wyrastanie ciasta w piekarniku

Eksperymentalne ciasto zrobione na szybko z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, lecz jednocześnie zdrowszego niż kupne słodycze. Bezglutenowe ciasto bananowo-czekoladowe trafiło w moje smaki w stu Zobacz więcej
: 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g wody 1 łyżeczka soli 100 g rodzynek Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć do keksówki o pojemności 1 kg wysmarowanej oliwą lub olejem i Zobacz więcej
DZIEŃ WCZEŚNIEJ: Zaczyn: 30 g zakwasu żytniego 100 g pszennej mąki 100 g wody Wymieszać, odstawić na 12-16 h. Siemie lniane: 100 g siemienia lnianego 180 ml wody Wymieszać, odstawić na 12-16 h. Zobacz więcej
minut. Odstaw do wyrastania na 2,5 godziny, składając 2 razy, co 50 minut. Uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka i odstaw na 2-2,5 godziny. Włóż do naparowanego piekarnika nagrzanego do 225ºC Zobacz więcej
mąką i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. U mnie ciasto wypełniło foremkę po 5 godzinach wyrastania w temperaturze 35C (w piekarniku przy wykorzystaniu funkcji Zobacz więcej
Smaczny i prosty chleb, w oryginalnym przepisie pieczemy 2 bochenki, u mnie jeden duży. Przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa". Składniki: 30 g drożdży 400 ml letniej wody 20 Zobacz więcej
od truskawek dopiero się zaczyna :) zaraz będą jagody, potem maliny, wiśnie, śliwki... Zmieniamy owoce sezonowe przez całe lato. Ostatnie ciasto, to drożdżowe - właśnie wyrasta w moim piekarniku... Zobacz więcej
buba88
buba88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bubamuffin
Chleb pszenny na poolish

Chleb pszenny na poolish 87

0
: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 5- 10 minut. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 Zobacz więcej
, lekko lepiące się ciasto. Odstaw do wyrastania na 1 godzinę. Po wyrośnięciu uformuj bułki, odstaw na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wyrastania na 45 minut. Po wyrośnięciu Zobacz więcej
suszone pomidory. Całość mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta około 10 minut. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje ciasto Zobacz więcej
plinka
plinka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paulina Gotuje
Maślane ciasteczka

Maślane ciasteczka 71

1
folię spożywczą i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Stolnicę oraz wałek oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Foremkami wykrawać ciastka. Dużą blachę wyłożyć papierem do Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem Krem
Ciasteczka fistaszkowe

Ciasteczka fistaszkowe 43

0
mieszałam mikserem na najniższych obrotach. 3. Wsypałam orzeszki, wymieszałam łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście. 4. Porcje ciasta ( 1 łyżka) położyłam na blasze wyściełanej papierem do Zobacz więcej
BUŁKA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ Składniki na ciasto: 500 g mąki 150 g masła 50 g drożdży 1 jajko 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki rodzynek Składniki na kruszonkę: 4 łyżki mąki 2 Zobacz więcej
, lekko lepiące się ciasto. Odstaw do wyrastania na 1 godzinę. Po wyrośnięciu uformuj bułki, odstaw na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wyrastania na 45 minut. Po wyrośnięciu Zobacz więcej
Patryszja
Patryszja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jagodziana Coffee
Chleb pszenny

Chleb pszenny 90

0
Dziś ostatni przepis na chleb :) Prosty, smaczny, każdemu się uda :) CHLEB PSZENNY Z KOSZYKA Składniki: · 400 g Mąki Basi Extra Wypiek · łyżeczki soli · 10 g drożdży · 300 g wody Przygotowanie: Zobacz więcej
czas: przygotowanie 20 min wyrastanie 12 godzin pieczenie 60 min Ilość 2 bochenki Składniki na Bigę ( typowy włoski zaczyn) 150g mąki pszennej 30g drożdży 120ml ciepłej wody składniki na ciasto: 300g Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Muffinki piernikowe

Muffinki piernikowe 320

1
szklanka mleka; - 1/3 szklanki oleju; - 1 jajko; - 2 łyżeczki przyprawy do piernika; - 1 łyżeczka kakao. 1. Suche składniki sypiemy do jednej miski, mokre lejemy do drugiej. Mieszamy dokładnie i te, Zobacz więcej
, lekką masę. Dolewamy mleko i miksujemy jeszcze chwilę. Stopniowo wsypujemy mąkę z przyprawami, od tej chwili można mieszać ciasto rózgą. Dodajemy skórkę pomarańczową, powidła a na sam koniec Zobacz więcej
Old White Table
Old White Table Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Old White Table
Chleb owsiany

Chleb owsiany 2331

3
CHLEB OWSIANY 250 g mąki pszennej 150 g mąki owsianej razowej 300 ml chłodnej wody łyżeczka soli 1/4 łyżeczki suszonych drożdży garść płatków owsianych Wszystkie składniki wymieszać w misce i Zobacz więcej