z ciekłego azotu

ZOBACZ TAKŻE:

Jeśli jeszcze nie byliście w N'Ice Cream Factory (Chmielna 9, Warszawa) to jak najszybciej musicie tam zajrzeć! Dlaczego? Obejrzyjcie poniższy VLOG a na pewno nabierzecie ochoty na lody z...ciekłego Zobacz więcej
będę podawać przepisy na potrawy proste i nie wymagające ciekłego azotu i sproszkowanego kła tygrysa syberyjskiego. Będą smaki różne, czasem dziwne ale nie wywołujące womitowania. Kiedyś podałam na Zobacz więcej
inny tego typu chociaż z pewnością nie tak puszysty, bo nie schłodzony w ciekłym azocie. Tak czy owak jeśli ktoś lubi serki orzechowe to warto go zrobić samemu bo i smaczny, i tani a już na pewno Zobacz więcej
, rukolą, siemieniem lnianym i granitą z oliwy truflowej 3) sorbet na ciekłym azocie z grysem owocowym. W spotkaniu uczestniczyli Katarzyna Piecychna z Magazynu Wino, Sylwia z Kuchnia w formie, Zobacz więcej
Cynowa
Cynowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cynowa Łyżeczka
lista wymarzonych

lista wymarzonych 282

0
co z jeziora - Deser z jadalnym złotem, srebrem i truflami - Puszyste naleśniki ze syropem klonowym podane do łóżka - Gruzińskie pierogi chinkali - Kawior z jesiotra - Stek z tuńczyka - Meksykańska Zobacz więcej
Loulou
Loulou Obserwuj blogaObserwujesz bloga
LouLouBlog
Konfitury wiśniowe

Konfitury wiśniowe 1481

1
Konfitury wiśniowe – miałam ten przepis wcześniej opublikować, gdy do kupienia były jeszcze bardzo tanie wiśnie… No cóż. Jest teraz, ale jest wart wszystkich pieniędzy wydanych na droższe w tej chwili Zobacz więcej
Sernik bez sera? Brzmi trochę, jak jakiś wytwór kuchni molekularnej :)) Ale spokojnie nie będzie w przepisie ciekłego azotu, jadalnego szkła czy innych wynalazków ... a głównym i tajemniczym Zobacz więcej
Kuchnia Molekularna – warsztaty w Moo Moo Ostatnio miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych dotyczących Kuchni molekularnej w krakowskiej restauracji Moo Moo. Warsztaty prowadził Zobacz więcej
Kto lubi kokosanki? Może te przypadną komuś do gustu? Pełne smaku kokosa, limonki i ananasa. Zrobione z mąki kokosowej, bezglutenowe. Jeżeli jej nie macie, zwykła mąka pszenna też będzie świetna. Zobacz więcej
. Restauracja Mylos zaprosiła blogerów kulinarnych na pokaz i degustację kuchni molekularnej, czyli gotowania za pomocą ciekłego azotu, który ma temperaturę ok. -190'C. Pokaz poprowadzili Marcin Zobacz więcej
lody są robione po przyjęciu zamówienia! Wybiera sie bazę, 3 dowolne składniki i pod wpływem ciekłego azotu lody powstają natychmiastowo. Mój lód - mleko sojowe, maliny, chałwa i biała czekolada - Zobacz więcej
wody o temperaturze 80 stopni, na około minutę, tuż przed zaserwowaniem dania. Cytrynowy piasek powstał z soku cytryny i oliwy z oliwek extra vergine (20 g oliwy, 10 g soku) przy wykorzystaniu Zobacz więcej
się w ustach, a warzywa były niezwykle chrupkie i delikatne. Uwielbiam takie smaki. Ostatni pokaz live, na który załapaliśmy się z Mistrzem, należał do Jakuba Ignysia, który przygotował sałatkę w Zobacz więcej
Macie swojego kulinarnego idola? Bo ja mam, i to aż dwóch! Jeden to niejaki Heston Blumenthal, kulinarny eksperymentator-wynalazca, który najbardziej ze wszystkiego lubi wybuchy i ciekły azot. Zobacz więcej
. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce z sosem z białej czekolady, bezikami, a przed podaniem polane ciekłym azotem, super efekt oraz gruszka marynowana w białym winie. Zobacz więcej
Amber
Amber Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchennymi drzwiami
L’Arc  Varsovie

L’Arc Varsovie 110

0
z miodem gryczanym i ginem Na oczach gości zaprezentowano przygotowanie sorbetu za pomocą ciekłego azotu. Smak zachwycający. Ostryga japońska podana w towarzystwie wodorostów Dla mnie idealna. Zobacz więcej
hawajskiej, koreańskiej, nowoorleańskiej, teksańskiej, europejskiej i latynoskiej. Jest też Tobby's Ice Cream zamrażający lody ciekłym azotem i The Yum Yum Cupcake Truckz bajecznie kolorowymi Zobacz więcej
. Pierwszego wieczoru miałam okazję uczestniczyć w cudownych warsztatach vege pod okiem profesjonalnych szefów kuchni - Michała Jarzombka oraz Bartosza Otremby. Przygotowywaliśmy wspólnie bardzo Zobacz więcej
:) Poza tym przygotowywaliśmy pasty do kanapek, sałatki. leczo oraz lody z soku warzywnego, schładzane ciekłym azotem. :) Robiły nieziemskie wrażenie :) Po warsztatach wzieliśmy udział w uroczystej Zobacz więcej
, która w filmie zmienia smak gulaszu, a także – zmienia oblicze głównego bohatera, reportera poszukującego receptury perfekcyjnej potrawki (…) pobawiliśmy się różnymi solami. Co prawda nie udało nam Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: