Przepis na yotam plenty

W zeszłym miesiącu pisałam Wam o książkach na, które czekam tej jesieni. Pomimo, że bardzo staram się ograniczyć ilość kupowanych pozycji, to koniec roku jest trudnym sprawdzianem tego postanowienia. Zobacz więcej
Bardzo dokładnie pamiętam ten dzień, kiedy zkartonika wyciągnęłam niewymiarową książkę kucharską naokładce którejwidniało nazwisko Ottolenghi. Wzasadzie nie wiem, czemu akurat tę przesyłkę pamiętam Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi jest moim guru kulinarnym. Wiem, wiem, użyłam już tego określenia wcześniej, w odniesieniu do Davida Lebovitza. Nie zmieniłam zdania, bez obaw, David Lebovitz to guru czekoladowe i w Zobacz więcej
Magda K.
Magda K. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fantazje kulinarne Magdy K.
Indian ratatouille

Indian ratatouille 76

Jeszcze nie tak dawno, gdy byłam w ciąży, najchętniej nie wchodziłabym do kuchni, teraz zmiana o 100%, najchętniej w ogóle bym z niej nie wychodziła. Wertuję moje książki kulinarne, przeglądam Zobacz więcej
Jamie Oliver i Yotam Ottolenghi to, jak już kilka razy pisałam, moi kuchenni ulubieńcy. Pierwszego cenię za charyzmę, poczucie humoru i proste sposoby na osiągnięcie głębi smaków. Drugiego, za świetne Zobacz więcej
affogato
affogato Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w nastroju na...
Brukselka z tofu

Brukselka z tofu 242

Danie równie nieskomplikowane jak jego nazwa. Autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi, którego gust kulinarny bardzo mi odpowiada, i mam nadzieję, że kiedyś jego "Plenty" wyląduje w moich zbiorach... Zobacz więcej
Sałatka pośrednia – z jednej strony stanowiąca pożegnanie chłodnego zimowego sezonu na pomarańcze, a z drugiej strony ciepłe powitanie nowalijek, młodych sałat i rzodkiewki. Dodawanie cynamonu do Zobacz więcej
agilera73
agilera73 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pokusa w kuchni
Sniadanie Mistrza

Sniadanie Mistrza 337

Mój Mistrz łączenia niesamowitych smaków. To Yotam Ottolenghi. Niedawno została zakupiona jego druga książka pt."PLENTY". Nie będę recenzować książki,powiem tylko tyle, że ta pozycja jest w zasadzie Zobacz więcej
Wiosną i latem najchętniej sięgam po dania bezmięsne, choć bardzo lubię dźwięk skwierczącego na patelni kawałka mięsa to mnogość warzyw działa na mnie stymulująco. Sałatka pochodzi z mojej ulubionej Zobacz więcej
Ostatnio krucho u mnie z czasem. Zdjęcia ze Szwecji czekają grzecznie w kolejce do obróbki, kilka historii leży w głowie, czekając na opisanie. Kwietniowe "lubię" już wynotowane w zeszycie, ale Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Good morning Monsieur Ottolenghi

Good morning Monsieur Ottolenghi 245

Nie przyznam się ile świeczek zdmuchnęłam wczoraj. Długo musiałabym wymieniać, tak jedną po drugiej. Ok, będę szczera – nie było żadnego tortu, ani żadnych świeczek. Tego dnia nie było również Zobacz więcej
Pojawienie się, pod koniec ubiegłego roku polskiego tłumaczenia książki „Yerusalem” Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi, było wydarzeniem na rynku książek kulinarnych. Podczytywałam sobie tę książkę po Zobacz więcej
"Obfitość" to cudowna wegetariańska książka nie tylko dla jaroszy autorstwa Yotama Ottolenghi, Jest on znanym autorem kilku książek kucharskich, między innymi Jerozolimy, Ottolenghi, The Cookbook i Zobacz więcej
Czekałam na zrobienie tego dania odkąd znalazłam TEN film późną zimą (przepis z książki "Plenty"). Przyszedł w końcu sezon na bakłażany, a i granaty powróciły do sklepów. Londyński szef kuchni Yotam Zobacz więcej
Sezon grillowy dopiero się rozpoczyna. Dziś kolejny nowy przepis w sam raz na spotkanie weekendowe z przyjaciółmi. Polędwiczka wieprzowa ma to do siebie, że lubi wyraźne smaki. Zamarynowałam ją więc z Zobacz więcej
Ciekawa jestem, czy przeprowadzono kiedyś badania, jak ma się pora roku do czytania. Czy długie jesienne dni sprawiają, że wzrost czytelnictwa rośnie, a może to latem, podczas wakacji pochłaniamy Zobacz więcej
pistachio-lo
pistachio-lo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pistachio-lo
Jesienne pomidory nadziewane.

Jesienne pomidory nadziewane. 237

Czuję na około siebie jesień. Poranne wstawanie nie jest już tak łatwe. Ciemność za oknem trochę mnie dezorientuje. Budzę się i zastanawiam się czy to jeszcze noc, czy już ranek. Poranna wilgoć i mgła Zobacz więcej
Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, na którym blogu po raz pierwszy przeczytałam oYotamie Ottolenghim. Wiem tylko, że autorka (bardzo fajnego zresztą) rankingu książek kucharskich 2011 roku, piała Zobacz więcej
Kiedy na targach pojawia się rabarbar, wtedy w pełni odczuwam, że jest już wiosna. Niedługo będą szparagi, młoda cebulka, truskawki.... Natura pędzi jak oszalała, jakby chciała nadrobić uśpienie. Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi, Ramael Scully – Nopi. Piąte dzieło świetnie znanego na całym świecie i popularnego również w Polsce szefa kuchni, tele-kucharza, autora książek kulinarnych i właściciela kilku lokali Zobacz więcej