yotam jerusalem

minut. W razie konieczności dodać odrobinę wody. Zdjąć rondelek z gazu. Wyjąć kardamon i laskę wanilii. Dodać masło, skondensowane mleko, miód i szczyptę soli. Mieszać do chwili rozpuszczenia się Zobacz więcej
Nigdy nie byłam fanką śmietanowych sosów do makaronu, a przez długi czas nie wpadło mi nawet do głowy, by łączyć makaron z jogurtem. Jest to kolejna rzecz, której nauczył mnie Yotam Ottolenghi - odkąd Zobacz więcej
Buraczane purée. Eee, powiecie, co może być niezwykłego w zmiksowanych burakach? Powiem wam, co mnie w nich zachwyciło. Na początku zdjęcie. Jak już pisałam w recenzji Jerusalem, fotografie w tej Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi jest moim guru kulinarnym. Wiem, wiem, użyłam już tego określenia wcześniej, w odniesieniu do Davida Lebovitza. Nie zmieniłam zdania, bez obaw, David Lebovitz to guru czekoladowe i w Zobacz więcej
orzechy). Orzechy grubo posiekać lub lekko utłuc w moździerzu i wysypać je na kalafiora. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem dobrze wymieszać. Podawać w temperaturze pokojowej. Przepisy Zobacz więcej
tytuł, „Plenty More”, a w Polsce niebawem ukaże się tłumaczenie bestsellerowego „Jerusalem”!)), stale publikuje na łamach „Guardiana” oraz innych magazynów kulinarnych. Wystąpił w jednej serii Zobacz więcej
czasu do czasu nachodzi mnie jednak ochota na coś konkretnego i bardzo słodkiego. Tak właśnie stało się i tym razem. Szukałam przepisu pół dnia. Nic mi nie pasowało, nic mi się nie podobało. Na Zobacz więcej
wcześniej upiekłam sobie CIASTO. Upiekłam i muszę je sobie teraz zjeść, ponieważ A. nie lubi chałwy. Jak można nie lubić chałwy??? W tej paczce od listonosza były trzy książki: Jerusalem, Plenty i Zobacz więcej
, masą przypraw, oliwkami, migdałami i rodzynkami. Uwielbiam go! Jestem chyba nawet lekko od niego uzależniona. Przepis pochodzi z książki "Jerusalem" Autorzy: Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Przepis: Zobacz więcej
, inni miodu. W każdym razie tym, co je łączy, jest wilgotna, ale lekko konsystencja i aromatyczny smak". Yotam Ottolenghi Sami Tamimi Jerusalem Ciasto z semoliny z kokosem i konfiturą pomarańczową Zobacz więcej
Sałatka, do której podeszłam dość sceptycznie, ale naprawdę mi posmakowała. Mamy tu chrupiące prażone orzechy, twarde i soczyste nasiona granatu, świeżość i chrupkość selera naciowego i neutralny, ale Zobacz więcej
Czekolada, pomarańcze i migdały to dla mnie trio idealne. Moja ulubiona tabliczka czekolady składa się właśnie z tych trzech składników. Po przepis na dzisiejsze ciasto znowu sięgnęłam do sprawdzonego Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Readeat.pl
Pasta z dyni i tahiny

Pasta z dyni i tahiny 21

0
Dynia i tahina. Połączenie, które Yotam Ottolenghi w swojej książce „Jerusalem” opisuje jako magiczne. Mieszanka, która na zawsze pozostaje w pamięci, do której ciągle chcemy powracać. I tak jest z Zobacz więcej
Nie wiem, jak to się stało, że nie zamieściłam do tej pory żadnego przepisu z Jerusalem.Właściwie, to nie pojmuję, dlaczego publikuję tak mało przepisów z książek kucharskich, których jednak trochę Zobacz więcej
, bo można podać na stół blachę pełną kawałków mięsa w towarzystwie warzyw, owoców i przypraw, a przyjęcie (przynajmniej od strony kulinarnej) na pewno będzie udane... Przed państwem danie wspaniałe: Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi wyczarowuje cuda z warzyw. Ze zwykłych składników: pospolitej natki pietruszki, pęczaku i sera feta (polski ser fetopodobny też pasuje), w połączeniu z niezwykłymi przyprawami Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłonomia
Hummus idealny

Hummus idealny 139

2
albo siedem godzin. Do dodawania sody przyznają się wszystkie autorytety w kwestii hummusu - Yotam Ottolenghi w Jerusalem;Basia z bloga Makagigi; pan w Jeruzalem, u którego zjadłam najlepszy hummus w Zobacz więcej
na ciasto z cudownej książki kucharskiej Jerusalem. Tak powstał drożdżowy warkocz z owocami leśnymi i masą serową z marcepanem! Ciasto jest przepyszne, wilgotne z mocno wyczuwalnym aromtem skórki Zobacz więcej