wykorzystanie żółtek - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 14439

Pomysły na wykorzystanie nadprogramowych żółtek

Silver Teaspoon

Mi jako fance Pavlovej (na którą zużywam najczęściej 6 białek) często zdarza się, że pozostają same żółtka. Oto kilka pomysłów na ich wykorzystanie. Jedno nadprogramowe żółtko: Zapiekane pióra ze szpinakiem Sarnina zapiekana pod ziemniakami Tarta z cykorią, gruszką i orzechami Tarta botwinkowa z dymką i serem Szparagi w sosie cytrynow...

Placki z cukinii (wykorzystanie żółtek)

Szczęśliwa kuchnia

niedziela, 9 czerwca 2013 Placki z cukinii (wykorzystanie żółtek) Placki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na pasztet drobiowy.  Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: ...

Podsumowanie akcji "Pomysły na wykorzystanie żółtek"

Kuchnia in the city...

Chcielibyśmy wszystkimserdecznie podziękować z udział w naszej pierwszej akcji kulinarnej "Pomysły nawykorzystanie żółtek".   Mamy teraz wiele ciekawych propozycji, z których z pewnością skorzystamy.  Zapraszamy gorąco doobejrzenia i wypróbowania wszystkich przepisów. Smacznego!!!  *** Babeczki z kremem cytrynowym i owocami Bab...

Zaproszenie na akcję kulinarną "Pomysły na wykorzystanie żółtek"

Kuchnia in the city...

Zapraszamy do naszejpierwszej akcji kulinarnej „Pomysły na wykorzystanie żółtek”.   Chyba każdemu z nas zdarzyło się, że po gotowaniu lub po pieczeniu zostały żółtka. Pewnie wiele razy zastanawialiście się, co z tymi żółtkami zrobić? Chcielibyśmy zebrać Wasze pomysły na wykorzystanie żółtek. Akcja trwa od 22kw...

Pyszne ciasto z żółtek

mammadeli

To włoskie ciasto, które naprawdę nazywa się Torta Margherita, uznałam jednak, że żadna polska gospodyni nie zmarnuje 8 białek bez powodu. Stąd moja nazwa – dla łatwości wyszukiwania. Ten przepis jest idealny, kiedy robimy bezy, ciasteczka czekoladowo-migdałowe w dużej ilości lub świąteczne ciasto migdałowo-cynamonowe. Nie myśl jednak, że to pro...

Ciasto z żółtek

Ale babka-i robi to co lubi!

W weekend majowy moja kuchnia była wielka cukiernią. Powstały cudowne bezy, serniki i piękny tort komunijny. Niestety z powodu braku czasu nie dałam rady zrobić zdjęć. Po wypiekach zostało mi 15 żółtek więc aby dobrze i szybko je spożytkować powstało pyszne ciasto. Mój mąż powiedział dosłownie "to takie 100% ciasta". Przepis na pewno bę...

Domowy ajerkoniak bez żółtek!

Magia gotowania...

Przepis prawdopodobnie znany już wielu osobom, ja odkryłam dopiero niedawno... Połączenie dwóch składników daje tak genialny efekt, że chyba się uzależniłam! :) Składniki na ok 1,2 l trunku: 400 ml rumu 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego Puszki wkładamy do garnka  z wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok 2,5 h. Następnie ich zawartość mi...

Ciastka z żółtek gotowanych

To co kocham

Kruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej.Składniki:• 500 g mąki pszennej• 250 g masła• 150 g cukru • 6 ugotowanych żółtek• 1 łyżka kwaśnej śmietany• szczypta soli• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:• Żółtka zetrzeć na dro...

Wykorzystanie papieru SAGA.

Przepisownik

Dzięki uprzejmości firmy Metsä Tissue otrzymałam do testowania papier do gotowania SAGA.  Cieszyłam się, że będę miała możliwość wypróbowania tego produktu, bo wcześniej czytałam o nim na zaprzyjaźnionych blogach. Papier okazał się strzałem w dziesiątkę. Użyłam go do przygotowania parówek z serem zawijanych w ciasto francuskie. Zawsze korzystała...

