wyroby z masy marcepana

z ricotty (z czekoladą), masa z marcepanu dookoła i kandyzowane owoce na wierzchu. Kassata wywodzi się z okolic Palermo, a wzmianki o niej są już w średniowieczu i kojarzona jest z dominacją arabską. Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Domowy marcepan

Domowy marcepan 161

0
Marcepan to nic innego jak migdałowo-cukrowa masa zrobiona według specjalnej technologii. Żeby wszystko wyszło w tym przepisie jak należy, ważne jest, aby doprowadzić cukrowy syrop do pożądanej fazy. Zobacz więcej
bebak
bebak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria Ewy
Piernik staropolski

Piernik staropolski 90

0
łyżeczki soli 0,5 szklanki mleka 2-3 torebki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Masło, miód i cukier podgrzać prawie do wrzenia, ostudzić. W mleku rozpuścić sodę oczyszczoną, dodać do masy Zobacz więcej
Lubię połączenie słodkiego z kwaśnym, dlatego od razu rzuciła mi się w oczy tarta marcepanowa z żurawiną na blogu Everyday Flavours. W domu miałam wszystkie składniki, więc jej przygotowania było Zobacz więcej
wersja bożonarodzeniowa wersja wielkanocna Składniki: 200 g masy marcepanowej 300 g masła klarowanego 250 g mąki jaglanej 250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 2 żółtka od szczęśliwych kurek szczypta Zobacz więcej
koloru. Gdy wystygną posiekaj je na małe kawałki. Odetnij wierzch bułeczek (na 2/3 wysokości). Wydrąż środek w jej spodniej części. Za pomocą miksera wymieszaj miąższ bułeczek z mlekiem. Do uzyskanej Zobacz więcej
feliks
feliks Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wegańskie Wesele
Tort Agnieszki

Tort Agnieszki 213

0
2 puszki mleka kokosowego1 cukier waniliowy szklanki cukru2 opakowania Śmietan Fix marcepan 250 g migdałów250 g cukru pudru – ja dałam na oko30 ml AMARETTO łyżeczki olejku migdałowego dodatki dżem z Zobacz więcej
Ferno
Ferno Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Meals And Fears
Chlebek mandarynkowy

Chlebek mandarynkowy 107

0
eksperymentów w przyszłości. CHLEBEK MANDARYNKOWY (na podstawie przepisu Nigelli Lawson) 6 mandarynek, 6 jajek, 250 g mielonych migdałów, 250 g cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, duży kawałek Zobacz więcej
margaryny lub masła 1,5 szklanki cukru 5 dkg drożdży 1/2 szklanki mleka 5 dkg skórki smażonej skórki pomarańczowej 5 dkg rodzynek 1/4 łyżeczki soli masło do wysmarowania formy Lukier marcepanowy 10 Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Idealny marcepan

Idealny marcepan 142

0
, które będą poddane obróbce termicznej, wtedy śmiało można wykorzystać poniższy przepis. Najważniejsza przewaga domowego marcepanu jest taka, że wiadomo co w nim jest. Drugą równie ważną jest Zobacz więcej
Piernik staropolski to absolutny numer jeden wśród pierników. Jest niesamowicie aromatyczny i dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto musi długo leżakować, wiec to już ostatnia chwila, żeby je zrobić. Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Saska strucla serowa

Saska strucla serowa 111

1
, dodałam tylko marcepan, bo akurat miałam. Składniki na 2 strucle: 500 g mąki 250 g sera tłustego 100 g cukru 2 jajka 200 g masła 2 łyżki rumu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g migdałów 200 g Zobacz więcej
Nashelly
Nashelly Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ginger Breath
Marcepanowe kartofelki

Marcepanowe kartofelki 164

0
. Zdecydowanie za dużo przekraczania granic. Tylko jak oprzeć swój świat na zasadach, kiedy praktycznie cały rozbity jest na kawałeczki? ****************** W zeszłym poście pisałam o marcepanie i Zobacz więcej
izabelka
izabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Slodzę Solę Pieprzę
Domowy marcepan

Domowy marcepan 168

0
W tym roku miałam dosyć poszukiwania w delikatesach i supermarketach masy marcepanowej, którą już tradycyjnie nadziewam suszone śliwki wymoczone w rumie. Za to przeszukałam internet i okazało się, że Zobacz więcej
Dziś zapraszam na domową masę marcepanową: niezastąpiona baza wielu wyrobów cukierniczych, stosowana jako nadzienie, dodatek do ciast ale także jako dekoracja, bo świetnie formuje się z niej różne Zobacz więcej
ale też pralin, marynat ( o tym później ). Zastosowanie jest nieograniczone. A tym, którzy pasty daktylowej nie robili, zachęcam do próbnego wyrobu w małym słoiczku, wczoraj kiedy robiłam swoją Zobacz więcej
"Marillenknödel- przysmak moje męża, wspomnienie pobytu w Austrii. Robiłam już pyszne knedle morelowe, ale te które zrobiłam z dzisiejszego przepisu są niebo lepsze! Poleciła mi je autorka bloga Taste Zobacz więcej
-Alergika Gotuje - MAG Domowa skórka pomarańczowa do wielkanocnych wypieków-Jaśmina w kuchni Domowy marcepan-Oszczędzanie, gotowanie Domowy proszek pomwrańczowy - Kuchenne fascynacje Marcepan - Domi w Zobacz więcej
. Pieczony był w piecach chlebowych, a receptura oraz sposób jego wyrobu były i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tradycyjny nie ma warstwy marcepanu i nie jest niczym posypany. Ponieważ Zobacz więcej
przestudź. Dodaj jajko i wymieszaj. Przełóż ciasto na stolnicę i lekko wyrób, podsypując w razie konieczności mąką. Jeszcze ciepłe podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na prostokąt (35 x 25 Zobacz więcej