wywar z kości

{{headerMessage}}
Piękny kolor, cudowny zapach i bardzo esencjonalny smak - wywar gotowany na pieczonych kościach to świetna zupa! fot. D.Szymborska No dobra zima jakaś taka smogowa, chorobowa i już zupełnie mi się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W diecie niemowlaka zupa stanowi ważny element, ale trudno ją implementować w zgodzie z metodą BLW. Najłatwiej byłoby ją zmiksować i podać łyżeczką, ale zabawniej jest dać łyżeczkę dziecku i poczekać Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Wywar na  kościach z pieczonej gęsi

Wywar na kościach z pieczonej gęsi 163

0
{{headerMessage}}
Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też Zobacz więcej
JaToJem
JaToJem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
JaToJem
letnio

letnio 51

0
{{headerMessage}}
truskawki, cukier wywar na kości schabowej, pomidor malinowy x 2 duszony na maśle, koncentrat pomidorowy, śmietana 18%, lane kluseczki Zobacz więcej
qulinarna
qulinarna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Qulinarna Ania
Swojska  kiełbasa

Swojska kiełbasa 2230

0
{{headerMessage}}
Składniki: - wieprzowina 10kg ( w tym również słonina, ewentualnie też wołowina) - wywar z kości - sól, pieprz, gorczyca, czosnek, majeranek Przygotowanie....... Swojska kiełbasa, domowa Zobacz więcej
taura
taura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
qulinarny.blogspot.com
Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa 513

10
{{headerMessage}}
Zupa szczawiowa jest wyśmienita, i nie wiedzieć czemu tak mało popularna, chociaż po słynnej już wypowiedzi pewnego polityka znów ludzie przypomnieli sobie o szczawiu. Osobiście robię szczawiową na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
150 g Wołowina mięso bez kości (najlepiej gulaszowa) 150 g Włoszczyzna pokrojona w paski 40 g Kasza jęczmienna koperek/ lubczyk/ sól/pieprz Gotować wywar mięsno- warzywny przez około 30 minut. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zupa pieczarkowa z makaronem gnocchi i suszoną natką pietruszki Składniki: 200 g ugotownego średniej wielkości makaronu, użyłam makaron gnocchi kość schabowa 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo prosta , delikatna pasta robiona przy okazji gotowania wywaru na kurczaku . Czas : 10 minut Składniki : 1 szklanka ugotowanego mięsa z kurczaka ( obranego ze skórek , chrząstek i kości ) Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Schab po mazursku

Schab po mazursku 430

0
{{headerMessage}}
Schab po mazursku Składniki: 80 dag schabu bez kości 25 dag włoszczyzny 2 dag mąki pszennej 2 dag bułki tartej 3 dag powideł śliwkowych 0,05 l wina gronowego wytrawnego 4 dag oleju 2 dag masła sól do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
]. Mięso i warzywa wyjąć.Po wystygnięciu mięsa usunąć kości i pokroić.Dodać do odcedzonego wywaru i jeszcze gotować przez około 5 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Wylać dosalaterki i Zobacz więcej
zabciiia
zabciiia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lubie jeść
Krupnik na żeberkach

Krupnik na żeberkach 60

0
{{headerMessage}}
Składniki: 0,5 kg żeberek 2 szklanki kaszy marchew pietruszka natka pietruszki seler liść lubczyku sól pieprz Wykonanie: Kości zalać dużą ilością wody, zagotować. Gdy na wierzchu pojawi się piana całą Zobacz więcej
jarma
jarma Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gotujemy rodzinnie
Zimne nóżki wieprzowe

Zimne nóżki wieprzowe 288

0
{{headerMessage}}
Dziś trochę tradycji. Zimne nóżki z mięsa wieprzowego, co pozwala na rezygnację z dodawania żelatyny. Składniki: - 2 golonki i 2 nogi wieprzowe - 2 marchewki - 1 pietruszka - selera - 1 cebula - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis znalazłam w firmowej książce kucharskiej z 1960 roku. Kości wieprzowe zamieniłam na szyjki indycze, a ocet na kwasek cytrynowy. Oddzielnie ugotowałam makaron, bo nie lubię rozmoczonego w Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Flaczki wołowe

Flaczki wołowe 153

1
{{headerMessage}}
Składniki 2 kg żołądków wołowych 1/2 kg kości 20 dag selera 15 dag pietruszki 1 por 20 dag cebuli 1 łyżka smalcu 2 łyżki mąki 2 łyżki lubczyku 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej Sól i pieprz 1 łyżka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czerwony barszczyk SKŁADNIKI: 600 g buraki czerwone pokrojone w plastry, sól, kwasek cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnek 1 łyżeczka cukier, 0,5 szt pietruszka 1 szt marchew 2 l Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: kości wieprzowe 25 dag włoszczyzna bez kapusty 25 dag szczaw 20 dag (lub mały słoiczek) masło 2 dag śmietana 1 szklanka mąka pszenna 3 dag sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wyjmujemy mięso ,studzimy.Wywar przecedzamy przez sito.Mięso oddzielamy od kości i razem z cebula i warzywami mielimy.Wkładamy do wywaru ,zagotowujemy.Można doprawić octem.Wlewamy do Zobacz więcej