wywar z rybich głów

Ten zestaw to jeden z moich ulubionych piątkowych obiadów z dzieciństwa. Niedrogo, prosto i zdrowo. Zupa rybna mojej mamy nadal smakuje najlepiej na świecie, a ja jedynie próbuję jej dorównać. Jest Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
zupa rybna

zupa rybna 1654

0
grzaneczkach, to musiałam jej spróbować. lubię zupy rybne, a ta jest teraz zupą numer jeden, a poziom skomplikowania -1 ;) zupa rybna Joli kilka rybich głów, 1,5 l wywaru z włoszczyzny bez kapusty, 1 Zobacz więcej
Gęsta, kremowa zupa typowa dla kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, w Australii i Nowej Zelandii. Nazywana jest zupą rybaków. Tradycyjnie przygotowuje się ją na wywarze z rybich Zobacz więcej
w tej restauracji przeglądaliśmy nasze książki kucharskie w celu znalezienia czegoś na sobotni obiad... Aż tu okazało się, iż w jednej z książek mamy przepis na tą zupę, jedyna różnica polegała na Zobacz więcej
warzywa będą miękkie. W czasie, kiedy bulion się gotuje należy przygotować ryby. Te, które są w całości należy wyfiletować, kręgosłupy z głowami odłożyć na bok, nie wyrzucać. Okroić wszystkie filety Zobacz więcej
nacięcie wzdłuż górnego konturu ryby. I od tamten strony elastycznym nożem zaczynamy powoli filetować rybę małymi nacięciami. W ten sposób posuwając się po ościach schodzimy do samego dołu, odcinamy Zobacz więcej
Po przygotowaniu tej zupy miałam ochotę chwycić za telefon i zadzwonić do Babci, żeby powiedzieć, że zrobiłam jej zupę (bez)rybną, ale zamiast rybich głów pływają w niej niewinnie glony wakame!!! I że Zobacz więcej
primavera77
primavera77 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z Kuchni Do Kuchni
Zupa rybna

Zupa rybna 756

0
...to będzie troszkę inna zupa rybna. We Włoszech jada się zuppa di pesce , a tutaj musiałam się obejść bez skorupiaczków , ryb morskich...i powstała zupa z dwóch porządnych głów- szczupaka i suma. Zobacz więcej
Bulion mięsny (rosół) można przygotować z różnego rodzaju mięs. Może być tylko wołowy, tylko drobiowy, najlepszy - drobiowo - wołowy. Może być to również wywar na wędzonkach - idealny do żurku czy Zobacz więcej
misia104
misia104 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarnyswiatdomi
Zupa rybna

Zupa rybna 1667

0
Składniki: głowy ryb pozostałe po filetowaniu (u mnie dorsz, flądra) marchewka kawałek selera kostka rosołowa łyżka przyprawy do ryb ziele angielskie pieprz puszka pomidorów bez skórki cebula 3-4 Zobacz więcej
pozycja świątecznego menu. Polecam :) SKŁADNIKI: 3 rybie głowy 4 marchewki 1/2 selera 3 korzenie pietruszki sól,pieprz,pieprz cytrynowy łyżka miodu WYKONANIE: Głowy oczyszczamy z krwi i wkładamy do 2 Zobacz więcej
. Co prawda nigdy nie trzymam się go z aptekarską dokładnością, mimo to smak zawsze zostaje ten sam. O ile bardzo ważne w bouillabaisse jest świeże mięso ryb i owoców morza, o tyle wywar można Zobacz więcej
w miseczce i polewamy dokładnie octem. W chwili kiedy śluz na rybie stanie się biały ściągamy go dokładnie nożem (lina po takim zabiegu nie trzeba skrobać, polecam, łusek nie czuć a ryba jest Zobacz więcej
go zrobić nawet dzień wcześniej Składniki na 10 pulpecików: * 250 gramów fileta z łososia * pół cebuli * jedna kajzerka * szklanka mleka * jajko * sól, pieprz * mąka do obtaczania pulpetów * oliwa do Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Zupa rybna z papryką

Zupa rybna z papryką 225

0
smak pokochają domownicy:) Polecam! Składniki: 500g filetów z ryby (można dodatkowo dodać rybie głowy bez oczu i skrzeli, kręgosłupy) 1 marchew 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 Zobacz więcej
nadaje się na wywar do zupy rybnej np.Zupa rybna Bouillabaisse z sosem Rouille. Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę. Układamy filety skórą do Zobacz więcej
Monika So
Monika So Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kolorowo w kuchni
Zupa rybna

Zupa rybna 1649

1
Zupa rybna Składniki na wywar: * głowy, pozostałości po filetowaniu mieszanych ryb (morskich i słodkowodnych) * ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe Pozostałe składniki: 2 tuszki Zobacz więcej
tym czasie wyławiamyz wywarugłowę i ogon i wkładamy dzwonki ryby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę cedzakiem i układamy ją na półmisku. Wywar Zobacz więcej
Gieno
Gieno Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Brzuchomoowca
Śledziowo jubileuszowo.

Śledziowo jubileuszowo. 261

0
rybich głów, ewentualnie kilka płoci. Bagatela. Marek od tygodni kisił. Co kisił, to dopiero miało się okazać. Adam smażył powidła, Jędruś napychał jelita. Bolek był tajemniczy. Nastał wieczór, Zobacz więcej
, od tego czy otworzyliście świeżą torebkę, czy ryż jest bardzo suchy. Ja szykuję porcję bulionu z kostek- nie mam niestety dostępu do rybich głów czy krewetkowych pancerzy, żeby zrobić z nich wywar Zobacz więcej