z miętą

Mięta jest ziołem znanym już od starożytności. Rzymianie oraz grecy stosowali miętę jako przyprawę i środek odświeżający oddech, natomiast Egipcjanie używali jej do balsamowania zwłok. Mimo upływu lat Zobacz więcej
Mięta – niepozorna roślinka o orzeźwiającym mentolowym zapachu i lekko korzennym smaku. Jej liście zawierają ok. 50 % olejków eterycznych, jest bogatym źródłem witaminy C wapnia oraz flawonoidów. Zobacz więcej
ZIOLKOWKUCHNI
ZIOLKOWKUCHNI Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ZIÓŁKO W KUCHNI
Mięta

Mięta 214

0
Mięta osiąga wysokośc ok. 80 cm ... przy czym bylina jest bardzo "ekspansywna" ... niezwykle szybko się rozrasta. Pochodzenie mięty to Europa, i występuje też głównie w strefie umiarkowanej półkuli Zobacz więcej
Mięta Mięta (Mentha) – na zdjęciu widać ją w całej okazałości Mięta na zdjęciu to mięta polna rośnie u mamy mojego Mirka w ogródku. Mówią, że ta mięta ma szczypiący smak, a mięta pieprzowa, która jest Zobacz więcej
Barbarella
Barbarella Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Barbarella
Mięta

Mięta 69

0
kultury. Trochę się go obawiam, ale mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze. Intensywnie pachnąca, to nic innego jak mięta. Świeże listki wrzucone do ciasta dają niesamowitą wyrazistość. Nie Zobacz więcej
Homcia w domu
Homcia w domu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Homcia w domu
Mięta

Mięta 573

0
Mój ostatni zakup- Mięta marokańska.Sadzonka jest gęsta- wprost "wychodzi" z doniczki:) Ma bardzo! intensywny miętowy zapach. To ciekawa propozycja dla miłośników ziół. Mięta jest stosowana jako Zobacz więcej
ruda w kuchni
ruda w kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
redhead in the kitchen
Mięta

Mięta 158

0
Mięta jest roślina którą w lecznictwie i kuchni stosuje się od dawien dawna, jest jednym z najstarszych leków świata. Dla osób z problemami trawiennymi idealny jest napar z suszonej mięty- herbatka, z Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Mięta

Mięta 633

0
Mięta (Mentha) - rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych. Jej ojczyzną są Chiny. Pierwsze wzmianki o tej roślinie odnajdujemy w papirusie Ebersa. W starożytnym Egipcie używano miętę do balsamowania Zobacz więcej
tasyfa
tasyfa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperymenty kuchenne...
Banan+ mięta

Banan+ mięta 211

1
O dziwo to jest smaczne! Bałam się tego wynalazku, ale okazało się że niesłusznie KOKTAJL BANANOWY Z MIĘTĄ 2 banany garść listków mięty łyżka miodu (niekoniecznie) kilka kropelek cytryny ew. kilka Zobacz więcej
Roślina ta kojarzy mi się przede wszystkim z 2 rzeczami: pierogami z serem i miętą, które są specjalnością mojej mamy oraz "brzuch cię boli? może zaparzyć miętki?". Tak na prawdę mięta ma bardzo dużo Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasja Smaku
Suszenie mięty

Suszenie mięty 521

0
Suszenie mięty to prawie rytuał :) Przynajmniej u mnie. Suszona mięta jest niezastąpionym elementem pierożków z serem w moim domu i wykorzystujemy jej naprawdę dużo, dlatego w każde lato Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa 94

0
Mięta to znana już od prastarych czasów roślina przyprawowa jak również lecznicza i olejkodajna. Zamieszczona była w pierwszych księgach o lekach, odkryto ją także w egipskich sarkofagach. O jej Zobacz więcej
krysek76
krysek76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
UgotujmyCos.pl
sok z mięty

sok z mięty 36

0
W okresie letnim najbardziej lubię napoje z dodatkiem mięty.. Zobacz więcej
No właśnie od lat robię tak samo – maślanka+truskawki, a tym razem ta mięta tak kusząco wiła się na balkonie, wyszło idealnie, truskawki kochają miętę :) Również przesyłam uściski :) Zobacz więcej
marghe
marghe Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MiszMasz Marghe
Kawa z miętą

Kawa z miętą 316

0
Żadna filozofia a fajnie smakuje. Składniki? Dobre espresso Brązowy cukier Lód Świeża mięta Ilości wedle uznania. Miętę zmiksować z lodem, dodać cukier. Wlać kawę, ponownie zrobić wrrrrrrrr ;) Pić Zobacz więcej
Składniki: 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone) 10 listków świeżej mięty 1 jogurt naturalny 2 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 1/3 szklanki mleka Wykonanie: Truskawki z listkami mięty Zobacz więcej
Qchenne-inspiracje, Małgosia14 maja 2013 15:37 Rewelacja ! Kompot z rabarbaru jest najlepszy na upały. Z miętą nie próbowałam. Muszę to koniecznie nadrobić, a szykują się upały końcem tygodnia ;) Zobacz więcej
Niedzielne leniwe popołudnie w Krakowie. Najpyszniejsza toskańska zupa cebulowa (!), carbonara i lemoniada. Piękne słoneczne patio przy kamienicy na ulicy Krupniczej. To wszystko w "Mięcie Zobacz więcej