wyrastanie ciasta w piekarniku

{{headerMessage}}
Eksperymentalne ciasto zrobione na szybko z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, lecz jednocześnie zdrowszego niż kupne słodycze. Bezglutenowe ciasto bananowo-czekoladowe trafiło w moje smaki w stu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g wody 1 łyżeczka soli 100 g rodzynek Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć do keksówki o pojemności 1 kg wysmarowanej oliwą lub olejem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sól i jeśli posolimy za mało będzie mdły w smaku) Ciasto wyrobić łyżką - aby składniki dobrze się połączyły. Przełożyć ciasto do keksówki (ok. 30 cm) wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami żytnimi. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
minut. Odstaw do wyrastania na 2,5 godziny, składając 2 razy, co 50 minut. Uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka i odstaw na 2-2,5 godziny. Włóż do naparowanego piekarnika nagrzanego do 225ºC Zobacz więcej
Edyta
Edyta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zielona Sofa
Ciasto czekoladowe na zakwasie

Ciasto czekoladowe na zakwasie 49

0
{{headerMessage}}
Wykonanie: jeden dzień przed pieczeniem, godz 19:00 Dokarmiony wcześniej zakwas mieszamy z 35 g wody i 40 g mąki. Odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na całą noc. dzień pieczenia, godz Zobacz więcej
bazyliowo
bazyliowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bazyliowo.blogspot.com
chleb chłopski

chleb chłopski 290

0
{{headerMessage}}
Smaczny i prosty chleb, w oryginalnym przepisie pieczemy 2 bochenki, u mnie jeden duży. Przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa". Składniki: 30 g drożdży 400 ml letniej wody 20 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
od truskawek dopiero się zaczyna :) zaraz będą jagody, potem maliny, wiśnie, śliwki... Zmieniamy owoce sezonowe przez całe lato. Ostatnie ciasto, to drożdżowe - właśnie wyrasta w moim piekarniku... Zobacz więcej
buba88
buba88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bubamuffin
Chleb pszenny na poolish

Chleb pszenny na poolish 88

0
{{headerMessage}}
: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 5- 10 minut. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszne bułki, które mimo dość dużej zawartości mąki pełnoziarnistej są, dzięki dodatkowi jogurtu, mięciutkie i wilgotne. Polecam :) Jogurtowe bułki razowe 9 bułek 250 g mąki pszennej razowej 250 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
suszone pomidory. Całość mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta około 10 minut. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje ciasto Zobacz więcej
plinka
plinka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paulina Gotuje
Maślane ciasteczka

Maślane ciasteczka 71

1
{{headerMessage}}
folię spożywczą i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Stolnicę oraz wałek oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Foremkami wykrawać ciastka. Dużą blachę wyłożyć papierem do Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem Krem
Ciasteczka fistaszkowe

Ciasteczka fistaszkowe 44

0
{{headerMessage}}
mieszałam mikserem na najniższych obrotach. 3. Wsypałam orzeszki, wymieszałam łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście. 4. Porcje ciasta ( 1 łyżka) położyłam na blasze wyściełanej papierem do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
składników zagniotłam elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania wsypałam 1/2 szklanki rodzynek. Ciasto przełożyłam do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką(moja keksówka ma 32 cm). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszne bułki, które mimo dość dużej zawartości mąki pełnoziarnistej są, dzięki dodatkowi jogurtu, mięciutkie i wilgotne. Polecam :) Jogurtowe bułki razowe 9 bułek 250 g mąki pszennej razowej 250 g Zobacz więcej
Patryszja
Patryszja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jagodziana Coffee
Chleb pszenny

Chleb pszenny 101

0
{{headerMessage}}
i grubo posypujemy mąką. Delikatnie przekładamy do niego wyrośnięte ciasto. Jeżeli nie mamy koszyka, ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piekli chleb. Formę wcześniej smarujemy oliwą i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czas: przygotowanie 20 min wyrastanie 12 godzin pieczenie 60 min Ilość 2 bochenki Składniki na Bigę ( typowy włoski zaczyn) 150g mąki pszennej 30g drożdży 120ml ciepłej wody składniki na ciasto: 300g Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Muffinki piernikowe

Muffinki piernikowe 337

1
{{headerMessage}}
szklanka mleka; - 1/3 szklanki oleju; - 1 jajko; - 2 łyżeczki przyprawy do piernika; - 1 łyżeczka kakao. 1. Suche składniki sypiemy do jednej miski, mokre lejemy do drugiej. Mieszamy dokładnie i te, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, lekką masę. Dolewamy mleko i miksujemy jeszcze chwilę. Stopniowo wsypujemy mąkę z przyprawami, od tej chwili można mieszać ciasto rózgą. Dodajemy skórkę pomarańczową, powidła a na sam koniec Zobacz więcej
Old White Table
Old White Table Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Old White Table
Chleb owsiany

Chleb owsiany 2498

3
{{headerMessage}}
CHLEB OWSIANY 250 g mąki pszennej 150 g mąki owsianej razowej 300 ml chłodnej wody łyżeczka soli 1/4 łyżeczki suszonych drożdży garść płatków owsianych Wszystkie składniki wymieszać w misce i Zobacz więcej