yotam

{{headerMessage}}
śródziemnomorskich i bliskowschodnich. Dziś zapraszam moich czytelników na pyszne pieczone warzywa według Yotana. Jest teżwśródnich coraz bardziej popularny pasternak, który ostatnio wraca do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Autor:Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi Tytuł:Jerozolima Liczba stron: 320 Liczba przepisów: 120 Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”:33 Marzyłam o tej książce odkąd po raz pierwszy zobaczyłam ją na półce Zobacz więcej
{{headerMessage}}
„Jerozolima – kulinarna podróż z Yotamem Ottolenhgi” w Telewizji Kuchnia Plus, zdopingował mnie do pilniejszej lektury. Yotam przypomina i pokazuje klimaty i smaki Jerozolimy – miasta swojej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Yotam Ottolenghi, Ramael Scully – Nopi. Piąte dzieło świetnie znanego na całym świecie i popularnego również w Polsce szefa kuchni, tele-kucharza, autora książek kulinarnych i właściciela kilku lokali Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Jerozolima. Książka kucharska" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi - recenzja książki | Mienta blog Strona główna O MNIE Moje publikacje WSPÓŁPRACA Kontakt Wybierz kategorie Babeczki i muffiny(50) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na ten rosół/bulion wegetariański zaczerpnąłęm z bogatych zasobów Yotama Ottolenghiego, którego przepisy są kopalnią świeżych pomysłów na gotowanie i otwierają oczy na niestandardowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
2 opakowania tofu naturalnego (łącznie niecałe 400 g) – wżadnym razie sztucznie wędzone wynalazki, mąka kukurydziana, olej roślinny do smażenia tofu, 2 kopiate łyżki masła do sosu, pęczek dymki, 3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 200 g soczewicy zielonej (lub brązowej) Puszka pomidorów + szczypta cukru Trzy duże ząbki czosnku Dwie łyżki masła Dwie łyżki oliwy łyżeczka kminu łyżeczka kolendry cebuli czerwonej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cukinii ciag dalszy... :) Nie potrafie sie oprzec bedac w sklepie i zawsze w moim koszyku laduja co najmniej trzy jedrne, piekne cukinie :) Pozniej w domu, wertujac ksiazki kulinarne, zastanawiam sie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na burgery: 600g fileta z dorsza lub czarniaka 60g białego pieczywa Średnia posiekana cebula Cztery posiekane i roztarte ząbki czosnku Dwie łyżki natki pietruszki Dwie łyżki natki kolendry Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gorąca zupa jogurtowa z pęczakiem to moje najnowsze odkrycie zainspirowane przepisem z książki Jerozolima. Sami autorzy zaczerpnęlipomysł z kuchni ormiańskiej i sefardyjskiej. Zupa jest pyszna i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wracam do gotowania. ZYotamem Ottolenghim. Już raz pisałam o mojej do niego sympatii, która powiększa się z każdym wypróbowanym daniem. Zielony kuskus (Green Couscous z książki "Plenty") jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
obiadowym daniu (nawet jeśli to są odsmażane ruskie pierogi…), garść tarasowej pietruszki z witaminą C, która nadal trzyma się dzielnie i nasza szklarniowa papryka, która też – zuch - dojrzewa Zobacz więcej
bentomonia
bentomonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham bento
Smażony kalafior w bento

Smażony kalafior w bento 147

0
{{headerMessage}}
Smażony kalafior, kawałek kotletka schabowego, jajko na twardo, pomidor, ogórek, mandarynka i liczi. Smażony kalafior wykonany według przepisu z książki (cuuuudownej) Jerozolima by Yotam Ottolenghi. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zielona sałata ze słodko-kwaśnym dressingiem to lekarstwo na zimową, paskudną aurę. Jeśli znudził się Wam klasyczny dressing vinegrette do sałaty, z pomocą przychodzi Yotam Ottolenghi. Dziś przepis na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeżeli kiedyś zechce mnie odwiedzić Yotam Ottolenghi albo chociaż Nigel Slater to na pewno podam im właśnie ten krem ze szparagów. Krem jest w połowie na śmietanie a w połowie na delikatnym bulionie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w metalowej puszce żeby nie traciły świeżości i ćwiczę silną wolę bo ciężko się im oprzeć. Te dzisiejsze ciasteczka chałwowe robi się równie szybko jak ciasteczka orzechowe i, niestety, równie szybko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cebule i daktyle wrzucam do jednej miski, wsypuję dwie szczypty soli, dodaję ocet biały, mieszam, odstawiam. Na rozpuszczonym maśle z dodatkiem oliwy prażę migdały i jednocześnie smażę grzanki, Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Bakłażany z granatem

Bakłażany z granatem 50

0
{{headerMessage}}
W końcu i ja je zrobiłam. :-) Autor przepisu: Yotam Ottolenghi. Bakłażany ok. 1 kg bakłażanów, przecinam je wzdłuż na pół i miąższ kroję w kratkę nie przecinając skórki za'atar oliwa sól, pieprz Sos: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dwie książki, a raczej księgi, czekają na mojej półce do czytania. „Jerozolima” – autorzy: Yotam Ottolenghi oraz Sami Tamimi Książka doskonale znana i ceniona przez kulinarne środowisko, ale Zobacz więcej