Lukier powstaje przez dodanie do cukru pudru niewielkiej ilości płynu jak np: woda, sok, rum. Mozna również utrzeć go z białkiem jajka. To właśnie ten lukier najlepiej sprawdza się przy lukrowaniu
Zobacz więcej
Dziś wybrałem się na zakupy i nabyłem kilka wypiekowych akcesoriów, w związku z tym nie mogłem powstrzymać się przed upieczeniem tych kolorowych babeczek. Do babeczek potrzebujesz: - 150g mąki -
Zobacz więcej
Świeży przepis, dziś rano szukałam nowego pomysłu by przyozdobić ciasto i natrafiłam na ten. Wcale nie jest skomplikowany, może trochę nietypowy, ale skuteczny i przepięknie biały(choć u mnie na
Zobacz więcej
Lukier to swego czasu moja największa zmora. Pamiętam jak kilka lat temu przed Bożym Narodzeniem lukrowałam pierniki i przeklinałam całą tą zabawę. Nie dość, że miałam górę ciastek przed sobą to
Zobacz więcej
Artykuł przygotowała: Anna Makowska http://annamakowska.blogspot.com/ Lukier z białek jest bardzo prosty w przygotowaniu. A dekoracje z jego użyciem pięknie prezentują się na ciastkach lub piernikach.
Zobacz więcej
Do lukrowania pierniczków taki lukier jest idealny, śnieżno biały, a po zastygnięciu twardy, można zrobić więcej i przechowywać w lodówce, chociaż z podanej ilości polukrujemy sporo pierników, można
Zobacz więcej
Tym lukrem możesz ozdobić pierniczki lub inne ciasteczka. Jest gęsty, więc sprawdza się przy rysowaniu szczegółów i krawędzi na ciasteczkach. Do wypełniania wzorów potrzebny jest lukier bardziej
Zobacz więcej
Cześć ! Miał być przepis na makowiec, ale przegrałam z czasem i innymi obowiązkami. Tak więc dziś coś, co powinno znaleźć się razem z przepisem na pierniczki, a na brak czego została mi zwrócona
Zobacz więcej
Lukrowanie to fajne zajęcie… cała rodzina zasiada do masy ciastek i ‘walczy’. Podbieramy sobie kolory, pomysły na dekorowanie danego kształtu ciastek i… spędzamy czas razem! Wiele razy prosiłem Słodką
Zobacz więcej
Polewa lukrowa to niezawodny sposób na dekorację wszelkiej maści wypieków – ciast, ciasteczek, pączków czy pierniczków. Lukier to nic innego... zobacz ›
Zobacz więcej
800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodajemy) 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody Do szklanki nalewamy 50 ml gorącej wody. Dodajemy żelatynę i dokładnie
Zobacz więcej
Domowy lukier do ciasta, lukier do ozdoby - przepis Przy okazji wcześniejszego wpisuKrajanka z powidłami i orzechami, podaję przepis na domowy lukier do ciasta. Jest tak prosty w przygotowaniu, że to
Zobacz więcej
A dzisiaj coś przydatnego do ozdabiania ;) Jak zrobić lukier? To bardzo proste! Lukier jest niezbędny dla każdego cukiernika i amatora domowych wypieków. Poniżej znajdziesz prosty przepis na lukier z
Zobacz więcej
Niezastąpiony dekorator ciast, bab, pierniczków... LUKIER lukier rzadki 5 łyżek gorącej wody 1 szklanka cukru pudru lukier gęsty 2 łyżeczki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki cukru pudru lukier
Zobacz więcej
Przez jednych uwielbiany, przez innych mniej... Słodki, ale ile można z niego "wyczarowac":) Każdy kto ma choc odrobinę talentu plastycznego, stworzy z niego coś pięknego. Ja talentu takiego nie mam,
Zobacz więcej
To jest moje 3 podejście do lukru plastycznego. Za pierwszym razem wyszedł hmmm jakoś mało go było, choć robiłam z podwójnej porcji :) Za drugim razem było to samo, więc zwątpiłam już w to, że
Zobacz więcej
Lukier, który uwielbiają moje dzieci. Mocno cytrynowy, idealny do ciastek, do ciasta drożdżowego, do deserów :) Robi się go ekspresowo i smakuje bardzo dobrze. Zwłaszcza jak ktoś tak jak ja uwielbia
Zobacz więcej