Przepis na yotam

Pojawienie się, pod koniec ubiegłego roku polskiego tłumaczenia książki „Yerusalem” Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi, było wydarzeniem na rynku książek kulinarnych. Podczytywałam sobie tę książkę po Zobacz więcej
"Obfitość" to cudowna wegetariańska książka nie tylko dla jaroszy autorstwa Yotama Ottolenghi, Jest on znanym autorem kilku książek kucharskich, między innymi Jerozolimy, Ottolenghi, The Cookbook i Zobacz więcej
Autor:Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi Tytuł:Jerozolima Liczba stron: 320 Liczba przepisów: 120 Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”:33 Marzyłam o tej książce odkąd po raz pierwszy zobaczyłam ją na półce Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi, Ramael Scully – Nopi. Piąte dzieło świetnie znanego na całym świecie i popularnego również w Polsce szefa kuchni, tele-kucharza, autora książek kulinarnych i właściciela kilku lokali Zobacz więcej
"Jerozolima. Książka kucharska" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi - recenzja książki | Mienta blog Strona główna O MNIE Moje publikacje WSPÓŁPRACA Kontakt Wybierz kategorie Babeczki i muffiny(50) Zobacz więcej
Przepis na ten rosół/bulion wegetariański zaczerpnąłęm z bogatych zasobów Yotama Ottolenghiego, którego przepisy są kopalnią świeżych pomysłów na gotowanie i otwierają oczy na niestandardowe Zobacz więcej
Składniki: 200 g soczewicy zielonej (lub brązowej) Puszka pomidorów + szczypta cukru Trzy duże ząbki czosnku Dwie łyżki masła Dwie łyżki oliwy łyżeczka kminu łyżeczka kolendry cebuli czerwonej Zobacz więcej
Cukinii ciag dalszy... :) Nie potrafie sie oprzec bedac w sklepie i zawsze w moim koszyku laduja co najmniej trzy jedrne, piekne cukinie :) Pozniej w domu, wertujac ksiazki kulinarne, zastanawiam sie Zobacz więcej
2 opakowania tofu naturalnego (łącznie niecałe 400 g) – wżadnym razie sztucznie wędzone wynalazki, mąka kukurydziana, olej roślinny do smażenia tofu, 2 kopiate łyżki masła do sosu, pęczek dymki, 3 Zobacz więcej
Składniki na burgery: 600g fileta z dorsza lub czarniaka 60g białego pieczywa Średnia posiekana cebula Cztery posiekane i roztarte ząbki czosnku Dwie łyżki natki pietruszki Dwie łyżki natki kolendry Zobacz więcej
Wracam do gotowania. ZYotamem Ottolenghim. Już raz pisałam o mojej do niego sympatii, która powiększa się z każdym wypróbowanym daniem. Zielony kuskus (Green Couscous z książki "Plenty") jest Zobacz więcej
W zeszłym miesiącu pisałam Wam o książkach na, które czekam tej jesieni. Pomimo, że bardzo staram się ograniczyć ilość kupowanych pozycji, to koniec roku jest trudnym sprawdzianem tego postanowienia. Zobacz więcej
Cześć. Dziś kilka słów o 3nowych książkach, które zagościły w mojej biblioteczce.Wiem, że lubicie wpisy takie jak ten, więc od czasu do czasu będę recenzować książki związane z kulinariami. Lina Zobacz więcej
Simple Dish
Simple Dish Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Simple Dish
Pieczone bakłażany Yotama

Pieczone bakłażany Yotama 47

Bywalcy kulinarnych kącików w księgarniach z pewnością przynajmniej widzieli okładkę książki YotamaOttolenghiego"Obfitość". Nie sposób jej pominąć. Wzrok już z daleka przyciągająpieczone bakłażany Zobacz więcej
bentomonia
bentomonia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kocham bento
Smażony kalafior w bento

Smażony kalafior w bento 153

Smażony kalafior, kawałek kotletka schabowego, jajko na twardo, pomidor, ogórek, mandarynka i liczi. Smażony kalafior wykonany według przepisu z książki (cuuuudownej) Jerozolima by Yotam Ottolenghi. Zobacz więcej
Gorąca zupa jogurtowa z pęczakiem to moje najnowsze odkrycie zainspirowane przepisem z książki Jerozolima. Sami autorzy zaczerpnęlipomysł z kuchni ormiańskiej i sefardyjskiej. Zupa jest pyszna i Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi jest moim guru kulinarnym. Wiem, wiem, użyłam już tego określenia wcześniej, w odniesieniu do Davida Lebovitza. Nie zmieniłam zdania, bez obaw, David Lebovitz to guru czekoladowe i w Zobacz więcej
To było bardzo szybkie zakochanie, które przerodziło się w wielką miłość. Najpierw kilka bardzo egzotycznie wyglądających, ostrożnie wypróbowanych przepisów z blogów, potem niesamowite, inspirujące Zobacz więcej
Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi "Jerozolima". Yotam napisał że w Jerozolimie drzewa figowe rosną wszędzie i są niczyje, dlatego można zrywać owoce kiedy i jak się chce. Latem ulice Zobacz więcej
To danie nie wygląda i nie jest fotogeniczne. Mogę jednak zapewnić, że smakuje obłędnie. Na przepisach Yotama Ottolenghi’ego jeszcze nigdy się nie zawiodłam. W oryginale Yotam użył cykorii z włoskiej Zobacz więcej