Czasami ogolić się trzeba - Pan Koza - blog Sklep Kontakt Facebook Instagram Twitter Google+ YouTube Search Pan Koza blog Open Close Start Prosto z mostu Food Web & Social Kulturalnie Muzyka Filmy
Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy to grzyb który jest najsmaczniejszy jaki jadłam oprócz borowików oczywiście. Chowa się przy nim czubajka kania czy "kurczakowy grzyb" żółciak siarkowy. Jest przepyszny a Ci co nie
Zobacz więcej
Nawet nie wiecie z jaką przyjemnością zjadłam kilka dni temu dużą porcję tej kremowej zupy z dodatkiem szmaciaka. Aromatyczna, gęsta, i taka smaczna, że aż na samo wspomnienie ślinka mi leci. I z
Zobacz więcej
Bezglutenowy makaron z bobem, boczkiem i serkiem kozim fot. D.Szymborska Blogi kulinarne przypominają sklepy, przed świętami Bożego Narodzenia – na wystawach Mikołaje, na blogach – jak upiec
Zobacz więcej
Smakoszy szlachetnych grzybów przekonywać nie będziemy, a ciekawych zachęcamy.W Polsce pod ochroną, ale że blisko granicy mieszkamy... Składniki 400 g świeżych grzybów masło klarowane sól pieprz 4
Zobacz więcej
SKŁADNIKI 300 g ryżu do risotto np. carnaroli 300 g truskawek 100 g sera koziego (miękkiego) 40 g masła 500 ml bulionu warzywnego 200 ml białegowina 1 cebula tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz ****
Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam
Zobacz więcej
W dawnych czasach, broda u mężczyzny, była oznaką statusu społecznego i mądrości. Zwłaszcza taka zadbana i wypielęgnowana. Obecnie, jest ona, po prostu modna. Mówi się nawet, że broda to jeden z
Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na
Zobacz więcej
Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u
Zobacz więcej
Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo
Zobacz więcej
przez długi czas nie doceniałam kanapek. człowiek tak ma, jak za długo jest na diecie, bo wszyscy wmawiają nam, że węglowodany to samo zło. ale teraz nie muszę oszczędzać na pieczywie, a chodziła za
Zobacz więcej
Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie
Zobacz więcej
Ostatnim czasem miałem okazję gościć w restauracji " Madam" w pięknym mieście Nysa. Wcześniejsza nazwa lokalu to Bistro pod aniołami. Każdy kto oglądał program widział jak to miejsce wcześniej
Zobacz więcej
Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami. Składniki 1 duża,
Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy to najładniejsza nazwa tego grzyba (Sparassis crispa). Kaś nazywa go, też słusznie, szmaciak gałęzisty, a babcia Potwora zawartość naszego koszyka określiła jako kozią brodę. Mimo to
Zobacz więcej
Rosół z gęsi Nelle zone centrali dell' Italia non c'e' l'abitudine di cucinare l'oca. Non si trova facilmente in vendita. Quando andavo alla ricerca di un'oca, mi e' capitato di sentire questa
Zobacz więcej
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie
Zobacz więcej
Zauważyliście masowy wysyp bród wśród mężczyzn w wieku 25-40 lat? Tak to nowa moda na bycie “drwaloseksualnym” lub jak niektórzy twierdzą “lumberseksualny”. Najbardziej spodobało mi się wikipediowe
Zobacz więcej
Dzień dobry! Dziś będzie o niezwykłym grzybie, pierwszy raz miałam okazję go zobaczyć na własne oczy i ugotować. Chodzi o kozią brodę znaną również pod nazwą siedzuń sosnowy lub szmaciak gałęzisty.
Zobacz więcej