wywar do zup na kościach

Piękny kolor, cudowny zapach i bardzo esencjonalny smak - wywar gotowany na pieczonych kościach to świetna zupa! fot. D.Szymborska No dobra zima jakaś taka smogowa, chorobowa i już zupełnie mi się Zobacz więcej
Zupa kalafiorowa z włoszczyzną i koperkiem to pomysł na szybki, tani, sycący i bardzo smaczny obiad. Poniższą zupę przygotowałam na wywarze z ćwiartek kurczaka, aby była jeszcze bardziej aromatyczna. Zobacz więcej
1-2 korzenie pasternaku 2 ziemniaki 0,5 wywaru po gotowaniu szparagów sól, pieprz 100 ml śmietanki 30% Pasternak i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić. Warzywa ugotować w wywarze ze szparagów. Zupę Zobacz więcej
Dobra grochówka to pożądana zupa w okresie jesienno-zimowym, a nawet w chłodne dni wakacyjne w moim domu! Tradycyjna polska zupa, jedna znajpopularniejszych. Jest przepyszna! Powinna być gęsta, Zobacz więcej
Witam Was dzisiaj z propozycją dość nietypową, mianowicie zupą z kapusty pekińskiej :) Część z Was zapewne bardzo się zdziwi: ''Jak to, zupa z pekinki?? Ludu, z tego się robi surówkę...''... otóż Zobacz więcej
kasia.szmul
kasia.szmul Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Awokado
WYWAR Z PIETRUSZKI NA PŁASKI BRZUCH

WYWAR Z PIETRUSZKI NA PŁASKI BRZUCH 176

Jak wiadomo pietruszkapoprawia trawienie i usuwa nadmiar wody z organizmu, uyżwam jej właściwie codziennie nawet do śniadania. Przepisy na zielone koktajle, wywary są powszechnie dostępne, ten który Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Wywar na  kościach z pieczonej gęsi

Wywar na kościach z pieczonej gęsi 168

Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Zupa na kaczych kościach

Zupa na kaczych kościach 257

Wielu z nas po przyrządzeniu i zjedzeniu np kaczki pozostałe kości wyrzuca albo daje do zjedzenia psu. Ja polecam zachować je i zaraz po zjedzeniumięsaprzygotować sobie bulion, który będzie podstawądo Zobacz więcej
To jest naprawdę bardzo proste - gotowanie wegańskiego wywaru fot. D.Szymborska Serio bez mięsa? To dlaczego tak świetnie smakuje? Ano dlatego, że warzywa na których gotowałam wywar zostały wcześniej Zobacz więcej
Pyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania! Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej: 2 litry wody 500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa 1 pietruszka 1 marchewka 1 Zobacz więcej
Zupa pomidorowa na wywarze wołowym z wędzonką oraz na domowym przecierze ze świeżych pomidorów. Oczywiście nie może w niej zabraknąć tradycyjnego, domowej roboty makaronu. Po połączeniu tych Zobacz więcej
Kiedy to pisze, przychodza mi na mysl dwie rzeczy, albo nawet trzy. Po pierwsze: pieczony kurczak. Po drugie zupa na kostkach po wyzej wymienionym,i wreszcie, przepyszna, prostapasta do chleba. Zaczne Zobacz więcej
W tym barszczu zakochałam się bez reszty. Nazwałam go Last minute ze względu na prostotę i krótki czas przygotowania. Barszcz ma mocny akcent grzybowy, który jest wyczuwalny wyraźnie po schłodzeniu. Zobacz więcej
slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Wywar dashi i zupa miso

Wywar dashi i zupa miso 22

W kuchni japońskiej dashi だしznaczy po prostu wywar. Jest bazą dla zup i przyprawą dla wielu innych japońskich dań, znajduje się dosłownie w każdej kuchni japońskiej, jak u nas sól (nawiasem mówiąc tej Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Wywar warzywny

Wywar warzywny 40

Wywar warzywny to doskonała baza do zrobienia jarskich zup lub sosów. Można go ugotować znacznie więcej, zamrozić i za każdym razem, gdy jest potrzeba, wyjąć i przygotować posiłek. My nasz zamrożony Zobacz więcej
Jak zima to tylko pho bo! Na rozgrzewkę i na zdrowie, mnóstwo ziół, świeżych aromatów i pyszny długo gotowany bulion! Dostępność kości szpikowych w ostatnim czasie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, Zobacz więcej
Nazwałam zupę wiosenną bo jest lekka i delikatna tak jak wiosna, a smakuje wybornie. Wywar z kaczki jest bardzo aromatyczny i nadaje zupie jedynego i niepowtarzalnego smaku. Polecam gorąco na wiosenne Zobacz więcej
Jak zima to tylko pho bo! Na rozgrzewkę i na zdrowie, mnóstwo ziół, świeżych aromatów i pyszny długo gotowany bulion! Dostępność kości szpikowych w ostatnim czasie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, Zobacz więcej
Już nie raz pisałam, że uwielbiam maj. To nie tylko miesiąc moich urodzin, ale też czas kiedy świętujemy niemal całą rodziną (mąż i starsza córka). A do tego, co jest najfajniejsze, to czas kiedy na Zobacz więcej
Przepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa Zobacz więcej