Policzki??? Owszem! Ja jestem na TAK! Pierwszy raz miałam przyjemność je jeść w Kraju Basków w ubiegłym roku było toCarrilleras de ternera al Rioja Alavesa y mermelada de ciruela. Wspaniałe kruche
Zobacz więcej
KASZANKA Witam wszystkich którzy uwielbiają domowe wyroby , cenią niepowtarzalny smak i świeżość wyrobów . Robiąc sami mamy pewność , że jemy produkty najwyższej jakości , dostosowane do smaku naszych
Zobacz więcej
Jeśli będziesz chciała dogodzić chłopakowi. Jeśli przyjadą do Ciebie przyjaciele zza granicy, głodni polskiej fantazyjnej kuchni. Jeśli nagle odwiedzą Ciebie rodzice i zajdzie potrzeba ugoszczenia ich
Zobacz więcej
Dawniej spożywanie podrobów dyktowane było ekonomią, dzisiaj coraz częściej mówi się o świadomym jedzeniu „od nosa do ogona”. Jeśli chcemy, aby idea zmaterializowała się, a nie tylko pozostała modnym
Zobacz więcej
Flaki to zupa, która doprowadza wiele osób do przerażenia. Nieobce są myśli typu „jak można jeść coś takiego?”. Ja nie rozumiem tych uprzedzeń. Przede wszystkim trzeba sobie uświadomić, że flaki to
Zobacz więcej
To straszne, że uprawiam częściowy recykling, ale chodził ten temat za mną już od jakiegoś czasu. To znaczy – chodził o tyle, że chciałem o tym napisać na kuchennym blogasku, z racji że dawno nie było
Zobacz więcej
Owce stanowią ogromnie ważny element islandzkiej gospodarki. Szacuje się, że na całej wyspie mieszka ich cztery razy więcej niż ludzi. To dzięki owcom Islandia słynie z charakterystycznych swetrów,
Zobacz więcej
Smakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2
Zobacz więcej
Jest przepyszny, na pewno lepszy niż ten ze sklepu i po prostu warto go zrobić. :) Jeśli nawet ktoś nie lubi salcesonu, to nie powinien od razu przekreślać tego domowego, bo to zupełnie inny
Zobacz więcej
pół głowy wieprzowej 3 nóżki wieprzowe 4 l wody sól pieprz czosnek 2-3 marchewki cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka jajek na twardo groszek zielony z puszki Głowę i nóżki
Zobacz więcej
Co kraj to obyczaj. Zwłaszcza świąteczny. Na przykład Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, tylko chałwą. Anglicy nie uznają bezmięsnych kolacji i na wigilijnym stolę serwują indyka. Szwedzi zajadają
Zobacz więcej
To jedno z ciekawszych kulinarnych doświadczeń tego lata. Niezwykła sceneria niewielkiej wysepki na Zalewie Zegrzyńskim, ciekawe, opracowane przez Aleksandra Barona z Solec 44 menu, które oparto o
Zobacz więcej
Jeżeli podróżujecie do Niemiec w okolice Bawarii polecamy spróbowanie tamtejszych tradycyjnych białych kiełbasek. Na zdjęciu znajdują się: • piwo bezalkoholowe marki Clausthaler • 3 kiełbaski tzw
Zobacz więcej
Danie czasochłonne i wymagające wiele zachodu. Do jego przygotowania potrzebne jest mięso wieprzowe – głowizna. Niełatwo je zdobyć, bo nie kupimy go w każdym sklepiku osiedlowym. Jednak warto się
Zobacz więcej
Na wstępie jeszcze raz dziękuję tym, którzy głosowali na mój przepis w konkursie w marcu. 26 listopada udało mi się odebrać moją nagrodę - posiłek w wybranej przeze mnie restauracji, czyli The Kitchin
Zobacz więcej
Salceson domowy Salceson powstał podczas rozbioru półtusz wieprzowych, czyli z tego co mamy przy świniobiciu. Ponadto zagospodarowujemy kości z resztakmi mięsa. Wyrób nie jest trudny, ale praco i
Zobacz więcej
Jeśli będziesz chciała dogodzić chłopakowi. Jeśli przyjadą do Ciebie przyjaciele zza granicy, głodni polskiej fantazyjnej kuchni. Jeśli nagle odwiedzą Ciebie rodzice i zajdzie potrzeba ugoszczenia ich
Zobacz więcej
Na dziś przygotowałam kolejny przepis wigilijny z propozycji Monatowej. Dziś będzie tego troszkę więcej, bo choć wpis dotyczy barszczu, to jednak dodatkowo zamieszczam przepis na zakwas oraz na uszka,
Zobacz więcej
W sklepach zazwyczaj mijamy je bez zaszczycenia choćby spojrzeniem, a gdy przypadkiem nasz wzrok zostanie przy nich na dłużej, krzywimy się z niechęcią. Kiedyś powszechne, dzisiaj - coraz rzadsze.
Zobacz więcej
Wyszedłem na gumno zadać kurkom. Sołtys Szuwaśko siedział na kamuszku, grubymi paluchami wytrzęchując śnieg z gumofilców, ponieważ gonił borsuka. Dobrotliwy nie był. — Kochanieńki—zachrzęścił,
Zobacz więcej