wytrawna tarta tatin

Tarty Tatin nikomu przedstawiać nie trzeba :) Z jej prawidłowym wykonaniem bywa jednak różnie. Zdarzyło mi się słyszeć, że komuś podano odgrzewane ciastko francuskie ("żaluzje") z jabłkami, które w Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
jabłka rządzą!

jabłka rządzą! 256

0
ciasto z jabłkami i jagodami racuchy z jabłkami tarta tatin z jabłkami i sosem waniliowym torta di mele (włoskie ciasto z jabłkami) wytrawnie: chutney jabłkowy kaczka pieczona z jabłkami pesto Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
jabłka rządzą!

jabłka rządzą! 228

0
ciasto z jabłkami i jagodami racuchy z jabłkami tarta tatin z jabłkami i sosem waniliowym torta di mele (włoskie ciasto z jabłkami) wytrawnie: chutney jabłkowy kaczka pieczona z jabłkami pesto Zobacz więcej
"Tarta z nadzieniem mięsno-serowym" Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty: • Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
The best of 2015

The best of 2015 84

0
z jagnięciny – kotlety jagnięce z tymiankiem 3. Tarte tatin 4. Nasi goreng 5. Czebureki 6. Churros 7. Kurczak w cieście kokosowym 8. Paella 9. Sernik japoński 10. Mississippi mud pie 11. Pierożki dim Zobacz więcej
Zdjęcia tej tarty robiłam w wielkim pośpiechu, niemal „na kolanie”. Za chwilę miałam mieć gościa i nie chciałam przy nim bawić się w fotografa. Jednak tarta jest tak smakowita, że warto ją pokazać. To Zobacz więcej
w oka mgnieniu. Spróbujcie raz, a już nigdy nie zapomnicie tego wyjątkowego smaku. A teraz dwie nowinki. Już w najbliższy poniedziałek 3 czerwca, wszystkich smakoszy zapraszam do opolskiej kawiarni Zobacz więcej
, ale co z tego, że jest ciasno, skoro na wspomnianej ladzie leży mnóstwo pięknie wyglądających bułeczek, chlebów, kanapek.. A przy ścianie za nią, w koszach, stoją dumnie bagietki… Jak dla nie bajka. Zobacz więcej
Uwielbiam kruche ciasto, odkąd pamiętam. Skradło moje serce, gdy jeszcze nie miałam pojęcia, że nazywa się kruche, bo nie wtedy przywiązywałam wagi do kuchennej terminologii. Wiedziałam tylko, że to Zobacz więcej
Znów powracam do ojczyzny bagietek - Francji, stąd pochodzi słynna tarta, choć jej odmian jest wiele to łączy je prostota wykonania. Ciasto kruche, drożdżowe lub francuskie z zapieczonymi warzywami i Zobacz więcej
Wiosną robiłam tartę tatinz botwinki i z kozim serem. Dzisiaj przyszła kolej na warzywną tartę z burakami. Piękna tarta o wspaniałym kolorze i miodowo-malinowym smaku. Ocet malinowy dodany do Zobacz więcej
Tarty, od wytrawnych po słodkie, królują na stołach francuzów, bo właśnie nim zawdzięczają swoje istnienie. Najsłynniejsza wśród nich – Tarta Tatin powstała, jak wiele wybitnych wynalazków, Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
Tarte Tatin z pomidorkami

Tarte Tatin z pomidorkami 76

0
Tarte Tatin, choć – według historii – narodziła się z przypadku oraz roztargnienia, jest z pewnością jednym z genialniejszych wynalazków kulinarnych. A raczej kulinarnych wytrychów, które otwiera Zobacz więcej
, z lodówki, pokrojonego w kostkę 3 jajka mała łyżka zimnej wody 250 ml jogurtu naturalnego brokuł 3-4 pomidory, u mnie śliwkowe ząbek czosnku kilka plasterków żółtego sera pieprz sól Przygotowanie: Zobacz więcej
Tomek gotuje
Tomek gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tomek gotuje
Cebulowa tarte tatin

Cebulowa tarte tatin 72

0
Dziś mam dla Was wytrawną tarte tatin, czyli odwróconą tartę. Nadzienie z czerwonej cebuli świetnie komponuje się z błękitnym serem i sosem balsamicznym. Do tego prosta sałatka z rukoli i pomidorków Zobacz więcej
Tarte tatin, odwrócona tarta lub tarta do góry nogami - jak zwał tak zwał, w każdym razie patent na tę zapiekankę o francuskim rodowodzie polega na tym, że nadzienie zapieka się na spodzie formy, pod Zobacz więcej
Nie lubię wracać do pracy po urlopie, a Wy?:) Wprawdzie niedługo znowu będę się urlopować, ale powroty są zawsze takie trudne… No chyba, że wraca się do pieczenia tart, niegdyś swojego dania Zobacz więcej
. Jest doskonałym dodatkiem do foie gras i piersi z kaczki. Sprawdza się także jako akompaniament do kozich serów, terrin i pasztetów. Składniki: 40 g masła 500 g cebuli 50 g jasnobrązowego cukru Zobacz więcej
Lubię tarty Tatin, ale nie robię ich często. Mam fazy na ich przyrządzanie. Te klasyczne jabłkowe to dla mnie ponadczasowy wypiek. Mam wrażenie, że chyba nigdy mi się nie znudzą. Robię też chętnie Zobacz więcej
Tarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Zobacz więcej