To idealne ciasto na lato, które zawsze się sprawdza. Ma kwaskowaty posmak za sprawą porzeczek. Doskonale się komponują z słodkimi dodatkiem jakim jest beza. Jeśli lubicie smak porzeczek to ciasto
Zobacz więcej
Przetworów ciąg dalszy, a dokładnie to przetwory z porzeczek. Tym razem polecam Wam konfiturę z czerwonej porzeczki, dla tych co lubią kawałki owoców w dżemach :-) 1 kg czerwonej porzeczki 1 kg cukru
Zobacz więcej
Ciasto z porzeczkami i kruszonką Klasyczne ciasto z owocami i kruszonką, szybkie i proste:) Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm: 2 szklanki mąki 100 g masła szklanka cukru 4 jajka łyżka proszku
Zobacz więcej
Urodzaj porzeczek w ogródku rodziców oraz inspiracja z bloga moje twory przetwory zaowocowały taką pyszną konfiturą. Zimą przywoła nam smak lata i przypomni ciepło słonecznych promieni. Będzie idealna
Zobacz więcej
Smaczne i szybkie do przygotowania, jak każde muffiny. idealne dla osób nie przepadających za zbyt słodkimi ciastkami. U mnie najpyszniejsze na świecie porzeczki, prosto z ogrodu dziadka Bronka.
Zobacz więcej
Na straganach półki uginają się od letnich owoców. W moim ogrodzie jak co roku gałązki krzaków porzeczki zwisają prawie do ziemi. Najwyższy więc czas, żeby porzeczki zagościły na naszym stole, a na
Zobacz więcej
Jako, że zostałam obdarowania sporą ilością porzeczki zarówno czerwonej, jak i czarnej postanowiłam wyczarować z niej przetwory na jesienną słotę, a także zimowy mrozik. Na pierwszy ogień poszła dziś
Zobacz więcej
Po przetworzeniu czerwonej porzeczki przyszedł czas na porzeczkę czarną. Z niej powstał sok, który przyda się w zimę, a to z racji tej, że posiada nieocenione wartości odżywcze. Porzeczka czarna, to
Zobacz więcej
Po zrobieniu soku z czarnejporzeczkiprzyszedł czas, na konfiturę... Składniki: 1 kg oczyszczonych porzeczek czarnych, ok. 80 dag drobnego cukru, 1 szklanka wody. Wykonanie: Oczyszczone porzeczki
Zobacz więcej
Moja babcia ma działkę, a na tej działce rośnie sobie kilka rodzajów owoców. Jakieś jabłka, wiśnie, a także cała masa porzeczek. Porzeczki same w sobie jakoś nieszczególnie mnie zachwycają, za to w
Zobacz więcej
Porzeczki to samo zdrowie! Mnóstwo witaminy C! I do tego są bardzo smaczne:) Ciasto z porzeczkami jest cudownie kwaskowe:) W ogrodzie moich teściów, jest mnóstwo owoców, nie mogłam się powstrzymać i
Zobacz więcej
2 kg czarnej porzeczki 1kg cukru Porzeczki zasypać cukrem i gotować w sokowniku ok 40min. Po tym czasie zlewamy sok do butelek a odpad z owocu zamykamy w słoiki- jest idealny na zimę jako dodatek do
Zobacz więcej
Ciasto z porzeczkową bezą Placek drożdżowy z czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką Kokosowa pychotka z czerwoną porzeczką Ciasto z czerwoną porzeczką i ajerkoniakiem Jogurtowiec z czarną porzeczką
Zobacz więcej
Reszta porzeczek leżała sobie w lodówce, Szymek męczył mnie o ciasto. Poszperałam na szybko i na blogu Agaty znalazłam szybkie ciasto i jak się okazało pyszne. Jako, że niewiele zmieniłam pozwalam
Zobacz więcej
Dżem z czerwonej porzeczki Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem słodkiego jabłka to eksperyment ostatnich dni. Jabłko skutecznie niweluje kwaskowy charakter porzeczki, a sam dżem porzeczkowy
Zobacz więcej
Na gorące, niedzielne popołudnie najlepszy. Jeszcze ciepły lub już na zimno, słodki ale i trochę kwaśny. Dzięki dodaniu listków świeżej mięty zyskuje niesamowity świeży posmak na samym końcu. Pychota.
Zobacz więcej
Pierwszy raz piekłam to ciasto dwa lata temu. Urzekło mnie lekko kwaskowatym, porzeczkowo-migdałowym, puszystym nadzieniem. Rok temu miała być powtórka, niestety tata wszystkie nasze porzeczki zużył
Zobacz więcej
W dzieciństwie nie jadałam kogla mogla. Praktycznie pierwszy raz kojarzę, żebym go jadła parę miesięcy temu. Jednak tym razem poszłam o krok do przodu i odważyłam się zrobić z nim ciasto. Oczywiście
Zobacz więcej
Dzisiaj po raz pierwszy skorzystałam z z zamrożonych tegorocznych owoców. Znalazłam przepis na ciasto wczesnojesienne na tej stronie. Wspaniałe puszyste ciasto z mnóstwem porzeczek. Wprawdzie w
Zobacz więcej
Dawniej nie lubiłam czerwonych porzeczek bo są owocami kwaśnymi, dodatkowo z cierpkimi pestkami. Co innego moje ulubione porzeczki czarne, słodkie i aromatyczne, niezastąpione w zimowe dni,
Zobacz więcej