z mąki z ciecierzycy

Dzisiaj szybka i banalnie prosta alternatywa dla typowych naleśników z mąki pszennej, jajek i mleka! Tą alternatywą jest mąka z ciecierzycy i nie licząc wody to jedyny składnik moich nalesników ;) Zobacz więcej
Ser typu „feta” z mąki z ciecierzycy w kilka minut. Do sałatek i do rozsmarowania na kanapce. Ma delikatną konsystencję i w odróżnieniu od tradycyjnej fety jest bardzo dietetyczny, nie zawiera Zobacz więcej
Mąka z cieciorki spożywana była już tysiące lat temu, głównie na kontynencie azjatyckim (dziś kupimy ją pod nazwą Papad), ale przez Grecję zawędrowała i do Europy.Może służyć jako dodatek do zwykłej Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam na bardzo ciekawe ciasto. Jest to kruszaniec czyli ciasto wykonane z okruszków takich jak np. kruszonka w cieście drożdżowym. Zamiast zwykłej mąki wykorzystałam mąkę z ciecierzycy Zobacz więcej
Przepis powstał w wyniku eksperymentu. Ciasteczka udały się - były miękkie, smaczne, chociaż dość specyficzne w smaku. Przed upieczeniem intensywnie pachniały surową ciecierzycą, ale po upieczeniu Zobacz więcej
Tym razem w swojej kuchni postanowiłam wykorzystać mąkę z ciecierzycy, którą znajdziecie w każdym większym lub lepiej wyposażonym sklepie spożywczym. Jest bogata w fosfor, potas, żelazo i większość Zobacz więcej
Placki z mąki z ciecierzycy – czyli znów szybki prosty obiad z resztek. Czasami gotować się nie chce, w lodówce pustka… A dzieciom trzeba dać jeść. Nie dość, że musi być to coś pożywnego, to jeszcze Zobacz więcej
Nadal mam zapas mąki z ciecierzycy. Stoi tuż obok mąki z amarantusa, gryczanej i owsianej. I nie wiem, naprawdę nie wiem co mam z nimi wszystkimi zrobić. Kupiłam je, jak już pisałam wielokrotnie, z Zobacz więcej
Pizza z mąki z ciecierzycy jest moim ostatnim odkryciem. Wcześniej nie pomyślałam o tym, że z tej mąki da się przygotować ciasto na pizzę. A można i jest bardzo pyszna. Dodałam dużo ziół i jej smak Zobacz więcej
nie daje się zwalczyć. I wiem, że te wahania nastrojów potrwają, aż spadnie pierwszy śnieg. A wtedy w głowie już tylko Święta, a w domu zapach cynamonu... Dzisiaj mam dla Was muffiny, które były Zobacz więcej
Tofu z mąki z ciecierzycy to birmańska wersja tego sojowego specjału. Nazwa tofu może być nieco myląca, gdyż proces przygotowania tofu sojowego jest zupełnie inny niż tego z ciecierzycy. Tofu z Zobacz więcej
Mąka z ciecierzycy stała się ostatnio numerem jeden w mojej kuchni. Wcześniej używałam jej jako jednej z mąk bezglutenowych w moich mixach do wypieku placków, naleśników czy ciasteczek. W ostatnich Zobacz więcej
Racuchy robiłam po raz pierwszy w życiu dopiero w tym roku, latem. Wczoraj był drugi raz, tym razem z jednej mąki (a nie mieszanek, jak to zwykle praktykuję), czyli mojej ostatnio ulubionejmąki z Zobacz więcej
Podpłomyki to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci malego placka. Podstawowymi składnikami są woda, mąka i sól. Ja zrobiłam podpłomyki z mąki z ciecierzycy. To moje pierwsze podejście do tego Zobacz więcej
Pierwszy raz robiłam omlet z mąką z ciecierzycy. I już wiem, że nie ostatni. Mąka ta idealnie nadaje się jako dodatek do omletu. Omlet podczas pieczenia nie rozpada się i nie rozrywa podczas Zobacz więcej
Wytrawne placki z ciecierzycy, podane z jogurtem naturalnym z koperkiem. Bezglutenowe, bez mąki i proste w wykonaniu. czas start. do piątku. Bezglutenowe placki/pancakes z cieciorki (ciecierzycy) z Zobacz więcej
Legumina, czyli słodka potrawa mączna. Moja legumina jest zrobiona z mąki z ciecierzycy z dodatkiem wiśni i ma formę torcika podawanego na zimno. Ma lekką, delikatną konsystencję przypominającą Zobacz więcej
Kolejny przepis który mnie zauroczył z książkiAdiraja Dasa „KUCHNIA KRYSZNY indyjskie potrawy wegetariańskie”. Pyszne, ale to baaaaaaardzo pyszne placuszki ! Koniecznie musicie wypróbować :) Zobacz więcej
Dzisiaj ostatni dzień karnawału, u nas znany jako tak zwany "śledzik". Kilka dni temu "obchodziliśmy" Tłusty Czwartek z pączkami, chrustami, różami karnawałowymi czy oponkami. Tradycja jedzenia Zobacz więcej
Usmażyłam na obiado-kolację pyszne naleśniki bezglutenowe, łatwe w przygotowaniu i gdyby nie to że ciasto powinno trochę odpocząć (moje stało ok 1 godziny) to byłyby ekspresowe w wykonaniu. Składniki Zobacz więcej