z karpia z kapustą

Większość z nas karpia jada tylko na Wigilię. U mnie w domu karp smażony z kapustą i grzybami jest dość częstym gościem! Po prostu uwielbiamy ten smak… chrupiąca panierka i pyszna rybka w towarzystwie Zobacz więcej
Smażony karp wielu kojarzy się tylko ze świętami Bożego Narodzenia, a szkoda. Jest to bardzo dobra i wdzięczna w przygotowaniu ryba, dostępna w sklepie rybnym praktycznie przez cały rok. Dziś mam dla Zobacz więcej
i najdłuższa kolejka, jaką w ostatnim czasie widziałam. Po świeże ryby, oczywiście. Przedświąteczne poruszenie, ludzie dyskutujący w kolejce, rybacy na bieżąco wyławiający karpie... Ryby na naszym Zobacz więcej
poświątecznych resztek:-) Naprawdę fajna alternatywa do serwowania ryby. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, wigilijna kapusta z grzybami lub farsz przygotowany wg tego przepisu, kawałki Zobacz więcej
Karp smażony na klarownym maśle z plackiem grzybowym, kapustą kiszoną duszoną w cydrze z wędzoną śliwką i ziołową kruszonką. Przepis i przygotowanie –Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów Dla –Friscoi Zobacz więcej
Karpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, Zobacz więcej
agawa
agawa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak chwili
Wesolych Swiat

Wesolych Swiat 24

0
By kapusta i groch poszła w całości, By z karpia nie połknąć ani jednej ości, By kota przytulićo północnej porze, By następne wakacje spędzić nad morzem. Wiem, że to mało na jedne życzenia, więc życzę Zobacz więcej
Karpia czyścimy z łusek, filetujemy, żeby było jak najmniej ości. Zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na parę godzin. Wyjmujemy z mleka, solimy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy z Zobacz więcej
illucucina
illucucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ILLUCUCINA
Wesołych Świąt

Wesołych Świąt 52

0
Zgodnie z tradycją, idę pod prąd. W tym roku, bardziej niż zwykle. To będzie moja pierwsza wigilia w Kraju Basków. Zamiast karpia będzie indyk w figowej marynacie. Zamiast kapusty zrobię eksperyment Zobacz więcej
mysza
mysza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenna Wyspa Smaków
(bez tytułu)

(bez tytułu) 41

0
Skończyłam. Można powiedzieć, że kolacje wigilijna mam przygotowaną. Na jutro została mi tylko smażenie karpia. Wyniosłam ostatni garnek z kapustą na taras. Odebrałam głos politykom i dziennikarzom. Zobacz więcej
Okno ledwo spogląda na izbę spod przymkniętych powiek firan i podaje rękę zasuwy pierwszej gwieździe na prześcieradle śniegu W kącie konająca jodła ubierana uroczyście na swój pogrzeb gdy na stole Zobacz więcej
Dzień dobry! Świątecznych przepisów ciąg dalszy, tym razem tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami z dodatkiem śliwek i jabłek. Kwaśna, dymna, idealna do smażonego karpia. Dodatek śliwek, a w Zobacz więcej
Propozycja dość świąteczna. Chociaż jak widać można wykorzystać ją na co dzień; jako dodatek do ziemniaków. Równie wspaniale sprawdzi się jako farsz do pasztecików czy krokietów z barszczem. W tamtym Zobacz więcej
Bez sosu z suszonych grzybów święta Bożego Narodzenia nie mają smaku. Ten idealnie pasuje do uszek, ziemniaków w mundurkach, pierogów z kapustą i do karpia. Sos grzybowy 3 garści suszonych grzybów Zobacz więcej
KARP SMAŻONY KAPUSTA Z GRZYBAMI SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI KARP W GALARECIE SERNIK ŚLIWKOWY DROŻDŻOWY MAKOWIEC SAŁATKA JARZYNOWA PASZTET DROBIOWY SERNIKO-MAKOWIEC Zobacz więcej
Pyszna wigilijna potrawa . Bardzo prosta – każdy sobie z nią poradzi . Czas : 20 minut + 24 godziny w marynacie Składniki : Filet z karpia ( z połówki ryby ) 8 szt. kapeluszy prawdziwków sok z połowy Zobacz więcej
. Zostawić na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie . Ugotować prawdziwki w małej ilości wody .Odcedzić ( wywar użyć np. do kapusty z grzybami ) . Rozgrzać na patelni olej z masłem . Włożyć borowiki Zobacz więcej
Teraz chciałabym podzielić się przepisem z jakiego słynie Szydłowiec Karp w śmietanie, chociaż dla niektórych osób będzie się kojarzył z piaskowcem Składniki Karp około 1kg 40 dag włoszczyzny (bez Zobacz więcej
Taka ryba gości w mojej rodzinie na wigilijnym stole od bardzo wielu lat. Ma niepowtarzalny smak, o zapachu unoszącym się podczas smażenia nie wspominając. Trzeba tylko uważać na ości! :) Smażony karp Zobacz więcej
Na rybę w cieście naleśnikowym podsunęła mi ciocia po wizycie w Gdańsku. Zakupiłam duuuuużo rybek, najlepsza była fląderka (jak dla mnie oczywiście). Teraz niestety będąc pod Karkonoszami nie mrożone Zobacz więcej