wywar zawekować

{{headerMessage}}
Tradycyjna polska zupa ogórkowa przyrządzona na wywarze warzywno – mięsnym z ziemniakami. Najlepiej smakuje o tej porze roku, dlatego warto skorzystać jeszcze z kiszonych ogórków, które zawekowaliśmy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tradycyjna zupa warzywna, którą można podać nawet maluszkom. Składniki: główka kalafiora kilka ziemniaków marchewka natka pietruszki lub lubczyku sól, pieprz ewentualnie wywar mięsny Kalafiora Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Syrop z pokrzywą

Syrop z pokrzywą 774

2
{{headerMessage}}
ogniu przez 2-3 min. Po wyłączeniu ognia parzyć przez 15 min pod przykryciem Przecedzić i dodać do wywaru 1/2 l. miodu, zagotować Gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków, zawekować i przykryć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, którą z powodzeniem możecie (a nawet musicie! :D) przygotować ze świeżego pęczku. Do tego bagietka i gotowe! :) Przygotujcie: Składniki: - 1 pęczek botwinki (u mnie zawekowana) - 1,5l wywaru Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nikt nigdy nie zrobił lepszej szczawiowej niż moja Mama Ja staram się ten smak jedynie dogonić i z tym przepisem mi się to bardziej, niż za pierwszym razem. Szczaw dostaję zawekowany od Babci, ale Wy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
szczaw od mamci Danci (która niejednokrotnie będzie wspominana pewnie w każdym poście), która to uprzednio go zawekowała, ale wiem, że można też kupić taki szczaw w lepszych supermarketach... Nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Krem z buraczków ziemniaków i marchewki Ta zupa krem nigdy mi się nie znudzi zawsze inaczej mi smakuje trochę ją wzbogace o przyprawy i zawsze jest inna SKŁADNIKI: 2 duże marchewki 6 ziemniaków Zobacz więcej
siłasmaku
siłasmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Siłasmaku
Zupa czosnkowo - pomidorowa

Zupa czosnkowo - pomidorowa 79

1
{{headerMessage}}
i na wszelkie dolegliwości!!! Ja zmodyfikowałam orginalny przepis Ani, dodając zamiast wody rozgrzewający bulion i mnóstwo natki pietruszki, zawierającej witaminę C. Spróbujcie koniecznie! Naprawdę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z półproduktów, no chyba, ze domowych. I tak zawsze mam w lodówce zawekowany bulion warzywny lub warzywno drobiowy. To podstawa większości moich zup, a nie muszę gotować wywaru co jest najbardziej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
to taka zupa "na oko" i każdemu wyjdzie trochę inaczej. Składniki na ok 3-4 porcje: 70 dag świeżego szczawiu (lub słoik zawekowanego) 1 surowe jajko lub śmietanka 4 jajka na twardo sól Zobacz więcej
{{headerMessage}}
lnianego 200 g pestek ze słonecznika Marchew i cebulę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka Dodajemy schab oraz boczek i gotujemy w bazie z gęsi do zup (wywar musi zakrywać wszystko) przez ok. 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Długo jakoś nie myślałam o barszczu jako o zupie krem . A przecież, aż się prosi by go zmiksować . Popijamy barszczyk czysty, podajemy z pasztecikami albo z uszkami . Jemy ukraiński i zabielany .Ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czas na wyjątkowy barszcz wigilijny z kiszonych buraków:- ) Po raz pierwszy przygotowałam go w zeszłym roku i wiedziałam, że będzie już zawsze gościł na świątecznym stole. Intensywny w smaku, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Grzyby suszone smażone w cieście

Grzyby suszone smażone w cieście 298

0
{{headerMessage}}
. Następnie gotowałam je na małym ogniu, w tej samej wodzie w której się moczyły, ok. 1 - 2 godzin. Czas gotowania zależy od wielkości grzybów. Ugotowane odcedziłam i ostudziłam - wywar można zużyć do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i dodajemy warzywa oraz grzyby do wywaru. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 30 minut. Podajemy na ciepło. By zagęścić zupę polecam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
seler – zalać wodą do 2/3 wysokości kapusty – ugotować do miękkości /ja gotuję w szybkowarze – 20 min./ - przełożyć do rondla + liście laurowe + uduszone suszone borowiki i cebulą razem z wywarem Zobacz więcej
Hausik
Hausik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Do garów marsz
staropolski bigos po mojemu

staropolski bigos po mojemu 179

0
{{headerMessage}}
dni. Po paru godzinach gotowania odstawcie go w zimne miejsce, na drugi dzień znów pogotujcie parę godzin i odstawcie i tak samo na nastęny dzień... Im częściej odgrzewany bigos, tym lepszy... Mój ma Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Taką kapustę można przygotować już teraz i zawekować albo zamrozić a w Wigilię po prostu odgrzać a będzie nawet smaczniejsza niż zaraz po ugotowaniu. Można też zwiększyć proporcje - ja nie gotuję jej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na łyżce masła. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki gnieciemy tłuczkiem z dodatkiem masła, a następnie dodajemy usmażoną cebulkę. Mieszamy i odstawiamy pod Zobacz więcej