z sosem miętowym

Lubię takie śniadanie a nawet taką kolacją bym też nie pogardziła Delikatne szparagi na masełku z rozpływającym jajkiem i sosem miętowym który nadaje całości fajnego smaku i orzeźwienia. Na końcu Zobacz więcej
Jak ja kocham ten sezon, truskawki, czereśnie, jagody, borówki i mogłabym tak długo, długo wymieniać. A więc napiszę krótko, uwielbiam sezon czerwiec -wrzesień. Za te wszystkie bogactwa, za ten kolor Zobacz więcej
To jedna z ciekawszych sałatek, jakie miałam okazję przygotować. Mamy tu totalny mix smaków i tekstur - słony, chrupiący ser, soczyste słodkie daktyle, kremowe awokado, świeży ogórek, do tego wszystko Zobacz więcej
Pyszny obiad przy którym nie trzeba się napracować (pod warunkiem,że ma się robota, który zetrze za nas warzywa ;) ). Odchudzone placuszki warzywne z dodatkiem świeżych ziół i słonecznika, przełamane Zobacz więcej
Przepis na placuszki z warzywną zawartością już czekają aby je powtórzyć. Już się zjadły ale na szczęście zdążyłam zrobić kilka zdjęć tych smakołyków. Zapraszam was po więcej. Składniki na placuszki Zobacz więcej
Ostatnio kombinuję w kuchni ile się da. Jajka zawsze były postawą mojego żywienia i to w zasadzie się nie zmienia i pewnie nigdy nie zmieni, bo jestem ich fanką. Więc dzisiaj zaproponuję Wam fajny, Zobacz więcej
Lato wylało się całą obfitością słońca, kolorów, owoców i warzyw. Kusi nas z każdego zakamarka. Woła na łąki, obiecuje ciepłe wieczory i pogodne ranki. Kapelusz z wiankiem kwiatów wisi na tarasie, Zobacz więcej
Wstaję gdy mała wskazówka na zegarku jest jeszcze na 5. Robię wszystko to, co rano jest mi niezbędne. Codziennie to samo. Niby nuda, rutyna, ale to takie potrzebne jest. Gdy zatęsknię za zmianą Zobacz więcej
Było coś nasłodko, toteraz czas nakonkrety! Oto danie, którymostatnio często się raczyłam wróżnych knajpkach. Pakora, czyli popularna wkuchni indyjskiej przekąska lub dodatek doobiadu, towarzywa Zobacz więcej
Założyłam sobie, że w miętowym tygodniu przygotuję jakiś deser. I oto jest! A właściwie są ;) Tartaletki z miętowym budyniem. Już sam budyń jest warty grzechu, a w połączeniu z kruchym ciastem kusi Zobacz więcej
Indyjski sos miętowy robiłam już jakiś czas temu do obiadu i zakochałam się w nim Gdy otrzymałam paczkę przypraw od Evita-smak orientu, a w niej przyprawę garam masala, od razu pomyślałam o tym Zobacz więcej
Dzień dobry :) Jako rodowita poznanianka uwielbiam pyry z gzikiem. Dzisiaj piątek i postanowiłam taki obiad też sobie dzisiaj przygotować. Lecz tym razem troszkę zmieniłam to danie. Zamiast zwykłego Zobacz więcej
Jajka i bardzo aromatyczny sos miętowo-czosnkowy na bazie lekkiego jogurtu to kolejna propozycja na bardzo świeżą, lekką przystawkę na wielkanocny stół. Całość uzupełniają oczywiście kiełki z pora, Zobacz więcej
Ostatnio rozmyślałam nad tym, jak bardzo w ciągu ostatniego pół roku zmieniła się nasza dieta. Kiedyś jedliśmy mięso pięć razy w tygodniu, teraz dwa to maksimum. Dawniej wydawało mi się, ze Zobacz więcej
Składniki ciasta: - 250 ml wody - 100 g masła - 200 g mąki - 4 jajka - szczypta soli Wykonanie: Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż postanie gęsta i Zobacz więcej
Zanim poleciałem do Paryża, zrobiłem konkretny rekonesans gdzie i jak się stołować. Wszelkie przewodniki i blogi turystyczno – kulinarne wskazywały, że trzeba koniecznie udać się do dzielnicy Le Zobacz więcej
Dziś danie wegańskie. Tofu samo z siebie tak sobie mnie przekonuje, ale jako dodatek do różnych dań bardzo mi odpowiada, a do tego smak cudownej kolendry tworzy świetny efekt. Składniki: sałata lub Zobacz więcej
Przepis szybki na przepyszne, orzeźwiające kotlety z cukinii zaczerpnęłam z programu Marty Dymek. Smakują obłędnie a dodatek guacamole - mojego ulubionego sosu nadaje im jedyny i niepowtarzalny smak. Zobacz więcej
Jesienne dni mijają bardzo szybko. O dziwo na dworze jest ciepło, zdecydowanie za ciepło jak na drugą połowę listopada. No nie, nie narzekam bo jestem ciepłolubna ale przyroda w około szaleje. Dziś Zobacz więcej
Pozostając wierną fanką hinduskiej kuchni będę wytrwale zachęcać do bliższego jej poznania. Aromatyczne przyprawy, cudowne kolory, głębokie i intensywne smaki – to kwintesencja orientalnych potraw. Zobacz więcej