z głowizny

czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Ruska głowizna

Ruska głowizna 1359

0
{{headerMessage}}
. Patrzaj, głowizna ruska u mnie jest. Ech, czasem człowiek musi być elastyczny. Poczłapałem za sołtysem i wyciągnąłem rodowe szklanki z duraleksu, gdyż biznes jest biznes, a z sołtysem dobrze żyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pół głowy wieprzowej 3 nóżki wieprzowe 4 l wody sól pieprz czosnek 2-3 marchewki cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka jajek na twardo groszek zielony z puszki Głowę i nóżki Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Cepeliny mojej mamy

Cepeliny mojej mamy 486

0
{{headerMessage}}
Danie czasochłonne i wymagające wiele zachodu. Do jego przygotowania potrzebne jest mięso wieprzowe – głowizna. Niełatwo je zdobyć, bo nie kupimy go w każdym sklepiku osiedlowym. Jednak warto się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ze słoniny, płuca wieprzowe ,wątroba wieprzowa , skrawki mięsa wieprzowego przerośnięte tłuszczem, mięso z głowizny ). 30 dag skwarek z podgardla . 50 dag sparzonej krwi wieprzowej. Rosół z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na tackach w sklepie i należy szanować każdy element poświęconego dla niego zwierzęcia. Czekam na dania z wątróbek, nerek, płucek, serduszek, żołądków, flaczków; a także innych zapomnianych Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Biała kaszanka

Biała kaszanka 1913

2
{{headerMessage}}
Smakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 Zobacz więcej
masterb2
masterb2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowyj
Flaki wołowe – polska tradycja

Flaki wołowe – polska tradycja 283

0
{{headerMessage}}
wstrętu, a przecież są zrobione z takich części zwierząt, których nikt by nie tknął na obiad. Są w nich wymiona, żołądki, serca, płuca, ryjki, głowizna i inne części. Dlaczego flaki tak obrzydzają Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dawniej spożywanie podrobów dyktowane było ekonomią, dzisiaj coraz częściej mówi się o świadomym jedzeniu „od nosa do ogona”. Jeśli chcemy, aby idea zmaterializowała się, a nie tylko pozostała modnym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zmotywowała mnie Joasia z Królestwa Garów. Na Zielonym Rynku zakupiłam policzki wołowe (ale z bardzo młodej sztuki) i po wycięciu tego co mnie interesowało (bo dostałam po prostu głowiznę wołową;)) Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
Ryba w Zalewie. Obiad z Baronem

Ryba w Zalewie. Obiad z Baronem 269

0
{{headerMessage}}
To jedno z ciekawszych kulinarnych doświadczeń tego lata. Niezwykła sceneria niewielkiej wysepki na Zalewie Zegrzyńskim, ciekawe, opracowane przez Aleksandra Barona z Solec 44 menu, które oparto o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na dziś przygotowałam kolejny przepis wigilijny z propozycji Monatowej. Dziś będzie tego troszkę więcej, bo choć wpis dotyczy barszczu, to jednak dodatkowo zamieszczam przepis na zakwas oraz na uszka, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bawarii, a szczególnie okolic Monachium, czasami uważany za symbol jej odrębności. Istnieje również żartobliwe pojęcie Weißwurstäquator (równika białej kiełbasy), biegnącego wzdłuż Dunaju i Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Salceson domowy

Salceson domowy 11890

5
{{headerMessage}}
Salceson domowy Salceson powstał podczas rozbioru półtusz wieprzowych, czyli z tego co mamy przy świniobiciu. Ponadto zagospodarowujemy kości z resztakmi mięsa. Wyrób nie jest trudny, ale praco i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Co kraj to obyczaj. Zwłaszcza świąteczny. Na przykład Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, tylko chałwą. Anglicy nie uznają bezmięsnych kolacji i na wigilijnym stolę serwują indyka. Szwedzi zajadają Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku 47

7
{{headerMessage}}
, nie wiem, czy miałabym ochotę spróbować mięsa z psa, czy zupy z rekiniej płetwy, ale z pewnością nie miałabym ochoty ani na głowiznę ani na krabią spermę. Takimi przysmakami Chińczycy nie gardzą. Z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
renomie w menu znajdziecie dania z wykorzystaniem mniej szlachetnych kawałków mięsa np. głowizny wieprzowej. Po powrocie widziałam nawet książkę kucharską poświęconą tylko podrobom pt. "Offal: The Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
salceson domowy

salceson domowy 21269

3
{{headerMessage}}
tylko ten salceson, który mamy akurat zamiar zjeść na bieżąco, a pozostałe zostawić w pończoszce dla wygodniejszego przechowywania, można zamrażać *** Ten salceson można nazwać ozorkowym, natomiast Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na słodko i ziołowo. Drugi pasztet zwał się odjazdowo z francuska i był genialnie delikatny w konsystencji, absolutnie rewelacyjnie paprykowy. Ale kiedy zaczęło kiełkować moje żywieniowe zboczenie, Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka 112

0
{{headerMessage}}
, zioła posiekać drobno. Do namoczonych bułek dodać zioła, wędzonkę, skórkę cytrynową, jajka i przyprawy, dobrze wyrobić. Przełożyć do formy, piec w 170'C do zezłocenia (ok. 30 min.). Wiosennie! Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Pokrzywy, nádivka

Pokrzywy, nádivka 83

0
{{headerMessage}}
- Spróbujesz? - Takie bardzo przednówkowe to danie.. - Hmm? - Suche bułki i pokrzywy.. Nádivka to w Czechach danie głównie wielkanocne, choć bywa podawana również na co dzień jako dodatek do mięsa. Zobacz więcej