z frużeliną wiśniową

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio jadłam. Sernik jest tak delikatny, że każdy jego kęs rozpływa się w ustach, a w połączeniu z frużeliną wiśniową smakuje wyśmienicie. Składniki spód: 15 dag Zobacz więcej
Tort urodzinowy mojego taty. Bardzo łatwy do zrobienia. Mi przygotowanie zajęło około 60 minut (łącznie z upieczeniem biszkoptu). Nawet moja mama była zaskoczona, że to takie proste. Do tego ciacho Zobacz więcej
Pamiętacie moje zakupy w Amplio? W koszyku miałam płatki jaglane, których byłam bardzo ciekawa, a do tej chwili już kilka razy wylądowały na moim stole i będą wpadać regularnie, bo są pyszne! A z Zobacz więcej
Uwielbiam smak tahini. W przyszłości planuję upiec sernik właśnie z jego dodatkiem. Problem jest taki, że ciężko znaleźć w Kielcach dobrej jakości tahini. Postanowiłam zastąpić tahnimi i wykorzystać Zobacz więcej
renesajenko
renesajenko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Rene
Deser z wiśniową frużeliną

Deser z wiśniową frużeliną 29

Z nowym rokiem coś bez pieczenia :) szybki i smaczny deser z serkiem mascarpone ifrużeliną z wiśni..... Składniki na 6 salaterek : - 250 ml serka mascarpone - 250 ml śmietanki 30 % - pół szklanki Zobacz więcej
Połączenie serka mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem śmietanki i serka homogenizowanego sprawia, że ten sernik jest niezwykle gładki, wręcz aksamitny, a delikatność masy serowej doskonale Zobacz więcej
Składniki: Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g zimnego masła 2 żółtka Budyń: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml Zobacz więcej
babka w formie
babka w formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
babka w formie
frużelina wiśniowa

frużelina wiśniowa 43

Przygotowując frużelinę wiśniową miałam przed oczami wspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek, który można Zobacz więcej
Chrupiąca beza z śmietaną i frużeliną wiśniową. Składniki: (ok 30 szt) Bezy: 8białek szczypta soli 480gcukru 2łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego Dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki frużelina Zobacz więcej
Mróz pokazał swoje oblicze. Konkretnie. Chociaż sądzę, że u nas jeszcze nie powiedział ostatniego słowa (za to na południu mocno przesuwa kreseczki na termometrze). Nadeszła prawdziwa zima, czapy Zobacz więcej
W poszukiwaniu ciekawych smaków, a jednocześnie prostych przepisów, znowu sięgnęłam do notatnika mojej cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano Zobacz więcej
Uwielbiam smak tahini. W przyszłości planuję upiec sernik właśnie z jego dodatkiem. Problem jest taki, że ciężko znaleźć w Kielcach dobrej jakości tahini. Postanowiłam zastąpić tahnimi i wykorzystać Zobacz więcej
Klimat trochę nadmorski, frużelina kojarzy mi się typowo ze spacerami po molo i wakacjami. Sezon na wiśnie powoli się kończy, jednakzamkniemy smaki laka w słoiku. Jak za oknem będzie ponuru Zobacz więcej
Od kiedy byłam dzieckiem aktywnie uczestniczyłam w przygotowywaniu potraw świątecznych.Żadne święta nie obyły się bez dobrego sernika, zarówno takiego z brzoskwiniami, jak i sernika z rosą a od dwóch Zobacz więcej
Weganizm nie oznacza, że musisz zrezygnować z tradycyjnych naleśników z serem. Bezmleczne i bezjajeczne naleśniki nadziewane tofu i polane wiśniowym kisielem prezentują się nieziemsko i są niebiańsko Zobacz więcej
Ivka
Ivka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ivka w kuchni
Sernikobrownie z frużeliną owocową

Sernikobrownie z frużeliną owocową 59

Trzy warstwy, które idealnie ze sobą harmonizują – mocno czekoladowe brownie, kremowy sernik i orzeźwiająca owocowa frużelina. Nie przesadzę chyba, jeśli napiszę, że to jedno z najlepszych połączeń Zobacz więcej
Zima to czas kiedy zaczynamy tęsknić za świeżymi owocami. Soczyste czereśnie, maliny czy truskawki - mają niepowtarzany smak i aromat. Żeby przywołać nieco letnie wspomnienia postanowiłam zrobić Zobacz więcej
Lena Gotuje
Lena Gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lena-gotuje
Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa 35

Czas na przetwory! Na pierwszy ogień idą WIŚNIE. Frużelinę wiśniową możemy użyć jako dodatek do deserów, ciast lodów, puddingów, gofrów, naleśników. Składniki: 1 kg wiśni, 7 łyżek cukru, łyżka mąki Zobacz więcej
Naturalny jogurt zawsze jest w mojej lodówce. Tam, gdzie się da, zamieniam śmietanę właśnie na niego. Kiedyś robiłam to głównie ze względów dietetycznych, teraz smakowych. Do przygotowywania deserów Zobacz więcej
Smaczny sernik z lekko kwaśną nutą żurawiny. Osobiście uwielbiam, gdy w ciastach są całe owoce, a nie przetarte przez sitko. Dlatego też góra ciasta jest słodko-kwaśna, bo znajdują się w niej również Zobacz więcej