której gotowały się jajka możemy wykorzystać do podlewania kwiatów. Woda ta zawiera dużo cennych minerałów dlatego kwiaty podlewane taką wodą będą nam ładnie rosły. Do podlewania kwiatów wodę
Zobacz więcej
Genialny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Zapiekanka jest bardzo smaczna a my przy okazji możemy zrobić czystkę w lodówce i wrzucić dosłownie wszystko co tam znajdziemy i na co aktualnie
Zobacz więcej
Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc staram się zawsze coś wymyśleć aby wykorzystać resztki obiadowe z poprzedniego dnia. Resztki ziemniaków możnaprzyrządzić na mnóstwo sposobów! Z ugotowanych ziemniaków
Zobacz więcej
Nie przepadam za jedzeniem chleba z samego rana, ale przecież nie można go marnować. Ten pudding był na mojej liście do zrobienia od bardzo dawna, a że chciałam wykorzystać ostatnie kromki pieczywa,
Zobacz więcej
Przepis powstał bardzo spontanicznie , zastanawiałam się jak wykorzystać czerstwy chleb zalegający w chlebaku i tak przez wrzucenie do miski kilku składników wyszedł super przepis , smak kąsków jest
Zobacz więcej
Cudowne, mięciutkie kotleciki z mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu - mogą być wykorzystane jak krokiety, do barszczu, lub podane samodzielnie, jako danie obiadowe. Składniki: ok. 350-400 g. mięsa
Zobacz więcej
Mięso z rosołu lubię wykorzystywać do osobnych potraw. Samo też czasami zjadam, ale gdy się je odpowiednio przygotuje i doprawi jest smaczniejsze i może stanowić całkiem niezły obiad. Mięso z rosołu
Zobacz więcej
Zostają Wam czasami niepotrzebne białka po upieczeniu ciasta, a nie macie ochoty na bezy ? Może ten przepis Wam się spodoba. Lekka, puszysta, wyjątkowo smaczna babka drożdżowa na białkach jest prosta
Zobacz więcej
Zawsze jak mi coś zostanie z przygotowania różnych potraw staram się to w jakiś sposób, smaczny sposób, wykorzystać. Tak tez jest z serem na sernik. Zwykłam kupować gotowe sery, gdyż nie mam sama jak
Zobacz więcej
Ciekawy, prosty i smaczny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. To alternatywa dla klusek, knedli i krokietów. Przepis znalazłam w archiwalnym numerze włoskiego miesięcznika "A Tavola".
Zobacz więcej
Pyszny,lekko kwaskowy orange curd przygotowałam po raz pierwszy z myślą o wykorzystaniu go do muffinek.Jednak,gdy curd był już gotowy stwierdziłam,że może posłużyć jako smarowidło do chleba,czy
Zobacz więcej
Zdarza się, że zostanie nam bułka lub kawałek chleba. Chociaż bardzo się staramy aby tak nie było – zdarza się. Nie wyrzucajmy! Czerstwe pieczywo można wykorzystać na wiele sposobów. Z chałki lub
Zobacz więcej
Zostało Wam mięso z rosołu i zastanawiacie się co z nim zrobić? Skoro ostatnio była sałatka, to może tym razem warto wykorzystać mięso z rosołu do czego innego? Jeszcze do tego został makaron. Ja mam
Zobacz więcej
Takie rzeczy wbrew pozorom nie powstają u mnie poprzedzone specjalnymi zakupami, a odwrotnie – wtedy kiedy “nic nie mam do jedzenia, a lodówka pusta”. Ani chleba, ani jajek. Wszystko co miałam to
Zobacz więcej
Po pieczeniu chrustu zostało mi 7 białek. Zastanawiałam się jak je wykorzystać. Na tradycyjne bezy jakoś nie miałam ochoty, na Pavlovę też nie... I wtedy Babcia Teresa powiedziała mi, że jak była
Zobacz więcej