z ricotta i szpinakiem

Pomimo obecnej pory roku mam ochotę na dania bezmięsne. Lubię takie szybkie obiady, zrobiłam zakupy, wróciłam do domu, przygotowałam składniki i za 10 minut obiad był gotowy. Koniecznie muszę Zobacz więcej
Bardzo smaczna zapiekanka. Napewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Składniki: 1 kg świezego szpinaku (zamieniłam na 1 op. mrozonego) 300 g ricotty (z braku takowej - serek typu włoskiego Zobacz więcej
Domowe kluski to jeden z najprostszych do wykonania przepisów. Dzisiaj proponuję alternatywną wersję klasycznych klusek leniwych. Do ich przygotowania użyłem sera ricotta, sera białego i mascarpone. Zobacz więcej
To proste, szybkie i smaczne danie wymyśliłam kiedyś, gdy zostało mi nieco serowo-szpinakowego nadzienia od...nie pamiętam już nawet czego. Okazało się pyszne, więc od czasu do czasu gości na naszym Zobacz więcej
Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1,5 szkl. mąki orkiszowej 0,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 l mleka 2 jajka szczypta soli łyżka oleju Farsz: szpinak (ja użyłam świeżego, ale może być mrożony) Zobacz więcej
Pierożki trochę podobne do do włoskich ravioli, delikatne z kremowym serkiem ricotta to pyszny obiad czy wczesna kolacja. Polecam wszystkim tym bardziej że robi się je bardzo szybko. Do pierożków Zobacz więcej
Ciasto jak tutaj Nadzienie to: kurki 2 garście uduszone z połową torebki szpinaku baby i 2 ząbkami czosnku 4 jajka - rozkłócone 1 opakowanie sera ricotta sól i pieprz do smaku Składniki połączyłam ze Zobacz więcej
Skład: 1 pęczek świeżego szpinaku 2 jajka 1 opakowanie sera ricotta (ok. 250g) 1/2 szklanki mleka 4 łyżki mąki 3 ząbki czosnku szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka świeżo zmieloengo Zobacz więcej
http://madameedith.blogspot.com/2014/10/ravioli-ze-szpinakiem-i-ricotta.html Ravioli ze szpinakiem i ricottą (Schlutzkrapfen) w kształcie pierogów to typowe danie z Południowego Tyrolu. Podane z Zobacz więcej
To wypróbowany wariant kulinarny na niewielką domówkę, zwłaszcza jeśli wśród gości będą wegetarianie. Warzywno-serowe tarty są też niezastąpione gdy po prostu chcecie ograniczyć ilość mięsa w swojej Zobacz więcej
Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 250 g świeżego szpinaku, 150 g serka ricotta, 200 ml kremówki, zioła prowansalskie Kamis, sól morska Kamis, Zobacz więcej
Składniki: ciasto:C 250g mąki 125g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki soli farsz: 200g piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku sól pieprz 1/2 opak.szpinaku 250g ricotty 100g gęstej śmietany 2 jajka Ciasto: Zobacz więcej
Składniki: - 1 op. gotowych gnocchi (500g) - 100g sera ricotta - 100g mrożonego szpinaku w liściach - 70 ml śmietanki 30% - 40 ml białego wina - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - sól i pieprz Sposób Zobacz więcej
WITAM! kontynuując włoski "tydzień" na blogu, zapraszam Was na śliczne ravioli. nadziałam je ricottą i szpinakiem, a wyszło ich dokładnie 77 sztuk :) to jeszcze nie koniec Włoch u mnie, zapraszam na Zobacz więcej
Szybkie i sycące danie zarówno na ciepło jak i na zimno Składniki 20 dkg mrożonego szpinaku mała cebula ząbek czosnku sól,pieprz 2 łyżki masła 25 dkg ricotty + makaron Wykonanie Posiekaną cebulkę i Zobacz więcej
Nigdy nie lubiłam szpinaku bo nigdy go nie spróbowałam. Zawsze mnie odrzucała ta zielona "papka". W końcu spróbowałam i się zakochałam. Połączenie z ricottą jest cudowne. Na początku był kurczak ze Zobacz więcej
Składniki dla dwóch osób: 125 g (ok. 20 sztuk) makaronu conchiglioni (duże muszle) 300 g ricotty 150 g świeżego szpinaku (może być też mrożony) 1 kulka mozzarelli puszka pomidorów kilka listków Zobacz więcej
Dziś proponuję Wam coś szybkiego do przygotowania na kolację, lunch lub jako przystawkę. Placuszki te świetnie skomponują się z różnymi dipami, np. czosnkowym lub sałatką z pomidorów, jak poleca Zobacz więcej
Conchiglioni ripieni di ricotta e spinaci - klasyka kuchni włoskiej. Szybie i proste danie na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 16 szt makaronu conchiglioni (duże muszle) 150 g świeżego szpinaku Zobacz więcej
Składniki: Ciasto na pierogi: 35 dag mąki 3 jajka sól Farsz: 25 dag szpinaku (może być mrożony) 25 dag sera ricotta 5 dag startego parmezanu 1 jajko pieprz i sól Dodatkowo: masło, śmietana do polania Zobacz więcej