Gorące wykorzystanie tapenady

kanapka zjedzona

O paście z czarnych oliwek już pisałam, teraz pora na kanapkę z jej udziałem. Nie miałam obiadu, a wpadłam do domu głodna jak pies. Szybko włączyłam piekarnik i wyciągnęłam chleb tostowy. Posmarowałam po jednej kromce tapenadą, na to położyłam pieczarki, pokrojone w plastry, pokruszyłam fetę. Posypałam jeszcze odrobiną tartej mozzarelli do zapie...

Wykorzystanie produktów KUPIEC

Gotowanie, testowanie

Niespodzianka na święta od firmy KUPIEC Często jadam różnego rodzaju płatki oraz dodaję do potraw otręby. Można dodać 3-4 łyżki do ciasta lub do naleśników. Polecam też deser z płatkami ryżowymi :) A Wy do czego wykorzystujecie otręby i płatki?

Kolorowy kruszon jabłkowy bez żółtek

Prawo do gotowania z pasją

  W ubiegłym tygodniu, po powrocie od Teściów, postanowiłam przygotować kruszon z jabłkami. Wszystko szło sprawnie. Ciasto zagniecione siedziało w żamrażarce, jabłka przesmażone się chłodziły, więc postanowiłam z lekka ogarnąć kuchnię... I wtedy zobaczyłam w szklance żółtka, które oddzieliłam od białek, aby dodać je do ciasta. Wyjaśniła się więc...

Jajka faszerowane masą z żółtek

To co lubię

Fajna przekąska, choć sama jajek gotowanych nie jadam. Rodzinka była zadowolona więc dzielę się przepisem :) Składniki: 10 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka przyprawy "sos sałatkowy grecki" (lub inny) po 1/2 łyżeczki przypraw: imbiru, pieprzu, papryki słodkiej Jajka gotuję na twardo (9 minut od zagotowania) odlewam wrzątek, za...

Babka na wykorzystanie białek (Piegusek)

Słodkie Niebo

Z białek nie tylko można zrobić bezy. Warto wypróbować przepis na smaczną babkę, którą można podać do popołudniowej kawy czy herbaty. Babka posiada specyficzny aromat i ciekawy wygląd przez dodanie do niej maku. SKŁADNIKI: - 1szklanka mąki pszennej - 1szklanka suchego maku [ można dodać pół szklanki wiórków kokosowych i pół szklankimaku] - 1 szk...

Ciasto kruche bez jajek (żółtek)

ArtKulinaria

Ciasto kruche bez dodatku jajek lub żółtek nie ustępuje w smaku temu tradycyjnemu i jest od niego nieco lżejsze. Doskonałe do quiche (ciasto wytrawne) i tart (słodkie). Polecam także:   Ciasto kruche bez jajek (żółtek) - wytrawne receptura z zeszytu Rafała Składniki: 250 g mąki pszennej125 g masła75 ml zimnej wody5 g soli Przyg...

Bezy w papilotkach - wykorzystanie białek

Szczęśliwa kuchnia

Bezy...  Utrapienie niejednej kucharki ;)  Ubijać białka na sztywno można długo, a czasem i tak nic z tego nie wyjdzie... Czy wtedy trzeba płynne białka wyrzucić tylko dlatego, że nie ubiły się na sztywno? Czy to jedyne wyjście? I co...? Wziąć kolejne z lodówki? A kto powiedział, że te kolejne wyjdą? A właściwie to kto powiedział, że beza musi m...

Rewelacyjny sposób na wykorzystanie papierówek

Tygryskowa kuchnia

Dostałam z pracy dwie siatki papierówek. Można z nich zrobić jabłecznik, ale robię je dość często i mi się znudziły. Miałam ochotę na coś wyjątkowego. Szukałam, szukałam, no i znalazłam. Rożki z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym. A przynajmniej smakuje i wygląda, jak ciasto francuskie. Rewelacja. Powiem szczerze, że są to najlepsze cias...

Ostatnio wyszukiwane:

pieczen wolowa z warzywami, rolady z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami, raffaelp, babki swiateczne z majonezem, makaron suszone pomodory, farsze do jajek, mazurek orkiszowy różano-kawowy, mazurek różano-kawowy, szynka pieczona chrzan, szynkapieczona chrzan, babka z mlekiem skondensowanym, babka z białek z, wiem co jem? pasztet, kulki kokosowo ryzowe, sałatka z selera konserw. i ananasa, pasztet z wieprzowiny, indyka ze śliwką, pasztet z wieprzowiny i indyka, maka z armantusa, tort na szybko, barszcz bialy krem

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x