yotam plenty

systematycznie umieszczać na blogu. Na pierwszy ogień pyszne obiadowe danie, czyli słoneczne i aromatyczne Indian ratatouille. Przepis pochodzi z książki 'Plenty More', Yotam Ottolenghi, a ja Zobacz więcej
a jemu warto zaufać. Sałatka z pomarańczy, rzodkiewki i daktyli przepis na podstawie książki Plenty More, Yotam Ottolenghi sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku, roztarte 1 łyżeczka wody z Zobacz więcej
Około dwóch lat temu widziałam w programie Marty Stewart jak Yotam Ottolenghi, promując swoją książkę Plenty, przygotowywał tę tartę. Tarta i książka bardzo mi przypadły do gustu. Ze zrobieniem tarty Zobacz więcej
agilera73
agilera73 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokusa w kuchni
Sniadanie Mistrza

Sniadanie Mistrza 320

4
Mój Mistrz łączenia niesamowitych smaków. To Yotam Ottolenghi. Niedawno została zakupiona jego druga książka pt."PLENTY". Nie będę recenzować książki,powiem tylko tyle, że ta pozycja jest w zasadzie Zobacz więcej
affogato
affogato Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w nastroju na...
Brukselka z tofu

Brukselka z tofu 226

2
Danie równie nieskomplikowane jak jego nazwa. Autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi, którego gust kulinarny bardzo mi odpowiada, i mam nadzieję, że kiedyś jego "Plenty" wyląduje w moich zbiorach... Zobacz więcej
Wiosną i latem najchętniej sięgam po dania bezmięsne, choć bardzo lubię dźwięk skwierczącego na patelni kawałka mięsa to mnogość warzyw działa na mnie stymulująco. Sałatka pochodzi z mojej ulubionej Zobacz więcej
jest "Obfitość" (ang. "Plenty"), Yotam Ottolenghi. Od dłuższego czasu miałam chrapkę na dwie książki z przepisami Yotama Ottolenghi - "Plenty" i "Plenty more". Po zachwycie książką "Jerozolima" (moja Zobacz więcej
wymieszać całość, przykryć patelnię pokrywką i odstawić na kilkanaście minut, do czasu aż kaszka zmięknie i wchłonie płyn. Jeżeli trzeba doprawić jeszcze solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełożyć Zobacz więcej
Jamie Oliver i Yotam Ottolenghi to, jak już kilka razy pisałam, moi kuchenni ulubieńcy. Pierwszego cenię za charyzmę, poczucie humoru i proste sposoby na osiągnięcie głębi smaków. Drugiego, za świetne Zobacz więcej
, długie bakłażany 1/3 kubka oliwy virgin 2 łyżeczki tymianku; dobrze jest mieć kilka gałązek tymianku do dekoracji, ja nie miałam, użyłam tylko tymianku suszonego, kruszonego sól morska, pieprz 1 Zobacz więcej
przez 5-6 minut do czasu aż cebula zmięknie. Zamieszać od czasu do czasu. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać panko (bułkę tartą), zioła ii kapary. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Wnętrza Zobacz więcej
Czekałam na zrobienie tego dania odkąd znalazłam TEN film późną zimą (przepis z książki "Plenty"). Przyszedł w końcu sezon na bakłażany, a i granaty powróciły do sklepów. Londyński szef kuchni Yotam Zobacz więcej
Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, na którym blogu po raz pierwszy przeczytałam oYotamie Ottolenghim. Wiem tylko, że autorka (bardzo fajnego zresztą) rankingu książek kucharskich 2011 roku, piała Zobacz więcej
tytuł, „Plenty More”, a w Polsce niebawem ukaże się tłumaczenie bestsellerowego „Jerusalem”!)), stale publikuje na łamach „Guardiana” oraz innych magazynów kulinarnych. Wystąpił w jednej serii Zobacz więcej
Nie przyznam się ile świeczek zdmuchnęłam wczoraj. Długo musiałabym wymieniać, tak jedną po drugiej. Ok, będę szczera – nie było żadnego tortu, ani żadnych świeczek. Tego dnia nie było również Zobacz więcej
Jola M
Jola M Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jola'scooking
Wspomnienie Dubaju

Wspomnienie Dubaju 40

0
tego oczywiście sporo natki pietruszki i obowiązkowo arabskie pieczywo. Pasta z pieczonego bakłażana inspiracja : "Plenty", Yotam Ottolenghi 2 średnie bakłażany 2 łyżki tahini (pasta sezamowa) 1 Zobacz więcej
rabarbar z piekarnika i wystudzić. Tuż przed podaniem nałożyć do miseczek serek labneh z jogurtu. Na niego nałożyć rabarbar. Polać go płynem powstałym w trakcie pieczenia. Całość posypać skórką Zobacz więcej
mielone orzechy włoskie, mąkę, skórkę z cytryny, wanilię, 1 łyżeczkę kwiatów lawendy i sól. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylać do formy. Na wierzchu ułożyć promieniście połówki Zobacz więcej
, Plenty More) Potrzebne składniki: (na 4 osoby) główki młodej kapusty 3 młode marchewki kopru włoskiego 1 czerwona cebula 1 garść posiekanego koperku sól do smaku dressing 100 g jogurtu typu Zobacz więcej
na powierzchnię. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek i smażyć je przez 10 minut do chwili kiedy zmiękną, a masło nabierze orzechowego koloru. Dodać wszystkie Zobacz więcej