wypukłe wieczko

ZOBACZ TAKŻE:

Pasteryzacja to sposób konserwacji przetworów. Polega ona na podgrzaniu zakręconych słoików w celu zabicia drobnoustrojów, które mogły trafić do słoików po ich umyciu lub w trakcie nakładania Zobacz więcej
Grzybki wcześniej gotujemy z dodatkiem łyżki octu (wtedy nie ściemnieją) ok.10 minut. Odcedzamy i przekładamy do 3/4 wysokości słoiczków. Na wierzchu układamy dodatki. Zalewamy gorącą zalewą. Zobacz więcej
pinupmary
pinupmary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PinUpMary
Now How : wekujemy słoiki

Now How : wekujemy słoiki 433

0
słoików i bardzo mocno zakręcamy . Odwracamy je wieczkiem na dół i przykrywamy ręcznikiem ( żeby przedłużyć czas stygnięcia i upewnić się że dobrze się zawekowało ) aż do zupełnego wystygnięcia . Zobacz więcej
słoiczków nalałam, zakręciłam i postawiłam do góry nogami. Czekamy aż syrop w słoikach ostygnie, następnie sprawdzamy czy słoiki „chwyciły”, czyli czy wieczka są wklęsłe, czasami trzeba je nacisnąć, Zobacz więcej
. Pasteryzujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Wyciągamy, dokręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Słoiczki są zamknięte kiedy wieczko jest wklęsłe. Jeśli po ostudzeniu jest wypukłe należy Zobacz więcej
temperaturę 170’ lub wyższą. Zawartość słoików musi się zagotować. Jak tylko zauważalne będzie gotowanie się zawartości słoików, zmniejszyć temperaturę do 130’ i zostawić na 30minut w piekarniku. Zobacz więcej
Aleksandra xx
Aleksandra xx Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ruda limonka
Syrop lilakowy

Syrop lilakowy 124

1
to konieczne, wyłączyć go całkowicie na kilka sekund (galaretka zaczyna się intensywnie pienić i trzeba poczekać, aż to minie). Podgrzewać jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Gorący syrop przelać do Zobacz więcej
. Zalewam słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika i doprowadzam do wrzenia. Krok 5. Pasteryzuję słoiki przez 20-30 minut od zagotowania, zmniejszając temperaturę, tak Zobacz więcej
. Zalewam słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika i doprowadzam do wrzenia. Krok 5. Pasteryzuję słoiki przez 20-30 minut od zagotowania, zmniejszając temperaturę, tak Zobacz więcej
alkoholu i kwasu octowego. W trakcie kiszenia wydziela się również dwutlenek węgla, stąd wieczka w Waszych słoikach mogą się zrobić wypukłe, tak samo jak wieczka od jogurtu – będzie to całkowicie Zobacz więcej
tego chleba będziemy potrzebowali naturalnego jogurtu. Kupcie dobry, naturalny jogurt, bez dodatku cukru, z aktywnymi kulturami bakterii. Rzadkie jogurty możecie zostawić na blacie w kuchni, Zobacz więcej
To są jedne z najsmaczniejszych makaroników, jakie w życiu zrobiłam, ale zdecydowanie nie należą do najładniejszych. Mają falbankę - ale taką niewyraźną, poza tym wierzch trochę popękał i jest zbytnio Zobacz więcej
czy kapusty Szwedzi mają bardzo ciekawą propozycję, która jest dumą i narodowym przysmakiem ich kraju - surströmming czyli zwyczajnie mówiąc sfermentowany śledź. Smakołyk ten przechowywany jest w Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: