za'atar

ZOBACZ TAKŻE:

Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Za'atar

Za'atar 36

0
Za'atar to przyprawa powszechnie występująca w kuchni arabskiej, choć właściwie jest stosowana na całym obszarze Bliskiego Wschodu, także w Turcji czy Izraelu. Jest to mieszanka tymianku, białego Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłonomia
Za'atar

Za'atar 62

0
Kiedy podróżuję zawsze zachwycam się nowymi aromatami oraz przywożę wiele pachnących przypraw i dodatków. Czasem są to przelotne fascynacje, czasem burzliwe romanse, a czasem prawdziwa miłość na Zobacz więcej
Za'atar Za'atar to nazwa mieszanki przypraw popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Armenia, Iran, Irak, Egipt, Izrael, Liban, Linia, Maroko, Arabia Saudyjska, Syria, Tunezja czy Turcja. Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
ZA'ATAR.

ZA'ATAR. 34

3
Zdarza Wam się przyrządzać domowe mieszanki przypraw ? Muszę przyznać że to świetna sprawa nie wymagająca tak naprawdę za dużego nakładu pracy, a przynajmniej mamy pewność co znajduje się w środku. Ja Zobacz więcej
Za'atar w języku arabskim oznacza tymianek. W ten sam sposób określamy również mieszankę ziół powstałą z wymieszania tymianku jako głównego składnika i dodatkowych. Zielony zaatar w swoim składzie Zobacz więcej
زَعْتَر Za'atar - z arabskiego - to tymianek, czy też szerzej mówiąc grupa ziół spokrewnionych z tymiankiem, jak oregano, majeranek... Niektórzy nawet utożsamiają za'atar z biblijnym hizopem... Jak Zobacz więcej
Dziś kilka słów o pierwszych przygodach z książkąOlives, Lemon & Za'atar: The Best Middle Eastern Home Cooking, i tytułowej mieszance przypraw w roli głównej, o której pisałam we wcześniejszym Zobacz więcej
,,Hummus, za'atar i granaty" - tytuł mocno tajemniczy. O ile hummus i granaty pewnie dla każdego brzmią znajomo, tak za' atar brzmi już intrygująco :) Autorka książki, Samar Khanafer zabiera nas w Zobacz więcej
Jeszcze na długo przed moim wyjazdem do Arabii Saudyjskiej (klik na bloga) często eksperymentowaliśmy w kuchni z różnymi bliskowschodnimi przyprawami, ale dopiero w Al-Khobar poznaję ich różnorodność. Zobacz więcej
gałązki 1 granat 1 łyżeczka przyprawy za'atar sól sos 140 ml maślanki 100 g greckiego jogurtu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mały ząbek czosnku (drobno posiekany) szczypta soli Rozgrzać piekarnik do 200 Zobacz więcej
Za'atar Po świętach wracam do Was z przepisem, który nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, właściwie sam finalny produkt jest tak naprawdę składnikiem do kolejnych dań. Nie mogło zabraknąć tej Zobacz więcej
Jerozolimy, jeden zapach, który jest kwintesencją duszy tego starożytnego miasta zagnieżdżonego w górach Judei, musi to być zapach za'ataru." Jerozolima, Y. Ottolenghi, S. Tamimi Za'atar to mieszanka Zobacz więcej
. Z chilli wyjąć pestki i także drobno posiekać. Do pęczaku wycisnąć sok z 1 cytryny, dodać za'atar, natkę, chilli, upieczoną cebulę i wymieszać. Dodać pomidorki i pokrojone na duże kawałki bakłażany. Zobacz więcej
Click here to proceed. Zobacz więcej
Click here to proceed. Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Zatar (za'atar)

Zatar (za'atar) 305

0
Domowa pizza Beaty Ileż radości sprawia mi robienie własnej, domowej pizzy! Po pierwsze dlatego, że jest taka na jaką ma w tym momencie ochotę, a po drugie, ci... Zobacz więcej
kardamonem, szafranem i kurkumą. Dostałam też coś czego do tej pory nie znałam mianowicie mieszankę przypraw o nazwie Za'atar. Zielona barwa i widoczne w przyprawie ziarna sezamu bardzo mnie Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Za'atar przyprawa arabska

Za'atar przyprawa arabska 137

0
Zatar jest jedną z najpopularniejszych przypraw arabskich. Używa jej się niemal do wszystkiego. Jako marynata do mięs i ryb, do pieczonych ziemniaków czy chociażby do chleba. Swój specyficzny smak Zobacz więcej
Pamiętam dokładnie 15 lat temu, pierwszy raz zetknąłem się z tą przyprawą. Znajomi przywieźli mi z Maroka. Nie miałem pojęcia co z tą mieszanką zrobić. Do czego dodać. Jak zastosować. Moja wiedza o Zobacz więcej
czy fasolę. Apetyczne i ładne fotografie kulinarne zachęcają do gotowania. 3. "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie" Samar Khanafer. Uwielbiam bliskowschodnie smaki i książki Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: