• 8
  • 2
  • 2
  • 0
  • 6
  • 6
przepisów z 5939 blogów

z gruszek na zimę

ALotta
ALotta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Gruszki

Gruszki 9674

1
Nie mam wspaniałej nazwy bloga, który jest poczytny i znany, nie mam też sąsiadów,którzy mnie obdarowują i mam strasznie mało czasu na przygotowywanie smakołyków, wspaniałych potraw... I choć moje Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Gruszki

Gruszki 420

0
Sezon na słodkie gruszki w pełni. Korzystajmy, bo jedzenie gruszek wspomaga nasz mózg i tarczycę! Zobaczcie sami. Gruszki są tym znakomitym owocem, który wspaniale smakuje po prostu, ale też świetnie Zobacz więcej
Ines
Ines Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Makecooking
Gruszki na zimę

Gruszki na zimę 1429

0
Składniki: 5 kg gruszek 2 litry wody 0,5 litra octu 1 kg cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu Sposób przygotowania : Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Zobacz więcej
Owoców mamy tak dużo, że poza zamknięciem w słoikach musu gruszkowo-jabłkowego, do słoików poszły gruszki w syropie. by Alex GRUSZKI W SYROPIE Składniki: ok 6 kilo gruszek, 4 litry wody, 700 gram Zobacz więcej
Pyszne gruszki z kompotu, idealnie pasują do różnych desrów. Składniki: gruszki - dowolna ilość woda ciepła (ok. 0,5l na słoik) po 2 łyżki cukru na słoik 3 goździki do każdego słoika Technika Zobacz więcej
Rozwiń i czytaj przepis : Zobacz więcej
Gruszki w słodkim syropie w słoikach. Są bardzo proste w przygotowaniu a zimą będą jak znalazł do deserów czy ciast. 4 kg. twardych gruszek (u mnie klapsy) woda 1kg. cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny Zobacz więcej
Składniki : gruszki - 1,0 - 1,5 kg, najlepsze twarde około 50 dag cukru, ale tak naprawdę robię na smak sok z cytryny lub kwasek cytrynowy około 1.5 l wody na syrop Przygotowanie : Do wody w której Zobacz więcej
Czytaj więcej » Zobacz więcej
Być może kapryśna pogoda nie sprzyja każdemu, ale sezon okazał się być wyjątkowo korzystny dla gruszek. I tak oto otrzymawszy w prezencie skrzynkę postanowiłam część z nich zostawić na zimę. Dzisiaj Zobacz więcej
Jesień to szczególny czas w roku, który mi, poza pięknymi kolorami drzew, kojarzy się z zapachami powideł, dżemów i innych przetworów, za które się zabieram próbując zamknąć w słoiczku odrobinę lata. Zobacz więcej
Sezon letni obfituje bogactwem różnorodnych smaków. Wśród nich oczywiście wysoką pozycję zajęły gruszki. Proponuję zatem nie marnować czasu i zabrać się za ich marynowane, aby cieszyć się ich smakiem Zobacz więcej
Przyszła zima, przyszła sesja i odszedł czas na pieczenie. Z owocami też nie można poszaleć, przydałby się zastrzyk endorfin... No dobra - chociaż glukozy;) Przepis na zimowy zastrzyk glukozy: Ciacho: Zobacz więcej
Do czego? Do lodów, naleśników, gofrów, ciast, tortów itp., a syrop przyda się do kompotu lub jako baza do ponczu tortowego. 2 kg gruszek 670 g cukru 1 l wody 1 cytryna 1 laska wanilii lub 1 cukier Zobacz więcej
Byłam grzeczną dziewczynką i św.Mikołaj przyniósł mi formę do pieczenia muffinek , o którą go pięknie poprosiłam :):):) Pierwsze powstały muffiny czekoladowe z gruszkami ze słodkiego syropu ... A za Zobacz więcej
W tym roku obrałam i przerobiłam ponad 100 kg gruszek i usłyszałam, że to jeszcze nie koniec, bo kolejna dostawa już jutro, więc weekend z gruszkami nawet w grudniu można spędzić ;) Robiłam je na Zobacz więcej
Po raz kolejny na blogu przepis na gruszki, tym razem w 100% na słodko, te idealnie nadają się do deserów i ciast. Dodatkowo syrop idealnie pasuje do nawilżania tortów i biszkoptów. Czytaj więcej » Zobacz więcej
Gruszki w czerwonym winie... pachnace cynamonem , gozdzikami i anyzem. Podane z bita smietana i sosem winno gruszkowym. to cos co lubie zima... Skladniki 6 gruszk z ogonkami 400 ml slodkiego Zobacz więcej
centka
centka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cooking & eating
Rozgrzeszone gruszki

Rozgrzeszone gruszki 373

0
Marzanna utopiona? Utopiona. No to ze spokojną głową można przystąpić do gotowania. Tylko tak nie do końca wiadomo, w jaki klimat uderzyć. Bo niby zimę definitywnie właśnie pożegnaliśmy, ale z drugiej Zobacz więcej
Uwielbiam połączenie mięsa z delikatną słodyczą. Dlatego też każdego roku przyrządzam konfitury specjalnie przeznaczone do mięs. Polecam moją ulubioną borówkowo- gruszkowo- jabłkową. Składniki: 2 kg Zobacz więcej