wyrób wina z winogronu

Moje ciasto nie jest słodkie/ choćdodałam odrobinę cukru/, ale pieczone winogronadodająmu niesamowitego aromatu i naturalnej słodyczy. Jest pyszne i warto jespróbować również wykorzystując inne Zobacz więcej
Jest to typowo florenckie ciasto z ciemnymi winogronami, które robi się w czasie winobrania. Doskonale sprawdza się zasada, że im prostszy przepis, tym lepszy wyrób :-) Wystarczy bowiem kawałek ciasta Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Schiacciata con l'uva

Schiacciata con l'uva 202

0
... czyli rodzaj chlebowego placka z winogronami. Ta schiacciata jest bardzo popularna w Toskanii, zwłaszcza we Florencji i okolicach. Przygotowuje się ją tradycyjnie w okresie zbioru winogron do Zobacz więcej
Przed laty na południowej ścianie domu posadziliśmy czerwone i białe winogrona. Czerwone przyjęły się i rosną mocno obdarowując nas co roku kilkoma koszami owoców. Są doskonałym surowcem do wyrobu Zobacz więcej
w cieście, skropić oliwą i posypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut. Canei Rose Vino frizzante, Włochy Wino typu frizzante, czyli naturalnie lekko musujące. Zobacz więcej
czeski, bo ku swojemu zachwytowi natknęłam się kiedyś na trdelniki również w Rumunii. Burczak (burčák) to częściowo sfermentowany moszcz z winogron powstający przy produkcji wina. Za winem nie Zobacz więcej
Latem dostałam dość spore ilości jabłek, które nie bardzo nadawały się do jedzenia na surowo. Zrobiłam więc ocet jabłkowy (klik), trochę przeznaczyłam na smażone jabłka. Zimązapiekam je z ryżemalbo Zobacz więcej
i wolny czas. Najpopularniejszym alkoholami wyrabianymi w domu jest piwo, wino i nalewki. Nalewki Nalewki robi się bardzo prosto i są dosyć tanie, szczególnie jeśli posiada się działkę, na której Zobacz więcej
10 września w Warszawie w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z Piemontu – Barolo & Friends podczas której oprócz degustacji win odbyło się seminarium kulinarne z włoskimi producentami Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Barolo & Friends

Barolo & Friends 89

0
Ostatnio próbowaliśmy win Barolo i smakołyków pochodzących z Piemontu. Wina z Barolo są długo dojrzewające, ale i długowieczne. Można łatwo wśród nich znaleźć swoje ulubione smaki.Degustowaliśmy Zobacz więcej
Już jest! Święto wina! Czyli winobranie. O upajającym i „dobroczynnym” wpływie wina wiedział już sam Dzionizos. Bóg winnej latorośli i wina. Dlatego zbiory winogron w winnicach zostały nazwane Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Italianizzato
Białe wino musujące

Białe wino musujące 151

1
Przepis na białe wino musujące Słyszeliście kiedyś o domowym winie musującym? Raczej mało prawdopodobne. Prawda jest taka, że rzadko który domorosły winorób zabiera się za produkcję tego typu trunku. Zobacz więcej
;C, cena około 29 zł. Białe półwytrawne wino z regionu Mozel, tutaj właśnie powstają najlepsze rieslingi świata. Wino charakteryzuje się bogatym bukietem aromatów: grejpfruta, brzoskwini, agrestu z Zobacz więcej
Nocera i Grecanico. Wielu osobom nazwy te mówią zbyt wiele. Jestem jednak przekonana, że miłośnikom win sycylijskich są one doskonale znane. Obie te winorośle są jednak jedyne w swoim rodzaju, Zobacz więcej
: Cream of Tartar - winny kamień (zwany także kwaśny winian potasu albo tartarus) to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten Zobacz więcej
z metali ciężkich i innych trujących substancji. Ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Często używana jest w wyrobach medycznych, takich jak plastry łagodzące przeziębienia i bóle Zobacz więcej
ochoty. Eksperyment? Dlaczego nie ! Jeśli nie pójdzie coś po mojej myśli, to zawsze mogę odstawić produkt finalny do segregatora, od spraw zbytecznych (czyt, kosza). Rozrzutność nie była konieczna, Zobacz więcej
‚ Czytając komentarze pod poprzednim wpisem obawiam się, że niektórych spośród Was dziś rozczaruję… Nie będzie bowiem ani dżemu / galaretki, ani soku czy wina (obawiam się, że mogę zrobić tego lepiej Zobacz więcej
ser pleśniowy, jaki w życiu jadłam, to był wyrób camembertopodobny, do konsumpcji którego mnie i moje rodzeństwo próbował przekonać nasz tato. Były to zdaje się wczesne lata 90-te, a ser w ogóle nam Zobacz więcej
wiejska, znana jako sałatka grecka), moussaka (słynna grecka zapiekanka) czy baklava (tak, to nie tylko bliskowschodni, ale także grecki deser). W karcie, obok jej prostoty i koncentracji na greckich Zobacz więcej