wyrób wina z winogronu

{{headerMessage}}
Moje ciasto nie jest słodkie/ choćdodałam odrobinę cukru/, ale pieczone winogronadodająmu niesamowitego aromatu i naturalnej słodyczy. Jest pyszne i warto jespróbować również wykorzystując inne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jest to typowo florenckie ciasto z ciemnymi winogronami, które robi się w czasie winobrania. Doskonale sprawdza się zasada, że im prostszy przepis, tym lepszy wyrób :-) Wystarczy bowiem kawałek ciasta Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Schiacciata con l'uva

Schiacciata con l'uva 204

0
{{headerMessage}}
... czyli rodzaj chlebowego placka z winogronami. Ta schiacciata jest bardzo popularna w Toskanii, zwłaszcza we Florencji i okolicach. Przygotowuje się ją tradycyjnie w okresie zbioru winogron do Zobacz więcej
gotoewa
gotoewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Ewy
Wino gronowe czerwone „Mocarne”

Wino gronowe czerwone „Mocarne” 277

0
{{headerMessage}}
Przed laty na południowej ścianie domu posadziliśmy czerwone i białe winogrona. Czerwone przyjęły się i rosną mocno obdarowując nas co roku kilkoma koszami owoców. Są doskonałym surowcem do wyrobu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w cieście, skropić oliwą i posypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut. Canei Rose Vino frizzante, Włochy Wino typu frizzante, czyli naturalnie lekko musujące. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czeski, bo ku swojemu zachwytowi natknęłam się kiedyś na trdelniki również w Rumunii. Burczak (burčák) to częściowo sfermentowany moszcz z winogron powstający przy produkcji wina. Za winem nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Latem dostałam dość spore ilości jabłek, które nie bardzo nadawały się do jedzenia na surowo. Zrobiłam więc ocet jabłkowy (klik), trochę przeznaczyłam na smażone jabłka. Zimązapiekam je z ryżemalbo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
miejsce. Nalewki można wykonać z różnych owoców: z wiśni, aronii, malin, żurawiny, pigwy, jabłek, gruszek, moreli, jeżyn, porzeczek itp., a także z ziół jak np. mięta, czy z orzechów. By wzbogacić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
10 września w Warszawie w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z Piemontu – Barolo & Friends podczas której oprócz degustacji win odbyło się seminarium kulinarne z włoskimi producentami Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Barolo & Friends

Barolo & Friends 95

0
{{headerMessage}}
Ostatnio próbowaliśmy win Barolo i smakołyków pochodzących z Piemontu. Wina z Barolo są długo dojrzewające, ale i długowieczne. Można łatwo wśród nich znaleźć swoje ulubione smaki.Degustowaliśmy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Już jest! Święto wina! Czyli winobranie. O upajającym i „dobroczynnym” wpływie wina wiedział już sam Dzionizos. Bóg winnej latorośli i wina. Dlatego zbiory winogron w winnicach zostały nazwane Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Italianizzato
Białe wino musujące

Białe wino musujące 153

1
{{headerMessage}}
Przepis na białe wino musujące Słyszeliście kiedyś o domowym winie musującym? Raczej mało prawdopodobne. Prawda jest taka, że rzadko który domorosły winorób zabiera się za produkcję tego typu trunku. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
;C, cena około 29 zł. Białe półwytrawne wino z regionu Mozel, tutaj właśnie powstają najlepsze rieslingi świata. Wino charakteryzuje się bogatym bukietem aromatów: grejpfruta, brzoskwini, agrestu z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nocera i Grecanico. Wielu osobom nazwy te mówią zbyt wiele. Jestem jednak przekonana, że miłośnikom win sycylijskich są one doskonale znane. Obie te winorośle są jednak jedyne w swoim rodzaju, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: Cream of Tartar - winny kamień (zwany także kwaśny winian potasu albo tartarus) to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z metali ciężkich i innych trujących substancji. Ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Często używana jest w wyrobach medycznych, takich jak plastry łagodzące przeziębienia i bóle Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ochoty. Eksperyment? Dlaczego nie ! Jeśli nie pójdzie coś po mojej myśli, to zawsze mogę odstawić produkt finalny do segregatora, od spraw zbytecznych (czyt, kosza). Rozrzutność nie była konieczna, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
‚ Czytając komentarze pod poprzednim wpisem obawiam się, że niektórych spośród Was dziś rozczaruję… Nie będzie bowiem ani dżemu / galaretki, ani soku czy wina (obawiam się, że mogę zrobić tego lepiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ser pleśniowy, jaki w życiu jadłam, to był wyrób camembertopodobny, do konsumpcji którego mnie i moje rodzeństwo próbował przekonać nasz tato. Były to zdaje się wczesne lata 90-te, a ser w ogóle nam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wiejska, znana jako sałatka grecka), moussaka (słynna grecka zapiekanka) czy baklava (tak, to nie tylko bliskowschodni, ale także grecki deser). W karcie, obok jej prostoty i koncentracji na greckich Zobacz więcej