wywar do zup na kościach

Piękny kolor, cudowny zapach i bardzo esencjonalny smak - wywar gotowany na pieczonych kościach to świetna zupa! fot. D.Szymborska No dobra zima jakaś taka smogowa, chorobowa i już zupełnie mi się Zobacz więcej
Zupa kalafiorowa z włoszczyzną i koperkiem to pomysł na szybki, tani, sycący i bardzo smaczny obiad. Poniższą zupę przygotowałam na wywarze z ćwiartek kurczaka, aby była jeszcze bardziej aromatyczna. Zobacz więcej
1-2 korzenie pasternaku 2 ziemniaki 0,5 wywaru po gotowaniu szparagów sól, pieprz 100 ml śmietanki 30% Pasternak i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić. Warzywa ugotować w wywarze ze szparagów. Zupę Zobacz więcej
Brakuje główki czosnku! to ważne dla tych co gotują patrząc na zdjęcia! fot. D.Szymborska Zacznę od złych wiadomości, a jest ich kilka: kości cielęce wcale łatwe do kupienia nie są, gotowanie tego Zobacz więcej
Składniki: wędzony boczek (350 g), ząbek czosnku, 2 liście laurowe, ziele angielski (2 ziarenka), pieprz czarny (10 kulek), cebula, 2 średnie marchewki, pasternak, ziemniak, fasolka szparagowa Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Wywar na  kościach z pieczonej gęsi

Wywar na kościach z pieczonej gęsi 168

Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Zupa na kaczych kościach

Zupa na kaczych kościach 258

Wielu z nas po przyrządzeniu i zjedzeniu np kaczki pozostałe kości wyrzuca albo daje do zjedzenia psu. Ja polecam zachować je i zaraz po zjedzeniumięsaprzygotować sobie bulion, który będzie podstawądo Zobacz więcej
kasia.szmul
kasia.szmul Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Awokado
WYWAR Z PIETRUSZKI NA PŁASKI BRZUCH

WYWAR Z PIETRUSZKI NA PŁASKI BRZUCH 206

Jak wiadomo pietruszkapoprawia trawienie i usuwa nadmiar wody z organizmu, uyżwam jej właściwie codziennie nawet do śniadania. Przepisy na zielone koktajle, wywary są powszechnie dostępne, ten który Zobacz więcej
Pyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania! Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej: 2 litry wody 500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa 1 pietruszka 1 marchewka 1 Zobacz więcej
Witam Kochani! Gotowy sos pod ręką, do tego domowy wyrób, najlepszy do klusek z mielonym czy bez... Polecam! Składniki na około 3,5 litra sosu 3 kg pomidorów dojrzałych mięsistych 3 cebule 3 ząbki Zobacz więcej
Kiedy to pisze, przychodza mi na mysl dwie rzeczy, albo nawet trzy. Po pierwsze: pieczony kurczak. Po drugie zupa na kostkach po wyzej wymienionym,i wreszcie, przepyszna, prostapasta do chleba. Zaczne Zobacz więcej
Przecier ogórkowy do zupy - przepis od mojej cioci - najlepszy jaki znam - Składniki: Ogórki ok. 1,5 kg duży pęczek młodego kopru 6 cm cienkiego korzenia chrzanu lub 4 ząbki czosnku 1,5 łyżki soli Sól Zobacz więcej
Przecier pomidorowy to u mnie pozycja jak najbardziej obowiązkowa do przygotowania każdego roku. Nie tylko dlatego, że mam własne pomidory z przydomowego ogródka, ale dlatego, że zawsze znajdzie u Zobacz więcej
Dobra grochówka to pożądana zupa w okresie jesienno-zimowym, a nawet w chłodne dni wakacyjne w moim domu! Tradycyjna polska zupa, jedna znajpopularniejszych. Jest przepyszna! Powinna być gęsta, Zobacz więcej
Witam Was dzisiaj z propozycją dość nietypową, mianowicie zupą z kapusty pekińskiej :) Część z Was zapewne bardzo się zdziwi: ''Jak to, zupa z pekinki?? Ludu, z tego się robi surówkę...''... otóż Zobacz więcej
Aromatyczny i uniwersalny wywar rybny to doskonała baza do zup rybnych, risotto, sosów czy teżowoców morza. Po wyklarowaniu można go użyć do przygotowania fantastycznej galarety rybnej. Inne wywary Zobacz więcej
Jak zima to tylko pho bo! Na rozgrzewkę i na zdrowie, mnóstwo ziół, świeżych aromatów i pyszny długo gotowany bulion! Dostępność kości szpikowych w ostatnim czasie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, Zobacz więcej
Jak zima to tylko pho bo! Na rozgrzewkę i na zdrowie, mnóstwo ziół, świeżych aromatów i pyszny długo gotowany bulion! Dostępność kości szpikowych w ostatnim czasie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, Zobacz więcej
To jest naprawdę bardzo proste - gotowanie wegańskiego wywaru fot. D.Szymborska Serio bez mięsa? To dlaczego tak świetnie smakuje? Ano dlatego, że warzywa na których gotowałam wywar zostały wcześniej Zobacz więcej
Przepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa Zobacz więcej