yotam

Autor:Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi Tytuł:Jerozolima Liczba stron: 320 Liczba przepisów: 120 Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”:33 Marzyłam o tej książce odkąd po raz pierwszy zobaczyłam ją na półce Zobacz więcej
„Jerozolima – kulinarna podróż z Yotamem Ottolenhgi” w Telewizji Kuchnia Plus, zdopingował mnie do pilniejszej lektury. Yotam przypomina i pokazuje klimaty i smaki Jerozolimy – miasta swojej Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi, Ramael Scully – Nopi. Piąte dzieło świetnie znanego na całym świecie i popularnego również w Polsce szefa kuchni, tele-kucharza, autora książek kulinarnych i właściciela kilku lokali Zobacz więcej
"Jerozolima. Książka kucharska" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi - recenzja książki | Mienta blog Strona główna O MNIE Moje publikacje WSPÓŁPRACA Kontakt Wybierz kategorie Babeczki i muffiny(50) Zobacz więcej
Około dwóch lat temu widziałam w programie Marty Stewart jak Yotam Ottolenghi, promując swoją książkę Plenty, przygotowywał tę tartę. Tarta i książka bardzo mi przypadły do gustu. Ze zrobieniem tarty Zobacz więcej
Przepis na ten rosół/bulion wegetariański zaczerpnąłęm z bogatych zasobów Yotama Ottolenghiego, którego przepisy są kopalnią świeżych pomysłów na gotowanie i otwierają oczy na niestandardowe Zobacz więcej
2 opakowania tofu naturalnego (łącznie niecałe 400 g) – wżadnym razie sztucznie wędzone wynalazki, mąka kukurydziana, olej roślinny do smażenia tofu, 2 kopiate łyżki masła do sosu, pęczek dymki, 3 Zobacz więcej
Składniki: 200 g soczewicy zielonej (lub brązowej) Puszka pomidorów + szczypta cukru Trzy duże ząbki czosnku Dwie łyżki masła Dwie łyżki oliwy łyżeczka kminu łyżeczka kolendry cebuli czerwonej Zobacz więcej
Cukinii ciag dalszy... :) Nie potrafie sie oprzec bedac w sklepie i zawsze w moim koszyku laduja co najmniej trzy jedrne, piekne cukinie :) Pozniej w domu, wertujac ksiazki kulinarne, zastanawiam sie Zobacz więcej
Składniki na burgery: 600g fileta z dorsza lub czarniaka 60g białego pieczywa Średnia posiekana cebula Cztery posiekane i roztarte ząbki czosnku Dwie łyżki natki pietruszki Dwie łyżki natki kolendry Zobacz więcej
Gorąca zupa jogurtowa z pęczakiem to moje najnowsze odkrycie zainspirowane przepisem z książki Jerozolima. Sami autorzy zaczerpnęlipomysł z kuchni ormiańskiej i sefardyjskiej. Zupa jest pyszna i Zobacz więcej
Jest to według mnie najpiękniejsza tarta z książki Plenty Yotama Ottolenghi. Zrobiłam tę tartę zmieniając to i owo. A właściwie to wzbogaciłam pieczoną przeze mnie wcześniej tartę o bakłażana, cukinię Zobacz więcej
Wracam do gotowania. ZYotamem Ottolenghim. Już raz pisałam o mojej do niego sympatii, która powiększa się z każdym wypróbowanym daniem. Zielony kuskus (Green Couscous z książki "Plenty") jest Zobacz więcej
Oswajanie listopada i jego temperatur nie należy do najprzyjemniejszych spraw. Tu nie można jak lis z Małym Księciem powoli i na dystans, tu niepotrzebny jest obrządek. Tu trzeba działać stanowczo od Zobacz więcej
Smażony kalafior, kawałek kotletka schabowego, jajko na twardo, pomidor, ogórek, mandarynka i liczi. Smażony kalafior wykonany według przepisu z książki (cuuuudownej) Jerozolima by Yotam Ottolenghi. Zobacz więcej
Jeżeli kiedyś zechce mnie odwiedzić Yotam Ottolenghi albo chociaż Nigel Slater to na pewno podam im właśnie ten krem ze szparagów. Krem jest w połowie na śmietanie a w połowie na delikatnym bulionie, Zobacz więcej
w metalowej puszce żeby nie traciły świeżości i ćwiczę silną wolę bo ciężko się im oprzeć. Te dzisiejsze ciasteczka chałwowe robi się równie szybko jak ciasteczka orzechowe i, niestety, równie szybko Zobacz więcej
Cebule i daktyle wrzucam do jednej miski, wsypuję dwie szczypty soli, dodaję ocet biały, mieszam, odstawiam. Na rozpuszczonym maśle z dodatkiem oliwy prażę migdały i jednocześnie smażę grzanki, Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Bakłażany z granatem

Bakłażany z granatem 38

0
W końcu i ja je zrobiłam. :-) Autor przepisu: Yotam Ottolenghi. Bakłażany ok. 1 kg bakłażanów, przecinam je wzdłuż na pół i miąższ kroję w kratkę nie przecinając skórki za'atar oliwa sól, pieprz Sos: Zobacz więcej
Dwie książki, a raczej księgi, czekają na mojej półce do czytania. „Jerozolima” – autorzy: Yotam Ottolenghi oraz Sami Tamimi Książka doskonale znana i ceniona przez kulinarne środowisko, ale Zobacz więcej