Figi dojrzały już jakiś czas temu, ale można je jeszcze kupić w sklepach (głównie na sztuki).Figi nie mogą długo leżeć, a szkoda, bo smakują zupełnie inaczej niż pozostałe owoce dostępne na
Zobacz więcej
Podczas urlopu w Chorwacji figi mogliśmy zrywać z drzewa, które rosło pod naszym domem, a przemiła pani gospodyni dostarczała nam codziennie miseczkę fig – chyba na wypadek, gdyby nie chciało nam się
Zobacz więcej
Gdyby ktoś kiedyś zapytał mnie, jakie owoce najchętniej „zamknęłabymw słoiki”, bez wahania odpowiedziałabym, że figi. Smak dżemu z fig jest uzależniający, pasuje do serów, pasztetów ale też sprawdza
Zobacz więcej
Najchętniej sama zjadłabym wszystkie porcje :) Może dlatego, że uwielbiam każdy składnik i sama nie wiem co bardziej: czy figi, czy mascarpone. Figi z mascarpone to deser, któremu nie mogę się oprzeć.
Zobacz więcej
Figi karmelizowane przez kilka dni w cukrze doskonale nadają się by je podać na podwieczorek do gorącej herbaty, smakować będą z lodami waniliowymi lub z ulubionymi serami. Przepis na karmelizowane
Zobacz więcej
Doczekałam się- sezon figowy rozpoczęty. Uwielbiam te owoce szczególnie w wytrawnej odsłonie, więc zapraszam was do mojej figowej wariacji. Przepis łatwy, szybki a efekt bardzo smaczny. Składniki:
Zobacz więcej
Figi właśnie pojawiły się w moich lokalnych sklepach. Są dojrzałe, słodkie i świeże. Owoce figowca kształtem przypominają większą piłeczkę ping-pongową w kolorze fioletowym, a w bursztynowym środku
Zobacz więcej
W krajach Bliskiego i Dalekiego Wschodu figa uchodzi za jeden z najstarszych owoców leczniczych. Miękki miąższ świeżych fig rozpływa się w ustach. Ich miodowy smak oraz specyficzny zapach może nam się
Zobacz więcej
Sezon na figi trwa i trzeba z niego korzystać. Figi są wspaniałym dodatkiem do sałatek, do mięs, zapiekane, karmelizowane… Dzisiaj proponuję zapiekane figi z szynką dojrzewającą, migdałami lub
Zobacz więcej
Nalewkę z fig suszonych można praktycznie przygotowywać przez cały rok. Do największych zalet figowej należy to, że nie trzeba poświęcić dużo czasu na jej przygotowanie. Podany tu przepis na nalewkę
Zobacz więcej
Figi Zapiekane przepis Figi Zapiekane przepis na szybką i smaczną przekąskę z żółtym serem i boczkiem. Dziś zapraszam Was na pierwszy przepis, w którym główną rolę odgrywa wszystkim znana Figa Przepis
Zobacz więcej
Figi to owoce, które mogłabym jeść bez opamiętania i bez ograniczeń. Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach... Dzisiaj w wersji śniadaniowej na wynos :) Połączenie fig, kremowego jogurtu,
Zobacz więcej
Września hit - figi. W każdej postaci uwielbiane, lekko podpiekane z miodem brzmią idealnie. Dziś w wersji śniadaniowej - z naturalnym jogurtem i prażoną gryką. Składniki: dojrzała figa miód orzechy
Zobacz więcej
Szybka i przepyszna przekąska. Połączenie słodkiego i słonego z oliwą z oliwek i do tego świeże figi. Jak byłam dzieckiem moja babcia miała gdzieś znajomości i kupowała pyszne suszone figi, ich smak i
Zobacz więcej
Suszone figi dostarczają mnóstwa wartościowej energii potrzebnej szczególnie w chłodne i ponure dni zimy. W sklepach można kupić dosłownie wszystko, zawsze jednak to, co przyrządzone własnoręcznie ma
Zobacz więcej
W końcu świeże, ciemnofioletowe, Z mnóstwem mikroskopijnych pestek bezkarnie zgrzytających między zębami. Nie wiedzieć czemu, utkwił mi w głowie fragment pewnej książki, z figami właśnie w roli
Zobacz więcej
Figi mają dość specyficzny smak i trzeba się do nic samodzielnie przekonać. Wypróbować z czym nam pasują najlepiej. Ja zabrałam się najpierw zadesery z figami. Te najprostsze żeby się nie zrazić.Dżem
Zobacz więcej
Figi to owoce nie tylko smaczne ale i niesamowicie zdrowe. Najprawdopodobniej przybyły do Nas z Azji Mniejszej. Będąc na wakacjach we Włoszech, Grecji, Turcji czy Chorwacji na pewno będzie niejedna
Zobacz więcej
Dzisiaj coś dla miłośników fig. Jeśli ktoś, tak jak na przykład ja, w stosunku do fig żywi raczej obojętność, to i pewnie nadal ten deser nie zrobi na nim wrażenia, ale jeśli ktoś lubi, to polecam.
Zobacz więcej
Tydzień w Chorwacji minął jakoś bardzo szybko... Było ciepło, słonecznie, arbuzowo, melonowo, winogronowo... Ale najbardziej przypadło mi do gustu zjadanie fig prosto z drzewa:) Na przypomnienie tych
Zobacz więcej