wywar zawekować

Tradycyjna polska zupa ogórkowa przyrządzona na wywarze warzywno – mięsnym z ziemniakami. Najlepiej smakuje o tej porze roku, dlatego warto skorzystać jeszcze z kiszonych ogórków, które zawekowaliśmy. Zobacz więcej
Tradycyjna zupa warzywna, którą można podać nawet maluszkom. Składniki: główka kalafiora kilka ziemniaków marchewka natka pietruszki lub lubczyku sól, pieprz ewentualnie wywar mięsny Kalafiora Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Syrop z pokrzywą

Syrop z pokrzywą 687

0
ogniu przez 2-3 min. Po wyłączeniu ognia parzyć przez 15 min pod przykryciem Przecedzić i dodać do wywaru 1/2 l. miodu, zagotować Gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków, zawekować i przykryć Zobacz więcej
, którą z powodzeniem możecie (a nawet musicie! :D) przygotować ze świeżego pęczku. Do tego bagietka i gotowe! :) Przygotujcie: Składniki: - 1 pęczek botwinki (u mnie zawekowana) - 1,5l wywaru Zobacz więcej
Nikt nigdy nie zrobił lepszej szczawiowej niż moja Mama Ja staram się ten smak jedynie dogonić i z tym przepisem mi się to bardziej, niż za pierwszym razem. Szczaw dostaję zawekowany od Babci, ale Wy Zobacz więcej
szczaw od mamci Danci (która niejednokrotnie będzie wspominana pewnie w każdym poście), która to uprzednio go zawekowała, ale wiem, że można też kupić taki szczaw w lepszych supermarketach... Nie Zobacz więcej
Krem z buraczków ziemniaków i marchewki Ta zupa krem nigdy mi się nie znudzi zawsze inaczej mi smakuje trochę ją wzbogace o przyprawy i zawsze jest inna SKŁADNIKI: 2 duże marchewki 6 ziemniaków Zobacz więcej
21. Zupa ogórkowa Nie wiem jak Wy, ale ja posiadam zawekowane kiszone ogóreczki Zamieszczam Wam dziś przepis mojego męża na zupę ogórkową. Do wykonania zupu ogórkowej potrzebujemy: ok. 2,5 litra wody Zobacz więcej
i na wszelkie dolegliwości!!! Ja zmodyfikowałam orginalny przepis Ani, dodając zamiast wody rozgrzewający bulion i mnóstwo natki pietruszki, zawierającej witaminę C. Spróbujcie koniecznie! Naprawdę Zobacz więcej
jawdomu_pl
jawdomu_pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jawdomu.pl
Krupnik z brukselką

Krupnik z brukselką 140

0
Krupnik to jedna z tradycyjnych polskich zup, która w moim rodzinnym domu pojawiła się często. Krupnik jest naturalnie gęsty i bardzo sycący. Krupnik bywa przyrządzany na różne sposoby. Ja sama czasem Zobacz więcej
jawdomu_pl
jawdomu_pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jawdomu.pl
Grochówka

Grochówka 323

0
. Przypomina trochę zupę, ale krem. Ja przygotowałam ją na wywarze z wędzonych kości.Dodałam do niej boczek wędzony przez mojego tatę. Pyszna grochówka idealna na zimne dni! Grochówkaprzepis Czas Zobacz więcej
to taka zupa "na oko" i każdemu wyjdzie trochę inaczej. Składniki na ok 3-4 porcje: 70 dag świeżego szczawiu (lub słoik zawekowanego) 1 surowe jajko lub śmietanka 4 jajka na twardo sól Zobacz więcej
lnianego 200 g pestek ze słonecznika Marchew i cebulę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka Dodajemy schab oraz boczek i gotujemy w bazie z gęsi do zup (wywar musi zakrywać wszystko) przez ok. 1 Zobacz więcej
buraki ( lub 1 szklanka zawekowanych na zupę ) kawałek selera ( taki jak w gotowej włoszczyźnie ) 1 ziemniak – średniej wielkości 1 szklanka fasoli białej duże ziarna w sosie własnym ( z puszki lub Zobacz więcej
Czas na wyjątkowy barszcz wigilijny z kiszonych buraków:- ) Po raz pierwszy przygotowałam go w zeszłym roku i wiedziałam, że będzie już zawsze gościł na świątecznym stole. Intensywny w smaku, Zobacz więcej
. Następnie gotowałam je na małym ogniu, w tej samej wodzie w której się moczyły, ok. 1 - 2 godzin. Czas gotowania zależy od wielkości grzybów. Ugotowane odcedziłam i ostudziłam - wywar można zużyć do Zobacz więcej
i dodajemy warzywa oraz grzyby do wywaru. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 30 minut. Podajemy na ciepło. By zagęścić zupę polecam Zobacz więcej
seler – zalać wodą do 2/3 wysokości kapusty – ugotować do miękkości /ja gotuję w szybkowarze – 20 min./ - przełożyć do rondla + liście laurowe + uduszone suszone borowiki i cebulą razem z wywarem Zobacz więcej
z nadzieją, że chociaż go zawekuję... A że akurat bigos wyszedł idealny: na kwaśność, zawartość mięsa i miękkość, to nie było co zbierać do słoika... No cóż, czynność na pewno wkrótce powtórzę i Zobacz więcej