z bryndzą

gosia47-47
gosia47-47 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje kuchenne hobby
Bryndza

Bryndza 395

0
Bryndza to miękki ser podpuszczkowy produkowany z mleka owczego. Produkowany w wielu krajach m.in. w Polsce, Austrii, Czechach, na Słowacji i Ukrainie. Słowo bryndza pochodzi z języka wołoskiego (por. Zobacz więcej
Bryndza to ser miękki, podpuszczkowy produkowany ze świeżego mleka owczego lub mieszaniny mleka krowiego i owczego. Ma ostry, kwaskowy i dosyć słony smak. Ponieważ nie mam dostępu do mleka owczego, Zobacz więcej
Moja bryndza U mnie w domu czasem by przełamać rutynę, przyrządza się takąwłasśnie „bryndzę”- może nie jest to bryndza taka jak ta górska, prawdziwa, ale jakiś nasz sposób na to by ser nie był tylko Zobacz więcej
Bułeczki na jeden gryz, no może na dwa. Robi się je bardzo prosto, są smakowite i na śniadanie wyśmienite. Takie małe bułeczki do szkoły na drugie śniadanie naszej pociechy będą zaciekawieniem dla Zobacz więcej
Placki ziemniaczane z bryndzą Składniki 6 dużych ziemniaków 1-2 jajka kilka łyżek mąki w zależności jak rzadkie jest ciasto 1/2 szklanki wody mineralnej opakowanie bryndzy sól pieprz olej Zobacz więcej
Składniki na 2 porcje: 1/3 kg ziemniaków (nie młodych) mąka pszenna pół na pół z krupczatką 2 jajka bryndza - mała kostka wędzona słonina Ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru wody. Dodać Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Jajka faszerowane z bryndzą

Jajka faszerowane z bryndzą 154

0
Jeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecam składniki 4 jajka 3 - 4 łyżki posiekanego koperku + koperek do Zobacz więcej
Kiedy mamy chwilkę czasu możemy przygotować sobie sycącą grzankę, która jest dokonała na początek dnia. Dzisiaj postanowiłam do niej dodać bryndzą, pomidory, ogórki i oliwki. Całość ułożona na Zobacz więcej
Zupa z bryndzy to specjał kuchni słowackiej. Trochę było śmiesznie, kiedy powiedziałm, że zrobię zupę z bryndzy, bo mamy w domu psa, który tak się wabi;) Ale ani grama mięsa w niej nie ma;) Bardzo nam Zobacz więcej
Dawno nic nie gotowałam :) Zupa ma dużo smaku i jest bardzo gęsta + ewentualnie bez bryndzy też jest bardzo dobra. Składniki: 4 cukinie 1 por 1cebula 1 ziemniak 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu 80 g Zobacz więcej
: 1 awokado 1 łyżka sera bryndza 2ząbki czosnku 1 szczypta pieprzu 4 tosty pełnoziarniste czarne oliwki do dekoracji Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżką. Następnie ugnieść Zobacz więcej
Te grzanki pamiętam jeszcze z dzieciństwa kiedy czasem pojawiały się na naszym stole na kolację. Były inaczej przyprawione, ale podstawa została ta sama. Do tego potarte czosnkiem tuż po upieczeniu, Zobacz więcej
Witajcie dzisiaj przepis na wspaniały dodatek do każdego obiadu. Gnocchi troszkę inaczej czyli z bryndzą Składniki: 1 opakowanie (250 g) sera śmietankowego 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/2 Zobacz więcej
Znudziły się Wam klasyczne pierogi ruskie? Zastąpcie biały ser bryndzą. Efekt jest nieziemski. potrzebne składniki: Ciasto: 1 kg mąki, 2 jajka, szczypta soli, 1 łyżka oleju 1 szklanka gorącej wody. Zobacz więcej
Dzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam tej pasty nie Zobacz więcej
Kto lubi pierogi ruskie, temu z pewnością przypadnie do gustu smak tych kotletów. Nam taki obiad na góralską nutę bardzo smakował :) KOTLETY ZIEMNIACZANE Z BRYNDZĄ ok. 700g ziemniaków, 200g bryndzy, 2 Zobacz więcej
PIECZONE ZIEMNIAKI Z BRYNDZĄ Z wypadu doZakopanegopoza oscypkami i pomysłem napanierowany oscypekprzywiozłam także inny ser - owczą bryndzę. Jest to słony ser o wyrazistym smaku. Niby to biały Zobacz więcej
Ten przepis podpatrzony jest u Jakubiaka, na którego program trafiłam w tym tygodniu. Lubię jego kuchnię, ponieważ nawiązuje do naszej polskiej tradycji, ale w nowoczesny sposób. Do tego gotuje z Zobacz więcej
Kolejne wcielenie śledzia...czy pyszne ? Spróbować można :) Składniki 500 g filetów śledziowych 250 g bryndzy 250 ml kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku 3 łyżki zielonego groszku pół strąka czerwonej Zobacz więcej