z dynią i burakami

Nie mogła się zdecydować, więc postanowiłam zrobić dwie wersje pasty hummus! Pasta jest świetna do kanapek, jako dodatek do dania głównego, czy po prostu jako przekąska ;) Na bazie ciecierzycy, czyli Zobacz więcej
Zupa - krem. Wykorzystałam dynię Hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać ze skórki, a poza tym ma intensywny pomarańczowy kolor. Można również użyć polskiej odmiany Justynka, lecz tą dynię zawsze Zobacz więcej
Zupa - krem. Wykorzystałam dynię Hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać ze skórki, a poza tym ma intensywny pomarańczowy kolor. Można również użyć polskiej odmiany Justynka, lecz tą dynię zawsze Zobacz więcej
Pasjo-Natka
Pasjo-Natka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasjo-Natka
Sok z dyni i buraka

Sok z dyni i buraka 894

0
Tym razem na wpis do bloga zasługuje sok z buraka i dyni. Sok z buraka mimo przekonania wielu ludzi, nie zawiera bardzo dużo żelaza. Jednak ma właściwości, które pobudzają procesy krwiotwórcze, Zobacz więcej
Zamiast kupować ćwikłę, zaopatruję się coraz częściej w buraki i sama przygotowuję surówkę z tych słodkich i zdrowych warzyw. Przepis można modyfikować, dodając różne marynaty. Świetnie nadają się: Zobacz więcej
W różowym szlafroku popijam poranną kawę. Podgryzam grzanki z razowego chleba przykryte różową pastą. Bo dlaczego nie zrobić czegoś inaczej? Różowy hummus ma posmak czosnku i sezamu, jest lekko słodki Zobacz więcej
Została mi ostatnia dynia hokkaido w moich zapasach. Nie mam miejsca na mrożenie puree z dyni, więc całe sztuki trzymałam w piwnicy. Niestety nie wszystkie przetrwały w dobrym stanie i kilka musiałam Zobacz więcej
Jedna z najlepszych buraczanych sałatek jakie jadłam, bardzo miły akcent na zakończenie sezonu na buraki. Aż żal, że ten sezon się już kończy, bo buraki uwielbiam i sporo ich zjadam. Jeśli to prawda, Zobacz więcej
Składniki: 4 średnie buraki dwie duże garście łuskanych pestek dyni 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz olej z pestek winogron Buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na Zobacz więcej
Nic tak nie dodaje energii jak owocowo warzywne smoothie! A jesienią, w pochmurne i deszczowe dni, mamy jej jak na lekarstwo. No właśnie, nie doładowujmy się lekarstwami, tylko koktajlami! (I roślinną Zobacz więcej
Składniki: 4 zapieczone buraki 1 mała dynia hokkaido 2 łyżki majeranku 3 łyżki oregano 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego Zobacz więcej
K asza + M us dyniowy + Burak We Francji dziś świętują Święto Trzech Króli zajadając się Galette de Rois. Znalezienie figurki i zostanie królem jest tylko pretekstem do spróbowania tego migdałowego Zobacz więcej
przekonywać, że warto ją zrobić:) Składniki: ok. 150g upieczonej dyni hokkaido 1/2 awokado 3 nieduże pieczone buraki garść różowego winogrona kawałek świeżego imbiru łyżeczka posiekanej papryczki Zobacz więcej
Dziś na śniadanie proponuję kanapki z pieczoną dynią i burakiem - choć nie tylko.Do tego porcja soku Tymbark 100% bez cukru. Często warzywa do kanapek piekę dzień wcześniej bo rano zawsze brakuje Zobacz więcej
A dzisiaj sałatka, którą możemy przygotować za jednym zamachem z zupą krem z dyni. Dlaczego? Bo wszystko razem upieczemy :) A taka sałatkę możemypodaćna przystawkę albokolację Składniki: 100 g Zobacz więcej
Bardzo smaczna i wdzięczna do zrobienia. Inspirację zaczerpnęłam od Agnieszki Kręglickiej. Zrobiłam ją w prezencie zanosząc na imprezę. Obdarowana i goście byli zachwyceni smakiem. Sałatkę dołączam do Zobacz więcej
Pyszne, kolorowe, cieszące oko i podniebienie danie wchodzi na stałe do mojego kulinarnego repertuaru. Danie powstało w ramach Święta Dyni organizowanego przez Beę. Quiche z dynią, burakami i kozim Zobacz więcej
kremowa zupa z dyni, buraczków, ziemniaków, marchewki i jabłka znowu kremowa kolorowa zupa, tym razem dyniowo buraczkowa. nawet bez dodania jakichkolwiek przypraw jej smak był świetny. doprawiłam więc Zobacz więcej
Sałatka z dyni w marcu? Jak najbardziej tak, zwłaszcza, gdy ma się jeszcze dynię z własnej działki. Nie miałam ich dużo, ale ta bardzo długo dojrzewała i w sumie to bardzo dobrze, bo pewnie też by Zobacz więcej
Dzisiaj coś do pochrupania :) To miała być sałatka, ale zjedliśmy na ciepło w miejsce obiadu z dodatkiem kotletów z soczewicy :) Danie smakuje zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu, do Was należy Zobacz więcej