z goździkami

To sernik niecodzienny. Jesienny za sprawą aromatu goździków. Delikatny dzięki włoskiemu serkowi ricotta. Pachnący mandarynkami. Zróbcie! Składniki (na małą tortownicę) spód 150g herbatników Zobacz więcej
Herbata rozgrzewa najlepiej i najszybciej a przy tych ostatnich mrozach to strzał w dziesiątkę. Także zapraszam Was przed kominek z ulubioną książką i tą przepyszną herbatką! Składniki : * woda * Zobacz więcej
Szwagierka (no dobra, przyszła Szwagierka :P) obdarzyła mnie w tym roku całkiem sporym worem pigwy. Do czynienia z nią nigdy nie miałam, więc i za bardzo eksperymentować nie chciałam. Ponoć dobra jest Zobacz więcej
Fajne doświadczenie zdobyłam w pieczeniu chleba. Chleb według tej metody nie jest pieczony na drożdżach piekarskich ani na zakwasie tylko na wodzie fermentowanej z owoców i warzyw czyli na dzikich Zobacz więcej
Początek tego roku jest dla mnie bardzo pracowity i strasznie zabiegany. Co chwilę coś się dzieje, a ja łapię się za głowę, ze to już późny wieczór. Wczoraj odebrałam kolejną część materiałów na moje Zobacz więcej
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !! Na początek zapraszam na babeczki z pomarańczą, orzechami, miodem, cynamonem, goździkami... Pyszności. Mięciutkie babeczki oblane pomarańczowym, słodkim syropem... Zobacz więcej
Taka herbatka to idealna propozycja na jesienne, czy zimowe wieczory. Nie tylko szybko rozgrzewa, ale również rewelacyjnie smakuje i... kusi cudownym aromatem. Koniecznie spróbujcie! 2 łyżeczki Zobacz więcej
Rozgrzewające, zimowe marzenia o aromacie goździków i pomarańczy... Składniki (na jedną herbatkę): torebka czarnej herbaty, plasterek pomarańczy ze skórką, kilka pączków suszonych goździków, 2 Zobacz więcej
Dziś podzielę się z Wami przepisem na fantastyczny dżem, który w zimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć Zobacz więcej
Pamiętam z dzieciństwa te kluski pachnące masłem i posypane cukrem. Smakowały jak największe delicje i tak jest do dzisiaj. Pamiętam też że w czasach PRL-u, po szkole wchodziłam do baru mlecznego na Zobacz więcej
Taki słoiczek domowej konfitury to smak lata, to może być Twój popisowy przepis, bo przygotowane w ten sposób owoce są niezwykle smaczne, my uwielbiamy je jako dodatek do gofrów czy deserów, zresztą Zobacz więcej
Pasztet to pasztet. Jak dobry to mogę go jeść w hurtowych ilościach. Na tegoroczne święta postanowiłam przygotować coś na kształt pasztetu ale jednak coś całkiem innego :) Z pomocą przyszła mi bardzo Zobacz więcej
Potrzebne składniki: Sposób wykonania: Głóg myjemy po przymrozkach, wsypujemy do słoika, dodajemy garść rodzynek. Mieszamy litr wody przegotowanej z litrem spirytusu. Zostawiamy na 4-6 tygodni, co Zobacz więcej
AnKa
AnKa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zasmakuj Kuchni
Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z goździkami i kminkiem

Podudzia z kurczaka w sosie... 58

Soczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej Zobacz więcej
Jeden z najsmaczniejszych i najprostszych pomysłów na udka z kurczaka :) Przepis znalazła w internecie moja mama, jeśli jest tu autorka przepisu, proszę napisać i od razu uzupełnię post! Składniki: Zobacz więcej
Uwielbiam w domu ten czas, w którym jak co roku przygotowuję jesienno - zimowe przetwory. Te słodkie, kolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak Zobacz więcej
Dziś podzielę się z Wami przepisem na fantastyczny dżem, który w zimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć Zobacz więcej
Dziś smak jesieni- aromatyczne, soczyste śliwki z cynamonem i goździkami… Piersi z kaczki nacinamy w krateczkę na skórze (nie uszkadzając mięsa pod skórą). Nacieramy mięso solą, pieprzem, czosnkiem Zobacz więcej
tomb
tomb Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mój smak
Pieczona szynka z goździkami

Pieczona szynka z goździkami 1380

Pieczona szynka z goździkami Bardzo prosty przepis . Bierzemy 2 kilowa szynkę ze skórą peklujemy w 0, 8 litra wody i 120 gramach peklo-soli 5 dni .Wyjmujemy po peklowaniu, obmywamy z solanki, nacinamy Zobacz więcej
Dużo zamykamy w słoiczkach, nasza spiżarnia na około 4m² i trzymamy tam wszystkie przetwory, wina (oczywiście te w gąsiorkach, które uroczo sobie bulkają), suszone grzyby i zioła. Zimą taka spiżarka Zobacz więcej