wywar zawekować

Tradycyjna polska zupa ogórkowa przyrządzona na wywarze warzywno – mięsnym z ziemniakami. Najlepiej smakuje o tej porze roku, dlatego warto skorzystać jeszcze z kiszonych ogórków, które zawekowaliśmy. Zobacz więcej
Tradycyjna zupa warzywna, którą można podać nawet maluszkom. Składniki: główka kalafiora kilka ziemniaków marchewka natka pietruszki lub lubczyku sól, pieprz ewentualnie wywar mięsny Kalafiora Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Syrop z pokrzywą

Syrop z pokrzywą 719

0
ogniu przez 2-3 min. Po wyłączeniu ognia parzyć przez 15 min pod przykryciem Przecedzić i dodać do wywaru 1/2 l. miodu, zagotować Gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków, zawekować i przykryć Zobacz więcej
, którą z powodzeniem możecie (a nawet musicie! :D) przygotować ze świeżego pęczku. Do tego bagietka i gotowe! :) Przygotujcie: Składniki: - 1 pęczek botwinki (u mnie zawekowana) - 1,5l wywaru Zobacz więcej
Nikt nigdy nie zrobił lepszej szczawiowej niż moja Mama Ja staram się ten smak jedynie dogonić i z tym przepisem mi się to bardziej, niż za pierwszym razem. Szczaw dostaję zawekowany od Babci, ale Wy Zobacz więcej
Przepis zaciągnięty z mamcinych obiadów... Smakuje rewelacyjnie i jest łatwy w przygotowaniu... Nazwa nie jest przypadkowa... Kwaśny smak szczawiu idealnie nadaje się na ciężkie dni po weekendzie ;P Zobacz więcej
Krem z buraczków ziemniaków i marchewki Ta zupa krem nigdy mi się nie znudzi zawsze inaczej mi smakuje trochę ją wzbogace o przyprawy i zawsze jest inna SKŁADNIKI: 2 duże marchewki 6 ziemniaków Zobacz więcej
21. Zupa ogórkowa Nie wiem jak Wy, ale ja posiadam zawekowane kiszone ogóreczki Zamieszczam Wam dziś przepis mojego męża na zupę ogórkową. Do wykonania zupu ogórkowej potrzebujemy: ok. 2,5 litra wody Zobacz więcej
i na wszelkie dolegliwości!!! Ja zmodyfikowałam orginalny przepis Ani, dodając zamiast wody rozgrzewający bulion i mnóstwo natki pietruszki, zawierającej witaminę C. Spróbujcie koniecznie! Naprawdę Zobacz więcej
z półproduktów, no chyba, ze domowych. I tak zawsze mam w lodówce zawekowany bulion warzywny lub warzywno drobiowy. To podstawa większości moich zup, a nie muszę gotować wywaru co jest najbardziej Zobacz więcej
to taka zupa "na oko" i każdemu wyjdzie trochę inaczej. Składniki na ok 3-4 porcje: 70 dag świeżego szczawiu (lub słoik zawekowanego) 1 surowe jajko lub śmietanka 4 jajka na twardo sól Zobacz więcej
Dodajemy jajka, paprykę, gałkę, sól, rozmaryn, pieprz, a także zmielone siemię lniane i słonecznik Wszystko mieszamy i smakujemy. Pasztet nie może być dobrze przyprawiony i musi nam smakować Pasztet Zobacz więcej
buraki ( lub 1 szklanka zawekowanych na zupę ) kawałek selera ( taki jak w gotowej włoszczyźnie ) 1 ziemniak – średniej wielkości 1 szklanka fasoli białej duże ziarna w sosie własnym ( z puszki lub Zobacz więcej
Czas na wyjątkowy barszcz wigilijny z kiszonych buraków:- ) Po raz pierwszy przygotowałam go w zeszłym roku i wiedziałam, że będzie już zawsze gościł na świątecznym stole. Intensywny w smaku, Zobacz więcej
Jesienią susząc grzyby większość z nich kroję na kawałki bo tak szybciej wysychają a potem też wygodniej mi ich używać. Jednak ładniejsze kapelusze zostawiam w całości myśląc o wigilijnym daniu, które Zobacz więcej
i dodajemy warzywa oraz grzyby do wywaru. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 30 minut. Podajemy na ciepło. By zagęścić zupę polecam Zobacz więcej
KAPUSTA WIGILIJNA W moim domu nazywaliśmyją „wigilijną kapustą” i tylko raz w roku była gotowana. Gotowaliśmy jej duży 8 litrowy garnek, tak by starczyło do Trzech Króli. Była coraz pyszniejsza z Zobacz więcej
dni. Po paru godzinach gotowania odstawcie go w zimne miejsce, na drugi dzień znów pogotujcie parę godzin i odstawcie i tak samo na nastęny dzień... Im częściej odgrzewany bigos, tym lepszy... Mój ma Zobacz więcej
Taką kapustę można przygotować już teraz i zawekować albo zamrozić a w Wigilię po prostu odgrzać a będzie nawet smaczniejsza niż zaraz po ugotowaniu. Można też zwiększyć proporcje - ja nie gotuję jej Zobacz więcej
na łyżce masła. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki gnieciemy tłuczkiem z dodatkiem masła, a następnie dodajemy usmażoną cebulkę. Mieszamy i odstawiamy pod Zobacz więcej