yotam ottolenghi

Autor:Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi Tytuł:Jerozolima Liczba stron: 320 Liczba przepisów: 120 Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”:33 Marzyłam o tej książce odkąd po raz pierwszy zobaczyłam ją na półce Zobacz więcej
Pojawienie się, pod koniec ubiegłego roku polskiego tłumaczenia książki „Yerusalem” Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi, było wydarzeniem na rynku książek kulinarnych. Podczytywałam sobie tę książkę po Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi, Ramael Scully – Nopi. Piąte dzieło świetnie znanego na całym świecie i popularnego również w Polsce szefa kuchni, tele-kucharza, autora książek kulinarnych i właściciela kilku lokali Zobacz więcej
"Jerozolima. Książka kucharska" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi - recenzja książki | Mienta blog Strona główna O MNIE Moje publikacje WSPÓŁPRACA Kontakt Wybierz kategorie Babeczki i muffiny(50) Zobacz więcej
Około dwóch lat temu widziałam w programie Marty Stewart jak Yotam Ottolenghi, promując swoją książkę Plenty, przygotowywał tę tartę. Tarta i książka bardzo mi przypadły do gustu. Ze zrobieniem tarty Zobacz więcej
Przepis na ten rosół/bulion wegetariański zaczerpnąłęm z bogatych zasobów Yotama Ottolenghiego, którego przepisy są kopalnią świeżych pomysłów na gotowanie i otwierają oczy na niestandardowe Zobacz więcej
2 opakowania tofu naturalnego (łącznie niecałe 400 g) – wżadnym razie sztucznie wędzone wynalazki, mąka kukurydziana, olej roślinny do smażenia tofu, 2 kopiate łyżki masła do sosu, pęczek dymki, 3 Zobacz więcej
Składniki: 200 g soczewicy zielonej (lub brązowej) Puszka pomidorów + szczypta cukru Trzy duże ząbki czosnku Dwie łyżki masła Dwie łyżki oliwy łyżeczka kminu łyżeczka kolendry cebuli czerwonej Zobacz więcej
ryz, koryntki, orzeszki piniowe, posiekana natke, miete, przyprawy i polowe soku z cytryny. Smazyc kolejne 5 min. na malym ogniu, mieszajac od czasu do czasu. Cukinie umyc, osuszyc, przekroic wzdluz Zobacz więcej
burgery z dorsza. Kluczowe jest posiekanie ryby na drobniutkie kawałki – nie miazgę. Nie wolno ryby mielić. Dzięki temu w pozostaje ona wyczuwalna a sam burger nie wyjdzie twardy. Kawałek Zobacz więcej
Gorąca zupa jogurtowa z pęczakiem to moje najnowsze odkrycie zainspirowane przepisem z książki Jerozolima. Sami autorzy zaczerpnęlipomysł z kuchni ormiańskiej i sefardyjskiej. Zupa jest pyszna i Zobacz więcej
Jest to według mnie najpiękniejsza tarta z książki Plenty Yotama Ottolenghi. Zrobiłam tę tartę zmieniając to i owo. A właściwie to wzbogaciłam pieczoną przeze mnie wcześniej tartę o bakłażana, cukinię Zobacz więcej
same pyszne ogórki - askorbinowa energia przygotowana na całą zimę. Zaraz po garderobie uzupełnionej o wszystkie brakujące elementy, które w tej chwili stanęły Wam przed oczami…, jesienią ocieplam Zobacz więcej
Smażony kalafior, kawałek kotletka schabowego, jajko na twardo, pomidor, ogórek, mandarynka i liczi. Smażony kalafior wykonany według przepisu z książki (cuuuudownej) Jerozolima by Yotam Ottolenghi. Zobacz więcej
Zielona sałata ze słodko-kwaśnym dressingiem to lekarstwo na zimową, paskudną aurę. Jeśli znudził się Wam klasyczny dressing vinegrette do sałaty, z pomocą przychodzi Yotam Ottolenghi. Dziś przepis na Zobacz więcej
Jeżeli kiedyś zechce mnie odwiedzić Yotam Ottolenghi albo chociaż Nigel Slater to na pewno podam im właśnie ten krem ze szparagów. Krem jest w połowie na śmietanie a w połowie na delikatnym bulionie, Zobacz więcej
Jeśli lubicie chałwę i sezamki to te ciasteczka będą Wam bardzo smakować. To właśnie z myślą o nich kilka dni temu zrobiłam domową pastę tahini. Lubię mieć w domu zachomikowane jakieś ciasteczka bo Zobacz więcej
Cebule i daktyle wrzucam do jednej miski, wsypuję dwie szczypty soli, dodaję ocet biały, mieszam, odstawiam. Na rozpuszczonym maśle z dodatkiem oliwy prażę migdały i jednocześnie smażę grzanki, Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Bakłażany z granatem

Bakłażany z granatem 48

0
W końcu i ja je zrobiłam. :-) Autor przepisu: Yotam Ottolenghi. Bakłażany ok. 1 kg bakłażanów, przecinam je wzdłuż na pół i miąższ kroję w kratkę nie przecinając skórki za'atar oliwa sól, pieprz Sos: Zobacz więcej
Dwie książki, a raczej księgi, czekają na mojej półce do czytania. „Jerozolima” – autorzy: Yotam Ottolenghi oraz Sami Tamimi Książka doskonale znana i ceniona przez kulinarne środowisko, ale Zobacz więcej